Σάββατο 31 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αστυνομοκρατία και απαγόρευση συγκεντρώσεων στην Κωνσταντινούπολη

Διαδηλώσεις ετοιμάζονται σήμερα, ένα χρόνο μετά την έναρξη των περσινών πολυήμερων κινητοποιήσεων

Από πρόσφατη κηδεία διαδηλωτή, του Μπερκίν Ελβάν, που είχε χτυπηθεί από αστυνομικές δυνάμεις και κατέληξε το Μάρτη σε νοσοκομείο, όπου ήταν 9 μήνες σε κώμα
Από πρόσφατη κηδεία διαδηλωτή, του Μπερκίν Ελβάν, που είχε χτυπηθεί από αστυνομικές δυνάμεις και κατέληξε το Μάρτη σε νοσοκομείο, όπου ήταν 9 μήνες σε κώμα
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Με 25.000 αστυνομικούς, 50 αντλίες νερού και την απαγόρευση των συγκεντρώσεων στην πλατεία Ταξίμ έχει ετοιμαστεί να «υποδεχτεί» η τουρκική κυβέρνηση τις κινητοποιήσεις που αναμένεται να διεξαχθούν σήμερα, ένα χρόνο μετά την έναρξη των πολυήμερων περσινών κινητοποιήσεων, οι οποίες έβγαλαν χιλιάδες στους δρόμους να ζητούν την παραίτησή της.

«Κάποιες μικρές ομάδες θα προσπαθήσουν να κάνουν τα δικά τους, αλλά εμείς θα πάρουμε μέτρα εναντίον τους», δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης, Χουσεΐν Αβνί Μουτλού, ισχυριζόμενος ότι δε θα κλείσει η είσοδος στην Ταξίμ. Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν δοθεί οδηγίες να μην κάνουν στάσεις στην περιοχή οι συρμοί του μετρό και άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Εκτός από την Κωνσταντινούπολη, όπου είχε γίνει εδώ και μέρες γνωστό ότι ετοιμάζονται κινητοποιήσεις, αντίστοιχες εκδηλώσεις δεν αποκλείεται να γίνουν και σε άλλες πόλεις. Ενόψει των προεδρικών εκλογών του Αυγούστου και με δεδομένη την προσπάθεια όλων των αστικών κομμάτων να εγκλωβίσουν τη λαϊκή οργή και αντίδραση, οι κινητοποιήσεις είναι πιθανό να αποτελέσουν «βήμα» και για δυνάμεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες αναζητούν τρόπο να κυριαρχήσουν και να εκτοπίσουν τον Ερντογάν από τη σημερινή θέση που κατέχει ως εκπρόσωπος της τουρκικής πλουτοκρατίας. Στο πλαίσιο της ενδοαστικής αντιπαράθεσης εντάσσονται και οι διεργασίες που ξετυλίγονται για τον ορισμό υποψηφιοτήτων για την Προεδρία, με χαρακτηριστική την πρόταση του ηγέτη του Εθνικιστικού Κινήματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, στον Αμπντουλάχ Γκιουλ (που πολλοί εμφανίζουν ως «μετριοπαθέστερο» έναντι του Ερντογάν) να είναι ξανά υποψήφιος και Πρόεδρος ως «πρόσωπο κοινής αποδοχής». Ο Γκιουλ βεβαίως αρνήθηκε αλλά η μεταξύ τους συνάντηση είναι χαρακτηριστική της «κινητικότητας» που υπάρχει ανοιχτά και παρασκηνιακά, καθώς η ενδοαστική αντιπαράθεση φαίνεται να παίρνει συνεχώς νέες διαστάσεις. Επίσης αναμένεται και μια υποτίθεται αυθόρμητη κινητοποίηση για την επέτειο της Αλωσης της Πόλης, που διοργανώνει η λεγόμενη Νεολαία της Ανατολίας.

Κατέληξε μία ακόμα διαδηλώτρια

Στο μεταξύ, χτες, έγινε γνωστό ότι πέθανε η 64χρονη Ελίφ Τσερμίκ, που είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο μετά από αστυνομική επέμβαση εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Δεκέμβρη. Η Τσερμίκ βρισκόταν σε κώμα για 159 μέρες και σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο έπαθε καρδιακή προσβολή όταν οι δυνάμεις επιβολής της τάξης είχαν χρησιμοποιήσει σωρεία δακρυγόνων για να διαλύσουν μία αντικυβερνητική διαδήλωση στις 22 Δεκέμβρη στη συνοικία Καντικιόι της Κωνσταντινούπολης.

Επιπλέον, αργά προχτές το βράδυ, έγινε γνωστό ότι τα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης έδειξαν πως το όπλο που την προηγούμενη βδομάδα είχε σκοτώσει τον 30χρονο Ουγκούρ Κουρτ ανήκε σε αστυνομικό. Θυμίζουμε ότι ο Κουρτ πυροβολήθηκε στο κεφάλι ενώ παρακολουθούσε κηδεία συγγενούς του στην εργατική συνοικία Οκμεϊντάνι, όταν στην περιοχή ξεκίνησαν κινητοποιήσεις (με συνθήματα διαμαρτυρίας για το πολύνεκρο εργατικό δυστύχημα της Σόμα και το θάνατο του Μπερκίν Ελβάλ) και αυτές δέχτηκαν την επίθεση της αστυνομίας. Η είδηση του θανάτου του Κουρτ (κι ενώ ήδη στο διαδίκτυο κυκλοφορούσαν φωτογραφίες που εμφάνιζαν αστυνομικούς στο σημείο των γεγονότων να φέρουν όπλα σε στάση βολής) προκάλεσε τη λαϊκή οργή και νέες κινητοποιήσεις (την ίδια νύχτα αλλά και την επόμενη μέρα κατά την κηδεία του Κουρτ), στη διάρκεια των οποίων διαδηλωτές τραυματίστηκαν. Μάλιστα, ένας από αυτούς, ο Αϊχάν Γιλμάζ, διακομίσθηκε στο νοσοκομείο όπου χειρουργήθηκε αλλά τελικά κατέληξε. Ο υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλά είχε απορρίψει αρχικά το ενδεχόμενο να ευθύνονται για το θάνατο του Κουρτ αστυνομικοί.

Νέο εργατικό «ατύχημα»

Εξι εργαζόμενοι τραυματίστηκαν την Πέμπτη στη βορειοδυτική επαρχία Σακάρια, όταν κατέρρευσε σκαλωσιά που είχε στηθεί σε ένα εργοτάξιο για την κατασκευή μιας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας.

Το ατύχημα σημειώθηκε στο 533ο χιλιόμετρο της γραμμής, η οποία βρίσκεται ακόμη στη φάση των δοκιμών και θεωρείται ένα σημαντικό συγκοινωνιακό έργο, καθώς θα συνδέσει την Κωνσταντινούπολη με την πρωτεύουσα Αγκυρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ