Σάββατο 14 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαβουλεύσεις για επιτάχυνση των αντιλαϊκών μέτρων

Στόχος και του νέου κυβερνητικού σχήματος δεν είναι άλλος από την αποτελεσματικότερη προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής για λογαριασμό του κεφαλαίου

Eurokinissi

Στόχος και του νέου κυβερνητικού σχήματος δεν είναι άλλος από την αποτελεσματικότερη προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής για λογαριασμό του κεφαλαίου
Με στόχο την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου για υλοποίηση των βαθιά αντιλαϊκών μέτρων, των μνημονίων διαρκείας της ΕΕ, που έχει ανάγκη το μεγάλο κεφάλαιο ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία του, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς προχώρησε τις δύο τελευταίες μέρες σε σειρά συναντήσεων με υπουργούς της κυβέρνησης.

Σε συνέχεια των κατευθύνσεων και υποδείξεων που έδωσε στη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου την Τρίτη, ο πρωθυπουργός χτες και προχτές συναντήθηκε διαδοχικά στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Δένδια, Εσωτερικών Αρ. Ντινόπουλο, Πολιτισμού Κ. Τασούλα, Υγείας Μ. Βορίδη, Εργασίας Γ. Βρούτση, Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Καρασμάνη.

Ενδεικτικά στις δηλώσεις των υπουργών, μετά τις συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, κυριάρχησαν τσιτάτα όπως «καλύτερος συντονισμός του κυβερνητικού έργου», «πολλή δουλειά» κ.ά. πίσω από τα οποία προβάλλουν οι απαιτήσεις των μονοπωλίων για επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων με παραπέρα φτήνεμα της εργατικής δύναμης, τσάκισμα εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Εκτός των υπουργών, ο Αντ. Σαμαράς συναντήθηκε και με τον πρώην υπουργό Οικονομικών και νυν διάδοχο του Γ. Προβόπουλου στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, ο οποίος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και τον νέο υπουργό Οικονομικών Γ. Χαρδούβελη για τις συνομιλίες που είχε με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Σε σχετικές δηλώσεις του, ο Γ. Στουρνάρας σημείωσε ότι «βγαίνουν αρκετά πράγματα» από τις επαφές του στη Γερμανία γύρω από το ζήτημα του κρατικού χρέους, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Παζάρια για «μπίζνες»

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση συνεχίζει τις επαφές με ηγέτες χωρών που επισκέπτονται τη χώρα για «μπίζνες» και προώθηση επιχειρηματικών συμπράξεων με ντόπιους μονοπωλιακούς ομίλους.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ilham Heydar Aliyev, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα από 15 ως 17 Ιούνη. Βασικό θέμα συζήτησης αναμένεται να είναι τα ενεργειακά, καθώς οι δυο πλευρές έχουν ήδη κλείσει δύο συμφωνίες, μια για τον αγωγό TAP και μια για τη ΔΕΣΦΑ. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να επεκταθούν και σε άλλους τομείς, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει την προσέλκυση κεφαλαίων και τις συμπράξεις με ελληνικά κεφάλαια σε κάθε είδους χρυσοφόρα για τα μονοπώλια πεδία.

Τους ίδιους στόχους εξυπηρετούν οι συναντήσεις που θα έχει από 19 ως 21 Ιούνη ο πρωθυπουργός της Κίνας, Li Keqiang, στην επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα. Ο L. Keqiang θα έχει, μεταξύ των άλλων, συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, τον πρόεδρο της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκη, ενώ θα μεταβεί και στο Ηράκλειο της Κρήτης, καθώς υπάρχει έντονο κινεζικό ενδιαφέρον για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι.

Ενδοαστικές κόντρες εντός ΕΕ

Την Τρίτη, εξάλλου, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς μεταβαίνει στην Albufeira της Πορτογαλίας για να συμμετάσχει σε εκδήλωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την «Ανάπτυξη και την Απασχόληση στην Ευρώπη».

Οι συζητήσεις αναμένεται να επεκταθούν και στις υποψηφιότητες για την προεδρία της Κομισιόν, θέμα γύρω από το οποίο εκδηλώνονται το τελευταίο διάστημα σφοδρές ενδοαστικές αντιθέσεις. Αλλωστε στην εκδήλωση της ΚΟ του ΕΛΚ αναμένεται να παρευρεθεί και ο υποψήφιος του ΕΛΚ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην υποψηφιότητα του οποίου αντιδρούν ανοιχτά οι κυβερνήσεις Βρετανίας, Ιταλίας, Σουηδίας, Γαλλίας και άλλες.

Αφορμή για τις αντιδράσεις είναι η εκλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν, ωστόσο στην πραγματικότητα εκφράζεται η προσπάθεια κάθε αστικής τάξης να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή θέση στους οξυνόμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Η συζήτηση γύρω από το συγκεκριμένο αξίωμα, αλλά και για το πώς θα μοιραστούν μεταξύ των κρατών - μελών και οι άλλες θέσεις στα όργανα της ΕΕ (οι επίτροποι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η ύπατη εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής) σχετίζονται με τη μορφή και τους τρόπους που θα προχωρήσει η παραπέρα πορεία ενοποίησης στη διακρατική συμμαχία του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, το ποιο μείγμα διαχείρισης θα εφαρμοστεί στο μέλλον, αν θα υπάρξει κάποια δημοσιονομική χαλάρωση ώστε να απελευθερωθούν κοινοτικοί και εθνικοί πόροι για την παραπέρα ενίσχυση ευρωενωσιακών επιχειρηματικών ομίλων. Συνδέεται με κομβικά για την κάθε αστική τάξη θέματα, όπως το πώς θα προχωρήσει η λεγόμενη ενισχυμένη οικονομική διακυβέρνηση και η τραπεζική ένωση, η εμπορική διατλαντική ένωση με τις ΗΠΑ, οι σχέσεις με το ΝΑΤΟ, το πώς προχωρά η Κοινή Εξωτερική Πολιτική, Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ