Δευτέρα 26 Μάη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗΣ 2014
ΛΗΜΝΟΣ
Μικροζημιές από το σεισμό του Σαββάτου

Εντεκα ακατοίκητα σπίτια, μικροζημιές σε 13 άλλα ακίνητα και δύο ναούς, καθώς και μικρές ρωγμές σε τρία σχολεία, τα οποία ήταν και εκλογικά κέντρα, ήταν ο πρώτος απολογισμός των συνεπειών στη Λήμνο από το σεισμό του Σαββάτου, όπως αποτιμήθηκε μετά από σύσκεψη των αρμόδιων παραγόντων που πραγματοποιήθηκε χτες στο νησί.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το μέγεθος του σεισμού προσδιορίζεται στους 6,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και το εστιακό του βάθος στα 27 χιλιόμετρα. Το επίκεντρο υπολογίζεται στα 20 χλμ. νότια - νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης και 296 χλμ. βόρεια - βορειοανατολικά της Αθήνας - 210 χλμ. ανατολικά της Θεσσαλονίκης.

Μία Βρετανίδα τουρίστρια τραυματίστηκε ελαφρά στο αεροδρόμιο της Λήμνου, όταν έπεσε τμήμα ψευδοροφής. Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε από το γιατρό του αεροδρομίου. Παράλληλα, στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν με θλαστικά τραύματα μητέρα και το παιδί της από το χωριό Κορνός, που κατά τη διάρκεια του σεισμού προσπάθησαν να προστατευθούν κάτω από ένα τραπέζι.

Ενας δεύτερος σεισμός, που σημειώθηκε στον κόλπο του Ξηρού (κόλπο του Σάρου) είχε μέγεθος 5,3 βαθμούς και έγινε αισθητός στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και τη Σμύρνη. Σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων καταστάσεων, οι τραυματίες είναι 266 και οι περισσότεροι από αυτούς τραυματίστηκαν, όταν προσπάθησαν πανικόβλητοι να βγουν στους δρόμους.

Στα Δαρδανέλια εκκενώθηκε ένα νοσοκομείο, όταν στον τοίχο σχηματίστηκαν ρωγμές. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε υπαίθριο νοσοκομείο. Στην Ιμβρο τουλάχιστον 20 άτομα νοσηλεύτηκαν, μετά από σοκ που υπέστησαν. Κατέρρευσαν και στέγες παλιών σπιτιών.

ΚΚΕ: Να προχωρήσουν τα έργα αντισεισμικής προστασίας

Σε σχόλιό του, για το σεισμό στο βόρειο Αιγαίου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Ο μεγάλος σεισμός μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης, πέρα από την υποχρέωση για την άμεση καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων, υπενθυμίζει την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα έργα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει το ΚΚΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ