Τετάρτη 23 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΩΜΑ ΔΙΩΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
Το κράτος εισπράττει μόλις το 60% του ΦΠΑ!

Η ηγεσία του ΣΔΟΕ έδωσε χτες στοιχεία για τα αποτελέσματα των ελέγχων, από τα οποία προκύπτει ότι η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα συνεχίζει να οργιάζει, με πρωταγωνιστές τις μεγάλες επιχειρήσεις. Οι απώλειες από το ΦΠΑ για το έτος 2000 ξεπέρασαν το 1,5 τρισ. δραχμές

Σύμφυτο με τις δραστηριότητες και τον τρόπο λειτουργίας του μεγάλου κεφαλαίου και την ακολουθούμενη πολιτική είναι το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, το οποίο προσλαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Αυτό προκύπτει όχι μόνο από τις κατά καιρούς δηλώσεις των αρμοδίων και αναρμοδίων της κυβέρνησης ότι «θα χτυπήσουν το τέρας της φοροδιαφυγής» αλλά και από τα στοιχεία για τον απολογισμό δράσης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα μάλιστα με τον ειδικό γραμματέα του Οργανισμού, Δ. Μπατζελή, σε κάθε 100 δραχμές ΦΠΑ το κράτος χάνει κάθε χρόνο τις 40 δραχμές, αφού όπως δήλωσε το ποσοστό φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ φτάνει στο 40%. Αυτό σημαίνει, πως οι απώλειες εσόδων από ΦΠΑ για το έτος 2000 έφτασαν σε 1,5 τρισ. δρχ.

Ο γραμματέας του ΣΔΟΕ απέφυγε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις παραπέμποντας σε κάποια στοιχεία που έχει στην κατοχή του το υπουργείο Οικονομικών. Το βέβαιο είναι ότι η πολιτική ηγεσία και οι υπηρεσίες του συγκεκριμένου υπουργείου αρέσκονται να επιδίδονται, κατά καιρούς, σε κινήσεις εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης, ιδιαίτερα σε περιόδους που η κυβερνητική προπαγάνδα έχει ανάγκη από πρόσθετα δεκανίκια. Στο «διά ταύτα» όμως ουδέποτε έχουν ανακοινώσει και την εξέλιξη που είχαν οι υποθέσεις αυτές, αν δηλαδή εισπράχτηκαν οι φόροι και τα πρόστιμα που καταλογίστηκαν στους παραβάτες και κυρίως στους μεγαλοπαραβάτες που είναι και το «ψαχνό». Η τακτική αυτή συνεχίζεται και στον απολογισμό δράσης του 2000. Για παράδειγμα, από το φυλλάδιο που διένειμε το ΣΔΟΕ «μαθαίνουμε» για κάποια εταιρία - δεν κατονομάζεται - που δραστηριοποιείται στην παραγωγή software και η οποία επιχορηγήθηκε με 205 εκατ. δρχ. για επενδύσεις ύψους 477 εκατ. δρχ. Η εταιρία αυτή προμηθεύτηκε επενδυτικά αγαθά υπερτιμολογημένα σε ποσοστό 100% έως και 500% πετυχαίνοντας την παράνομη επιχορήγηση για επενδύσεις αξίας πολλαπλάσιας της πραγματικής.

Το γεγονός, πάντως, ότι το μεγάλο κεφάλαιο επιδίδεται στο... «ευγενές σπορ» της φοροδιαφυγής προκύπτει ακόμη και από τα στοιχεία του ΣΔΟΕ. Χαρακτηριστικό όμως της μεθοδολογίας που ακολουθούν προκειμένου να εντυπωσιάσουν και ταυτόχρονα να συσκοτίσουν την πραγματικότητα είναι το γεγονός ότι αναφέρονται σε ποσοστά παραβατικότητας δίχως να πουν λέξη για το απόλυτο ύψος της φοροδιαφυγής ανά κλάδο δραστηριότητας. Σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, το 24% από τις μεγάλες επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν έχει κάνει κάποια φορολογική παράβαση. Η παραβατικότητα στις επιχειρήσεις νοσηλείας και κοινωνικής πρόνοιας φτάνει σε 27,2%, στις κατασκευαστικές εταιρίες σε 25%, στις επιχειρήσεις εκπαίδευσης σε 24,7% και στο χονδρικό εμπόριο σε 20%. Τα υψηλότερα ποσοστά παραβατικότητας εμφανίζονται στα πνευματικά δικαιώματα-εμπορικά σήματα (36,4%), στον τομέα εκείνο που έχει εντείνει τις προσπάθειές του το ΣΔΟΕ, και ακολουθούν οι ενισχύσεις στην παραγωγή-μεταποίηση (33,2%). Συνολικά από τους 175.000 ελέγχους που διενεργήθηκαν μέσα στο 2000 προέκυψε ότι το 12% των επιχειρήσεων διέπραξε παραβάσεις της φορολογικής και της τελωνειακής νομοθεσίας.

Οι δραστηριότητες του ΣΔΟΕ για το 2001 θα επικεντρωθούν στο ηλεκτρονικό εμπόριο καθώς και σε τομείς «ειδικού ενδιαφέροντος» της πλουτοκρατίας, όπως στα εμπορικά σήματα και συμβόλαια της Ολυμπιάδας του 2004 και στα έργα υποδομής των Ολυμπιακών Αγώνων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ