Σάββατο 28 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Συνέχεια συγκρούσεων

Αεροσκάφη από Ρωσία, Λευκορωσία αναμένονται για την αντιμετώπιση των ακραίων ισλαμιστών

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Μεταχειρισμένα μαχητικά τζετ από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, επιβεβαίωσε χτες πως αναμένει το πολύ έως μεθαύριο, Δευτέρα, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι, σε μια προσπάθεια να εντείνει τον κλοιό γύρω και πάνω από τους μισθοφόρους του «Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Λεβάντε» (ΙΚΙΛ) που επιδιώκουν την ανατροπή της κυβέρνησής του και την κατάληψη της Βαγδάτης και την καταστροφή των σιιτικών λατρευτικών τόπων στο νότιο Ιράκ.

Ο Μάλικι δεν έκρυψε ότι στράφηκε σε αυτήν τη λύση, εξαιτίας της απογοήτευσής του από τις μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση αγορών στρατιωτικών αεροσκαφών που έχουν γίνει εδώ και πολύ καιρό από τις ΗΠΑ έναντι αδράς αμοιβής.

Εν τω μεταξύ, οι ένοπλοι του ΙΚΙΛ συνεχίζουν με δριμύτητα τις συγκρούσεις τους με τον ιρακινό στρατό φθάνοντας χτες, να καταλάβουν, σύμφωνα με πληροφορίες του αραβικού δικτύου «Αλ Αραμπίγια», το σημαντικότερο μέρος της πόλης Μανσουίργια που απέχει μόλις μία ώρα από τη Βαγδάτη. Το ίδιο 24ωρο, ιρακινά στρατιωτικά ελικόπτερα έδιναν μάχη για να αποτρέψουν τους μισθοφόρους του ΙΚΙΛ από τα στρατηγικά διυλιστήρια στο Μπαϊτζί, ενισχύοντας τις δυνάμεις τους με αρκετές δεκάδες στρατιώτες και κομάντος των ειδικών δυνάμεων.

Παράλληλα, διεθνή πρακτορεία επικαλούμενα επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο οι ισλαμιστές εκτίμησαν πως μεταξύ 11ης και 14ης Ιούνη εκτελέστηκαν τουλάχιστον 160 Ιρακινοί αιχμάλωτοι πολέμου, γεγονός που συνιστά αδιαμφισβήτητα έγκλημα πολέμου. Σε πολιτικό επίπεδο, πάντως, χτες συνεχίστηκαν οι πιέσεις για τη συγκρότηση νέας ιρακινής κυβέρνησης, παρά τις προσπάθειες του Μαλίκι να τις διασκεδάσει. Σημαντική εξέλιξη θεωρείται η χτεσινή παρέμβαση του ανώτατου σιίτη ιερωμένου στο Ιράκ, του «Μεγάλου Αγιατολάχ» Αλί Σιστάνι που ζήτησε από όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας να προχωρήσουν από κοινού στην επιλογή νέου πρωθυπουργού, νέου προέδρου του κοινοβουλίου και νέου προέδρου της χώρας έως την 1η Ιούλη (ερχόμενη Τρίτη) οπότε ξεκινά η επίσημη διαδικασία σύγκλισης του νέου Κοινοβουλίου όπως προέκυψε από τις εκλογές του περασμένου Απρίλη.

Επίσκεψη Κέρι στη Σαουδική Αραβία

Εντονες διεργασίες σε σχέση με την κρίσιμη πολιτικο-στρατιωτική κατάσταση στο Ιράκ κατέβαλε και χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι που μετέβη, αυτή τη φορά, στη Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας για κρίσιμες συνομιλίες με τον Σαουδάραβα μονάρχη Αμπντάλα.

Ενα 24ωρο νωρίτερα ο Κέρι είχε πραγματοποιήσει στο Παρίσι σειρά επαφών με σημαντικούς ομολόγους του από τη Μέση Ανατολή και άλλους πρώην και νυν αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και ο Ισραηλινός ομόλογός του Αβιγκντορ Λίμπερμαν που είχε προβλέψει ως «προκαθορισμένη» και σχεδόν αναπόφευκτη την ανεξαρτητοποίηση του Κουρδικού θύλακα στο βόρειο Ιράκ, σημειώνοντας ότι Ισραηλινοί ειδικοί προτείνουν να αναγνωριστεί το ταχύτερο αυτό το νέο κράτος, εάν και όταν σχηματιστεί.

Αφορμή για αυτές τις δηλώσεις πρέπει να αποτέλεσαν και οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του αυτόνομου Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, Μ. Μπαρζανί περί διατήρησης, με κάθε τρόπο, του ελέγχου του πετρελαιοφόρου Κιρκούκ που διεκδικούν εδώ και πολύ καιρό οι Κούρδοι ως αναπόσπαστο και ιστορικό τμήμα της «επικράτειάς» τους και το οποίο κατέλαβαν στις 12 Ιούνη οι κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας, Πεσμεργκά. Μάλιστα, χτες ο Μπαρζανί δήλωσε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Ερμπίλ με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ τα εξής χαρακτηριστικά σε σχέση με το Κιρκούκ: «Υπήρχαν ιρακινές δυνάμεις σε αυτές τις περιοχές, στη συνέχεια υπήρξε ένα κενό ασφαλείας και οι Πεσμεργκά ήρθαν να κλείσουν το κενό. Δώσαμε δέκα χρόνια στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να λύσει τα προβλήματα των (αμφισβητούμενων) περιοχών»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ