Τετάρτη 23 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Πληρώνουν λιγότερους φόρους για μεγαλύτερα κέρδη

Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου δείχνουν τεράστια αύξηση στα έσοδα από τόκους

Η μείωση των συντελεστών φορολογίας των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες για φέτος και 2,5 μονάδες το 2002 - που νομοθέτησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - αποδείχτηκε ένα «βελτιωτικό λίπασμα» για την παραπέρα αύξηση των τραπεζικών κερδών και όχι μόνο. Αυτό προκύπτει από τις επίσημες ανακοινώσεις των τραπεζιτών ή των ισολογισμών τους, για τα αποτελέσματα του α` τριμήνου 2001. Εξίσου αποκαλυπτική, για τις πηγές αύξησης της κερδοφορίας των τραπεζών, είναι και η σημαντική αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους που τσεπώνουν οι τράπεζες, ελέω «απελευθέρωσης» του τραπεζικού συστήματος που ισοδυναμεί με απελευθέρωση της κερδοσκοπίας και της τοκογλυφίας των τραπεζιτών.

Ετσι, η Εμπορική Τράπεζα, παρά το γεγονός ότι τα προ φόρων κέρδη της, στο πρώτο τρίμηνο, αυξήθηκαν κατά 20,7% (στα 21,9 δισ. δρχ), «κατόρθωσε» να πληρώσει 3 δισ. δρχ. λιγότερο φόρο. Για το ίδιο διάστημα, εμφανίζει τεράστια αύξηση 26,5% στα «καθαρά έσοδα από τόκους», γεγονός που αποκαλύπτει τους κερδισμένους της «σύγκλισης των επιτοκίων» και της λεγόμενης εντός ΟΝΕ εποχής. Τα έσοδα από τόκους υπερκάλυψαν τη μείωση 13,1% που εμφάνισαν τα «έσοδα από προμήθειες», καθώς και τα λιγότερα κατά 52% κέρδη από «χρηματοοικονομικές πράξεις», που σχετίζονται με το χρηματιστηριακό τζόγο. Την ίδια ώρα, τα λειτουργικά έξοδα της Εμπορικής Τράπεζας, τα οποία, όπως και για το σύνολο των τραπεζών, προέρχονται κυρίως από το μυθολογικό κόστος, κινούνται στο 3,7%, δηλαδή στο επίπεδο του πληθωρισμού. Η μείωση του μισθολογικού κόστους είναι αποτέλεσμα και της περικοπής των θέσεων εργασίας με την εφαρμογή προγραμμάτων «εθελούσιας εξόδου». Τα κέρδη για τον όμιλο της Εμπορικής έφτασαν σε 24,3 δισ. δρχ. Η μικρή αύξηση 0,54% που εμφανίζουν σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2000 είναι αποτέλεσμα της χαμηλής κερδοφορίας των εταιριών του ομίλου που δραστηριοποιούνται στο Χρηματιστήριο.

Μεγάλη αναντιστοιχία εμφανίζουν τα προ και μετά από φόρους κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς. Προ φόρων καταγράφουν αύξηση μόλις 1% στα 14,4 δισ. δρχ., ενώ μετά την αφαίρεση του φόρου η αύξηση εκτινάσσεται στο 11,3%. Η Τράπεζα Πειραιώς πλήρωσε στο πρώτο φετινό τρίμηνο φόρο εισοδήματος 1,568 δισ. δρχ., δηλαδή 1,1 δισ. λιγότερα από πέρυσι. Βέβαια, ο κυβερνητικός μποναμάς είναι πολύ μεγαλύτερος, αν συνυπολογιστεί και η αύξηση των κερδών της. Η συγκεκριμένη τράπεζα αύξησε τα «καθαρά έντοκα έσοδα» κατά 17,8% στα 21 δισ. δρχ. Τα κέρδη για τον Ομιλο της Πειραιώς έφτασαν σε 10 δισ. και ήσαν 10% λιγότερα σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2000.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ