Τετάρτη 11 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Επικίνδυνες οι εφημερίες για ασθενείς και γιατρούς

Επίσχεση εργασίας για δεδουλευμένα 14 μηνών από τους ειδικευόμενου

Αμεσο και σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των ασθενών εγγυμονεί ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί στις εφημερίες το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Στο τριήμερο της αργίας που πέρασε, πολλές κλινικές του νοσοκομείου «έβγαλαν» τις εφημερίες με ιατρικό προσωπικό που δεν καλύπτει ούτε καν το όριο ασφαλείας. Ανάλογη ήταν η κατάσταση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η γαστρεντερολογική κλινική, η οποία καλείται να καλύψει τις ανάγκες πλέον του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων της Θεσσαλίας, αλλά και περιοχών της Στερεάς Ελλάδας - Εύβοιας και της Δυτικής Μακεδονίας, κλήθηκε να «βγάλει» τις εφημερίες με ένα μόνο γιατρό (!), ο οποίος έπρεπε να καλύπτει, συνεχώς σε 24ωρη βάση, τις ανάγκες των ασθενών που νοσηλεύονται στην κλινική, καθώς και τα δεκάδες επείγοντα περιστατικά που έφταναν στο νοσοκομείο από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας και από τις γύρω περιοχές.

Η ίδια κατάσταση επικρατούσε σε όλες σχεδόν τις κλινικές και τα τμήματα του νοσοκομείου, ενώ ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει ο χειρουργικός τομέας, που «υποφέρει» και λόγω της μεγάλης έλλειψης γιατρών αναισθησιολόγων. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι γιατροί -σχετικό ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε, πριν λίγες μέρες, στον «Ριζοσπάστη»- για να καλυφθούν οι τωρινές ανάγκες, το νοσοκομείο θα έπρεπε να διαθέτει 25 με 30 αναισθησιολόγους. Το οργανόγραμμα, όμως, προβλέπει 15 και σήμερα εργάζονται μόνο 8 (μια ακόμη γιατρός βρίσκεται σε άδεια κύησης), ενώ αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η θητεία 3 επικουρικών ιατρών.

Στο μεταξύ, οι ειδικευόμενοι γιατροί του νοσοκομείου είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για την πληρωμή των απλήρωτων εφημεριών τους (φτάνουν μέχρι και τους 14 μήνες!). Διαμαρτύρονται ταυτόχρονα για τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και σε τεχνολογικό εξοπλισμό και αναλώσιμα υλικά. Οι ελλείψεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας τους και οξύνουν τα προβλήματα στην περίθαλψη των ασθενών.

Η διοίκηση του νοσοκομείου δηλώνει ...αναρμόδια για την επίλυση του προβλήματος της πληρωμής των εφημεριών και τους παραπέμπει στην διοίκηση της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας. Αυτή με τη σειρά της, αντί να δώσει λύση, προχωρεί σε απανωτές δηλώσεις και συνεντεύξεις στον τοπικό Τύπο, με τις οποίες επαίρεται για το «κατόρθωμά» της να δημιουργήσει μεγάλο πλεόνασμα στα οικονομικά των νοσοκομείων της δύναμής της -ένα πλεόνασμα που επιτεύχθηκε με τις συνεχείς, δραστικές περικοπές στις δαπάνες για τη λειτουργία τους- και εξυμνεί την πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στο χώρο της Υγείας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ