Σάββατο 28 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Διευρύνουν τη συνεργασία τους

Ανησυχία της Κίνας στο φόντο των ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή

ΤΟΚΙΟ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Την έντονη αντίδραση της Κίνας προκάλεσε τοποθέτηση του Φιλιππινέζου Προέδρου σύμφωνα με την οποία «τα έθνη με καλές προθέσεις θα έχουν μόνο κέρδος αν η ιαπωνική κυβέρνηση ενισχύσει τη δυνατότητά της να βοηθά τους άλλους». Ο Μπενίνιο Ακίνο έκανε την παραπάνω επισήμανση από το Τόκιο όπου πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη, σε μια περίοδο που η ιαπωνική κυβέρνηση ετοιμάζει αναθεώρηση του συντάγματος ώστε να αρθούν περιορισμοί που είχαν επιβληθεί μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο σχετικά με τη δυνατότητα της Ιαπωνίας για στρατιωτική επέμβαση εκτός συνόρων.

Το Πεκίνο απάντησε ότι η δήλωση αυτή περιπλέκει μια κατάσταση ήδη σύνθετη και μέσω της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνουίνγκ διαμήνυσε ότι η Μανίλα πρέπει να παίξει ένα «θετικό και εποικοδομητικό ρόλο» για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή «και όχι το αντίθετο».

Οι δηλώσεις του Μπενίνιο έγιναν στο φόντο των κλιμακούμενων εντάσεων και ανταγωνισμών σε Νότια, αλλά και Ανατολική Κινεζική Θάλασσα όπου ειδικά η Κίνα έχει εδαφικές διαφορές με πολλά από τα κράτη της περιοχής και τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί μια σειρά «επεισόδια» με τις Φιλιππίνες, την Ιαπωνία, αλλά και το Βιετνάμ. Ο Φιλιππινέζος ηγέτης βρέθηκε στην Ιαπωνία με αφορμή ένα «συνέδριο για την ειρήνη», μία διοργάνωση δηλαδή από αυτές στις οποίες οι ιμπεριαλιστές σφυγμομετρούν διαθέσεις και σταθμίζουν προτεραιότητες προκειμένου να επιλέξουν συμμαχίες για τη «διαφύλαξη της ειρήνης» που εξυπηρετεί τις επενδύσεις των μονοπωλίων. Η Ιαπωνία είναι σήμερα ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των Φιλιππίνων, ενώ ιαπωνικά κεφάλαια ενδιαφέρονται να ενισχύσουν τις επενδύσεις τους στην αναπτυσσόμενη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας, ειδικά σε υποδομές και χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως «αποτίμησε» και ο Ακίνο στα «θετικά αποτελέσματα» του ταξιδιού του. Την ενίσχυση των διμερών σχέσεων επιβεβαιώνει και η παράδοση 10 περιπολικών σκαφών που η Μανίλα περιμένει από το Τόκιο, αρχής γενομένης από το 2015.

Κατά τις επαφές Ακίνο - Αμπε τέθηκε και η κατάσταση που σήμερα έχει διαμορφωθεί στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, με τον πρώτο να δηλώνει (σύμφωνα με την ιστοσελίδα της φιλιππινέζικης προεδρίας) ότι «οι Φιλιππίνες θέλουν να ενισχύσουν το διάλογο με την Ιαπωνία σε ζητήματα άμυνας και ασφάλειας για να δυναμώσουν τη συνεργασία με το στενότερο στρατηγικό τους σύμμαχο στην Ασία». Επισήμανε ότι «η συμφωνία με την Ιαπωνία δεν θα είναι απαραίτητα παρόμοια με τη Συμφωνία Ενισχυμένης Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ, αλλά θα απευθύνεται στις ανάγκες των Φιλιππίνων σε έκτακτες περιπτώσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ