Δευτέρα 26 Μάη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗΣ 2014
ΕΛΙΑ - ΠΑΣΟΚ
Ετοιμοι για διεργασίες και αντιλαϊκά μέτρα

Ικανοποιημένα εμφανίζονταν τα στελέχη της εκλογικής σύμπραξης της Ελιάς για το ποσοστό τους στις ευρωεκλογές, προδιαγράφοντας παράλληλα εξελίξεις στην εγχώρια σοσιαλδημοκρατία, αλλά και συνέχιση της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής.

Στο χτεσινοβραδινό του μήνυμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, εστίασε στις «βαθιές ρίζες» που έχει η παράταξή του, την οποία χαρακτήρισε «πυλώνα της σταθερότητας στη χώρα», στη λογική ότι στηρίζει και κάνει να περνούν απρόσκοπτα το ένα μετά το άλλο τα αντιλαϊκά μέτρα.

Παρακάτω έβαλε στόχο να «ενωθεί το έθνος» πίσω από τα τέτοια προτάγματα που αφορούν στην υλοποίηση της πολιτικής υπέρ των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Εβαλε επίσης ζήτημα «επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας» της συγκυβέρνησης με στόχο τη «διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας», να μπουν κι άλλες δυνάμεις στο κυβερνητικό σχήμα, με δεδομένη και τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται πλέον η ΔΗΜΑΡ.

Συμπλήρωσε ότι θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη «συσπείρωση της κοινωνίας». Στο ίδιο πλαίσιο μίλησε για «ανάγκη για συσπείρωση της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης» και ανήγγειλε ότι θα αναλάβει «άμεσες πρωτοβουλίες με ένα ιδρυτικό συνέδριο τον Οκτώβρη».

Σημειωτέον, από τη Χαρ. Τρικούπη έβγαινε από νωρίς χτες το απόγευμα ως μήνυμα ότι «η Ελιά άντεξε», ενώ μιλώντας χτες βράδυ σε τηλεοπτικό σταθμό ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι τις τελευταίες μέρες εκδηλώθηκε συσπείρωση. Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν προκύπτει ζήτημα σταθερότητας της κυβέρνησης από πλευράς της Ελιάς.

Ζήτησε να υπάρξουν «κοινοβουλευτικές εκκλήσεις» και προς άλλες δυνάμεις για σύμπραξη, με την Ελιά να «είναι το κέντρο των εξελίξεων στην κεντροαριστερά». Προανήγγειλε μάλιστα ότι «θα υπάρξει καθολικό προσκλητήριο, και δεν μιλώ μόνο για τον κ. Παπανδρέου, αλλά και για την ΔΗΜΑΡ». Σε αυτό το πλαίσιο συμπλήρωσε ότι «η ανασυγκρότησή μας (σ.σ.: της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας) θα γίνει σε δύο φάσεις» και ότι «με αυτό το ποσοστό απαντάμε κατ' αρχάς στο υπαρξιακό μας ερώτημα».

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Παντελής Καψής δήλωσε ότι το ποσοστό της Ελιάς τής δίνει την εντολή για διεύρυνση της προσπάθειας να στηθεί ο τρίτος πόλος της κεντροαριστεράς, μαζί με τη ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι.

Στο μεταξύ, σε δήλωσή του χτες το πρωί, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου εμφανίστηκε ως γνήσιος υπερασπιστής όσων ...πέτυχε το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση, τα προηγούμενα χρόνια. Προϊδεάζοντας για διεργασίες το επόμενο διάστημα στο εσωκομματικό μέτωπο αλλά και στο ευρύτερο πεδίο ανασύνθεσης της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, ζήτησε «να μην αφήσουμε στη μέση αυτό που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ (...) Πέρα από τη δημοσιονομική προσαρμογή υπάρχει και το όραμα. Για μια Ελλάδα ανεξάρτητη. Από αύριο, αυτό είναι το διακύβευμα για τις προοδευτικές δυνάμεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ