Σάββατο 31 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ
Σύνοδος για «την ασφάλεια» εν μέσω έντασης των ανταγωνισμών

Οι «κόντρες» και οι παραινέσεις για την ασφάλεια ξεκινούν από τους οικονομικούς ανταγωνισμούς για την κυριαρχία των μονοπωλίων στον τεράστιο φυσικό πλούτο της περιοχής

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τα ξίφη τους διασταυρώνουν από χτες εκπρόσωποι κυβερνήσεων από Ασία, ΗΠΑ και Αυστραλία που συναντιούνται στη Σιγκαπούρη, στον ετήσιο Διάλογο για την ασφάλεια στην Ασία «Σάγκρι-λα», όπου εκτός από υπουργούς, αξιωματούχους, πολιτικούς συμβούλους κλπ. (που συνήθως συμμετέχουν) φέτος είναι προσκεκλημένος και ένας ηγέτης κράτους, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε. Στη συνάντηση, που ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει χτες το απόγευμα τοπική ώρα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός αναμενόταν να ζητήσει «εποικοδομητικές συζητήσεις ...για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ασία» όπως δήλωνε χτες ο εκπρόσωπος της κυβέρνησής του Γιοσιχίντε Σούγκα. Μια «ειρήνη» και μια «ασφάλεια» κομμένη και ραμμένη στην απρόσκοπτη δράση των μονοπωλίων για όλο και μεγαλύτερα κέρδη, στην οποία η Ιαπωνία διεκδικεί ρητά πλέον «ενεργότερη» συμβολή. Σ' αυτή την κατεύθυνση άλλωστε προωθεί ήδη και συνταγματική αναθεώρηση, ώστε και τυπικά να αρθούν περιορισμοί που είχαν τεθεί μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο σχετικά με τη στρατιωτική της δράση εκτός συνόρων.

Στη συνάντηση εκ μέρους των ΗΠΑ επρόκειτο να πάρει μέρος ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τσακ Χέγκελ. Στη διάρκεια του ταξιδιού του για τη Σιγκαπούρη δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ούτε μειώνεται ούτε και θα μειωθεί η «δέσμευση» που έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ για την «επανεξισορρόπηση στην Ασία και στον Ειρηνικό», με αφορμή τον «περιορισμό» της αμερικανικής παρουσίας σε Αφγανιστάν και Ιράκ. Επισήμανε ότι στο περιθώριο της συνόδου θα έχει τουλάχιστον δέκα διμερείς και τρεις τριμερείς συναντήσεις με αξιωματούχους της περιοχής, στις οποίες θα θέσει μεταξύ άλλων και τις εντάσεις που πρόσφατα αναζωπυρώθηκαν στην περιοχή, μετά και από τα «επεισόδια» μεταξύ Κίνας - Βιετνάμ, αλλά και μεταξύ Κίνας - Φιλιππίνων. Αμερικανοί αξιωματούχοι σημείωναν στο «Ρόιτερς» ότι στις συναντήσεις που ο Χέγκελ θα έχει με τους Νοτιοκορεάτες και τους Ιάπωνες εκπροσώπους, θα αναφερθεί και στην ανάγκη της «επέκτασης» της δικής τους «αφοσίωσης» στη Νοτιοανατολική Ασία (βλέπε «ενεργότερη» στρατιωτική συμβολή με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται).

Την ίδια στιγμή, ο Χέγκελ δήλωνε ότι θα έχει συναντήσεις με στρατιωτικούς που θα συμμετέχουν στην κινεζική αντιπροσωπεία, στους οποίους θα θέσει «ανοιχτά» τα «πεδία των διαφωνιών», σχετικά με τις περιπτώσεις εκείνες που η Κίνα προκαλεί προκλήσεις και εντάσεις. Ωστόσο, κι επειδή οι ενδοϊμπεριαλιστικές σχέσεις δεν είναι ποτέ μαύρο ή άσπρο, ο Χέγκελ θα θέσει παράλληλα και την ανάγκη να δυναμώσει η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον, ώστε να διαβεβαιώσουν την περιοχή ότι «έχουμε αντίληψη ο ένας για τις προθέσεις του άλλου, έχουμε μια ορισμένη ικανότητα να επικοινωνήσουμε όταν προκαλούνται εντάσεις, έχουμε μηχανισμούς, γέφυρες να τις χειριστούμε (σ.σ. τις εντάσεις) προτού ξεπεράσουν την ικανότητά μας να τις αντιμετωπίσουμε». Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι το τελευταίο 10ήμερο οι σχέσεις των δύο χωρών περνούν νέα «δοκιμασία», μετά την αποκάλυψη ότι Κινέζοι στρατιωτικοί προσπαθούσαν μέσω του διαδικτύου να υποκλέψουν μυστικά αμερικανικών εταιρειών. Το Πεκίνο δήλωσε από τη μεριά του ότι μετά από μακρά έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν διαδικτυακά διάφορους και η Κίνα είναι μεταξύ των «στόχων».

Επαφές Τόκιο - Πιονγιάνγκ

Στο μεταξύ, στις εδώ και μήνες «ψυχραμένες» σχέσεις Ιαπωνίας - Νότιας Κορέας, χτες προστέθηκε ένας ακόμα παράγοντας «επιδείνωσης». Η Σεούλ δεν καλοδέχτηκε καθόλου την είδηση ότι Ιαπωνία και ΛΔ Κορέας συμφώνησαν να διαπραγματευτούν ξανά για το θέμα Ιαπώνων που αναζητούσαν Βορειοκορεάτες κατασκόπους και φέρονταν να είχαν απαχθεί στις δεκαετίες του 1970 και 1980. Σε «αντάλλαγμα», το Τόκιο φέρεται να συμφώνησε σε μερική άρση αρκετών κυρώσεων που έχει επιβάλει στην Πιονγιάνγκ, όπως φέρεται μάλιστα να ανακοίνωσε και ο ίδιος ο Αμπε.

Η Νότια Κορέα αντέδρασε, καλώντας με ανακοίνωσή της το Τόκιο να εγγυηθεί την ενότητα έναντι της Πιονγιάνγκ και του πυρηνικού προγράμματός της. «Η κυβέρνηση, από ανθρωπιστικής απόψεως, κατανοεί τη θέση της Ιαπωνίας στο θέμα των απαχθέντων Ιαπώνων», ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας της Νότιας Κορέας. Πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτές οι διμερείς συζητήσεις ανάμεσα στο Τόκιο και την Πιονγιάνγκ δεν πρέπει να διεξάγονται σε βάρος των κοινών προσπαθειών της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ για να επιτύχουν από τη Βόρεια Κορέα τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματός της. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Ιαπωνία και τη Βόρεια Κορέα υπό το φως αυτής της επιταγής», υπογράμμισε το υπουργείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ