Παρασκευή 20 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Χιλιάδες διαδήλωσαν: «Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις»!

Μαζική η χτεσινή συγκέντρωση στα Προπύλαια. Με πάνω από 50 πούλμαν ταξίδεψαν στην Αθήνα συνταξιούχοι απ' όλη τη χώρα

Οι ομιλητές στην εξέδρα
Οι ομιλητές στην εξέδρα
Μήνυμα πως η Κοινωνική Ασφάλιση και οι συντάξεις κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες και πως οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι γυναίκες και η νεολαία των λαϊκών στρωμάτων θα τα υπερασπιστούν σαν μια γροθιά, έστειλε το χτεσινό μαζικό συλλαλητήριο συνταξιουχικών σωματείων και εργατικών συνδικάτων στην Αθήνα, στα Προπύλαια. Αυτό το μήνυμα θα μεταφέρουν οι συνταξιούχοι και στον πρωθυπουργό, σε συνάντηση που αναμένεται να έχουν μαζί του τις επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ο αριθμός των διαδηλωτών ήταν τριπλάσιος σε σύγκριση με το προηγούμενο πανελλαδικό συλλαλητήριο που είχαν οργανώσει οι συνταξιούχοι τον Απρίλη του 2013!

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΤΑ, ΝΑΤ, ΟΣΕ και ΤΑΕ-ΟΑΕΕ συμμετείχαν στο συλλαλητήριο με πανελλαδική κινητοποίηση. Περισσότερα από 50 λεωφορεία ξεκίνησαν από το ξημέρωμα ή νωρίς το μεσημέρι από κάθε γωνιά της χώρας, για να φτάσουν το απόγευμα στις προσυγκεντρώσεις που είχαν οριστεί στο κέντρο της Αθήνας. Στο συλλαλητήριο πήραν μέρος το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ και η ΟΓΕ. Επίσης, παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Συνταξιούχοι και εργαζόμενοι καταδίκασαν την πολιτική που τους σπρώχνει στη φτώχεια, με μειώσεις συντάξεων, κλοπή των Ταμείων και ληστρικές περικοπές για χάρη των εργοδοτών. «Για τους συνταξιούχους δεν υπάρχει μία - λεφτά υπάρχουν μόνο για την πλουτοκρατία», «Με αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», «Ανθρώπινες συντάξεις και δωρεάν Υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» ήταν μερικά από τα συνθήματα, με τα οποία οι προσυγκεντρώσεις έφτασαν στα Προπύλαια.

Δεν παραδίνουμε το Ασφαλιστικό!

Η συγκέντρωση στα Προπύλαια
Η συγκέντρωση στα Προπύλαια
Στη συγκέντρωση στα Προπύλαια κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Προηγήθηκε στο βήμα ο Κιμ Μπόιξ, ΓΓ της Διεθνούς Ενωσης Συνδικάτων Συνταξιούχων και Επιδοματούχων, οργάνωσης που ανήκει στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία. Σημείωσε πως το δικαίωμα στη σύνταξη οι εργαζόμενοι το κατάκτησαν μετά από δεκαετίες σκληρών, ταξικών, συνδικαλιστικών αγώνων.

Να αποτελέσει η χτεσινή κινητοποίηση ένα νέο ξεκίνημα για τους αγώνες εργαζομένων και συνταξιούχων κάλεσε τους συγκεντρωμένους ο Γιάννης Τόλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου. Τόνισε πως το Ασφαλιστικό δεν αφορά μόνο τις συντάξεις, αλλά συνολικά την προστασία της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, γι' αυτό και δεκάδες σωματεία αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση.

Την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, που θέλουν συντάξεις - βοηθήματα και τη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων, στηλίτευσε ο Παναγιώτης Γαλανόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) και στέλεχος της ΠΑΣΕΒΕ.

Το λόγο πήραν ακόμα εκπρόσωποι συνταξιουχικών οργανώσεων. Ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, υπογράμμισε πως η σημερινή γενιά των συνταξιούχων έφτιαξε τα ασφαλιστικά ταμεία και θα συνεχίσει να βρίσκεται στο δρόμο του αγώνα για να μείνουν «κληρονομιά» στην επόμενη γενιά. Κάλεσμα να δείξουν με το παράδειγμά τους το δρόμο του αγώνα στα παιδιά και τα εγγόνια τους απηύθυνε στους συνταξιούχους ο Παναγιώτης Βαβουγιός, εκ μέρους των συνταξιούχων του Δημοσίου.

Πυκνή και με παλμό ήταν η χτεσινή συγκέντρωση
Πυκνή και με παλμό ήταν η χτεσινή συγκέντρωση
Στην ανάγκη συστράτευσης των απόστρατων των Σωμάτων Ασφαλείας με το κίνημα των συνταξιούχων αναφέρθηκε ο Σάββας Θοδωρής, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος. Στο συλλαλητήριο χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η Ευαγγελία Αλεξάκη, από το Συντονιστικό των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών. Παραβρέθηκαν επίσης Ενώσεις συνταξιούχων που δε συμμετέχουν στο Συντονιστικό των συνταξιουχικών οργανώσεων.

Μεγάλη πορεία

Με αμείωτο παλμό και απανωτά συνθήματα, ακολούθησε πορεία μέχρι τη Βουλή, όπου οι συνταξιούχοι επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Χαρακτηριστικό της μαζικότητας είναι ότι όταν η κεφαλή της πορείας βρισκόταν στη συμβολή των οδών Β. Σοφίας και Αμαλίας, η «ουρά» ήταν ακόμα στα Προπύλαια, με την πορεία να εκτείνεται στην οδό Σταδίου.


Αποψη της πορείας πάνω στη Σταδίου
Αποψη της πορείας πάνω στη Σταδίου

Η κεφαλή φτάνει έξω από τη Βουλή
Η κεφαλή φτάνει έξω από τη Βουλή

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ