Παρασκευή 27 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δε βλέπει πρόβλημα με τον καταρροϊκό πυρετό

Τις ευθύνες στους κτηνοτρόφους της Πελοποννήσου έριξε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός, απαντώντας σε Ερώτηση του ΚΚΕ

«Δεν συντρέχει κάποιος λόγος έκτακτης ανάγκης» είναι η απάντηση της κυβέρνησης, όπως αυτή διατυπώθηκε χτες από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, από το βήμα της βουλής, απέναντι στην αγωνία των κτηνοτρόφων της Πελοποννήσου που βλέπουν τα κοπάδια τους να χάνονται από τον καταρροϊκό πυρετό. Το πρόβλημα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

Η νόσος εκδηλώθηκε πριν από περίπου 40 μέρες στο Ξηροκάμπι της Λακωνίας και σήμερα έχει χτυπηθεί όλη η Πελοπόννησος. Από τις κύριες αιτίες της εμφάνισης και εξάπλωσης της νόσου είναι ότι δεν εφαρμόστηκαν τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης (προβλέπονται σε σχέδιο του υπουργείου από το 2008), όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν υποστελεχωθεί και τα κονδύλια έχουν πετσοκοπεί.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε η Δ. Μανωλάκου, τα οποία προέρχονται από το υπουργείο Ανάπτυξης, στην Πελοπόννησο υπάρχουν 7.000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, ενώ σε ολόκληρη την Ελλάδα υπάρχουν μόλις 700 κτηνίατροι, με δυνατότητα ο καθένας να ελέγχει μέχρι 5 στάνες την ημέρα!

Απέναντι σε αυτά, η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού ήταν η εξής: «Είπατε να κηρύξουμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Πελοπόννησο. Για ένα κατά τεκμήριο σοβαρότερο γεγονός τι πρέπει να κάνουμε μετά;». Το σχέδιο αντιμετώπισης «είναι του 2008. Από τότε πέρασαν 6 χρόνια. Υπάρχει μία συλλογική εμπειρία σε όλη την ΕΕ και αντικειμενικά ο ρυθμός εξάπλωσης της νόσου έχει περιοριστεί», είπε ο ίδιος και απογειώνοντας την πρόκληση, έριξε τις ευθύνες στους κτηνοτρόφους, λέγοντας: «Από αμέλεια κάποιων κτηνοτρόφων στη Λακωνία, έχουμε τη μετάδοση!».

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «υπεγράφη η κοινή υπουργική απόφαση για τη χρηματοδότηση του ψεκασμού, που είναι ένα απαραίτητο μέτρο για τη μείωση του ρυθμού εξάπλωσης της νόσου».

Οπως, όμως, κατήγγειλε η Δ. Μανωλάκου, αυτή την περίοδο, ψεκασμοί γίνονται από μία ιδιωτική εταιρεία και μόνο στο Ν. Λακωνίας. Η βουλευτής του ΚΚΕ απαίτησε άμεση στελέχωση των υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό, αποζημίωση των κτηνοτρόφων για την απώλεια εισοδήματος που έχουν υποστεί, γρήγορα να εφοδιαστούν με όλα τα εντομοαπωθητικά και να γίνει συγκεκριμένος προγραμματισμός για συνολική αντιμετώπιση της νόσου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αφαντος ο εργολάβος που είχε αναλάβει τους ψεκασμούς για τη δακοκτονία (2021-07-13 00:00:00.0)
Οξύνονται σε όλους τους τομείς οι συνέπειες της αντιλαϊκης πολιτικής (2018-06-13 00:00:00.0)
Ερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τον καταρροϊκό πυρετό (2014-10-08 00:00:00.0)
Η ΠΑΣΥ για τον καταρροϊκό πυρετό (2014-06-17 00:00:00.0)
Στο έλεος της νόσου ζώα και μικροί κτηνοτρόφοι (2013-11-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ