Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Ερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τον καταρροϊκό πυρετό

Ζητάει την ουσιαστική προστασία και αποζημίωση των κτηνοτρόφων

Επερώτηση για τις συνέπειες από την ελλιπή αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού κατέθεσαν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Οπως σημειώνουν, τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού είναι πολλά στις ενότητες της Περιφέρειας, όμως οι κτηνοτρόφοι φοβούνται να τα δηλώσουν, γιατί ο υποχρεωτικός σταβλισμός των κοπαδιών οδηγεί σε οικονομική επιβάρυνση, με την αγορά των ζωοτροφών, τη στιγμή που δεν έχουν ρευστότητα για τα απολύτως αναγκαία. Ακόμα πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στους μετακινούμενους κτηνοτρόφους που - από τη φύση της δουλειάς τους - δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε τέτοιου είδους περιοριστικά μέτρα.

Ταυτόχρονα, οι περισσότεροι μικρομεσαίοι παραγωγοί δεν πήραν ούτε την εξισωτική αποζημίωση. Αφενός ο αποχαρακτηρισμός των βοσκοτόπων, αφετέρου ο καταρροϊκός πυρετός και η ευλογιά, που έπληξε πέρσι περιοχές της Περιφέρειας, καθιστούν την κατάσταση δραματική για τους φτωχομεσαίους κτηνοτρόφους.

Σ' αυτά προστίθενται:

  • Οι μεγάλες ελλείψεις σε κτηνιάτρους στις κρατικές Κτηνιατρικές Διευθύνσεις και η αδυναμία των ελαχίστων να ελέγξουν, λόγω μη κάλυψης της μετακίνησής τους με οχήματα και καύσιμα.
  • Η απουσία ψεκασμών σε περιοχές που διαχειμάζει το κουνούπι-ξενιστής, αλλά και ελέγχων σε όλα ανεξαιρέτως τα κοπάδια.
  • Η ανυπαρξία διανομής δωρεάν στους κτηνοτρόφους εντομοκτόνων και εντομοαπωθητικών, αλλά και ζωοτροφών σε όσα κοπάδια έχουν προσβληθεί.
  • Η ανυπαρξία προγραμματισμού αποζημιώσεων για το σύνολο της χαμένης παραγωγής, των απολεσθέντων ζώων και του εισοδήματος, δεδομένου ότι ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει αυτή την ασθένεια.

«Ακριβώς αυτήν την κατάσταση εκμεταλλεύονται και οι έμποροι που αν και η συγκεκριμένη ασθένεια δεν έχει καμιά επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία, όμως εκβιάζουν για να πάρουν σε ακόμα χαμηλότερες, εξευτελιστικές τιμές γάλα και σφάγια. Με τον τρόπο αυτόν αισχροκερδούν σε βάρος των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών», σημειώνουν οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και ρωτούν τον περιφερειάρχη και τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε:

  • Να αποζημιωθούν άμεσα και πλήρως οι κτηνοτρόφοι
  • Να απαλλαγούν από τα χαράτσια, τα χρέη και τους πλειστηριασμούς
  • Να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της ασθένειας
  • Να στελεχωθούν άμεσα οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας
  • Εγιναν οι απαραίτητοι ψεκασμοί; Πού και πότε; Πόσα χρήματα δόθηκαν στην Περιφέρεια για το σκοπό αυτό;

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ