Σάββατο 28 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Πιθανή παράταση της «εκεχειρίας» έως τη Δευτέρα

Ο μεγαλοβιομήχανος Πρόεδρος Π. Ποροσένκο υπέγραψε το οικονομικό μέρος της σύνδεσης με ΕΕ

Ο Ποροσένκο (πρώτος δεξιά) με τους αξιωματούχους της ΕΕ Ρομπάι και Μπαρόζο
Ο Ποροσένκο (πρώτος δεξιά) με τους αξιωματούχους της ΕΕ Ρομπάι και Μπαρόζο
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Τεταμένη παρέμενε η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία καθώς αναμένονταν τα αποτελέσματα της λεγόμενης τριμερούς συνάντησης για την «ειρηνευτική διαδικασία», ενώ χτες έληγε η εκεχειρία από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Κιέβου, στις 10 το βράδυ. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα, ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ουκρανία, Μιχαήλ Ζουράμποφ, η εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) (ΟΑΣΕ) στην Ουκρανία, Ελβετή διπλωμάτης Χάιντι Ταλιαβίνι, και εκπρόσωποι αυτοονομαζόμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, που προχώρησαν στην ένωσή τους. Πριν από τη συνάντηση ο όρος που έμπαινε από την πλευρά της κυβέρνησης του Κιέβου, ήταν η παράδοση των όπλων από την πλευρά των πολιτοφυλακών των ρωσόφωνων, κάτι που δεν φαινόταν να γίνεται αποδεκτό. Ενώ αντιπροτείνονταν η δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για να αντιμετωπιστεί η τραγική κατάσταση που επικρατεί στις βομβαρδισμένες περιοχές και η ανταλλαγή κρατουμένων. Πάντως, χτες, από τη συνάντηση διαφαινόταν ισχυρή η πιθανότητα να συμφωνηθεί μια ακόμα παράταση της εκεχειρίας έως τη Δευτέρα. Χτες, αντιπροσωπεία εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ διαπίστωσε την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη μαρτυρική πόλη του Σλαβιάνσκ στην επαρχία του Ντονέτσκ, που δέχτηκε και το μεγαλύτερο «κύμα» βομβαρδισμών και έχει καταστραφεί πλήρως μεγάλο μέρος των υποδομών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτιμά ότι προς τη Ρωσία έχουν φύγει πάνω από 110.000 άνθρωποι, ενώ μέσα στην Ουκρανία έχουν μετακινηθεί 54.400 άνθρωποι από τις δύο ανατολικές περιοχές.

Χτες, σημειώθηκαν συγκρούσεις, ανταλλαγή πυρών και επιθέσεις του στρατού κατά θέσεων των πολιτοφυλάκων και παρατηρήθηκε δράση των φασιστών του «Δεξιού Τομέα». Ταυτόχρονα υπήρξε και κατάληψη από τους πολιτοφύλακες ενός στρατοπέδου στο Ντονέτσκ αλλά ανακοίνωσαν ότι απελευθέρωσαν 4 από τους 8 παρατηρητές του Οργανισμού για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη, που κρατούνταν.

Σύνδεση με ΕΕ και αντιδράσεις Ρωσίας

Στις Βρυξέλλες, χτες, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, υπογράφτηκε πανηγυρικά από τον μεγαλοβιομήχανο Πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, το οικονομικό μέρος της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ, που προβλέπει ζώνη ελεύθερου εμπορίου. Το πολιτικό μέρος είχε υπογραφτεί στις 21 Μάρτη, μετά την ανατροπή του Προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς (που ανέστειλε αυτή τη σύνδεση, με αποτέλεσμα να γίνει το πραξικόπημα με τη στήριξη των ιμπεριαλιστών). Αφορά τις εμπορικές σχέσεις και έχει στόχο κυρίως την κατάργηση του μεγαλύτερου μέρους των τελωνειακών φραγμών μεταξύ της Ουκρανίας και των χωρών της ΕΕ.

Στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου εκφράζεται η στήριξη στην αντιδραστική κυβέρνηση, διατυπώνονται ευχολόγια για σύνεση και από τις δύο πλευρές, ασκούνται πιέσεις στη Ρωσία, που απειλείται με κυρώσεις αν σε 3 μέρες (έως τις 30 Ιούνη) δεν έχει συμβάλει στον αφοπλισμό των ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων. Επίσης, σημειώνεται ότι στις 8 Ιούλη θα γίνει στις Βρυξέλλες συντονιστική συνάντηση «δωρητών για την Ουκρανία», ενώ επαναδιατυπώνεται η υπόσχεση για «οικονομική βοήθεια» (μέσω δανείου) ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του στενού συμβούλου του Ρώσου Προέδρου Σεργκέι Γκλάζιεφ, στο BBC πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, ο οποίος είπε: «Η Ευρώπη προσπαθεί να σπρώξει την Ουκρανία να υπογράψει αυτή τη συμφωνία διά της βίας (...) Οργάνωσαν ένα στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ουκρανία, βοήθησαν τους ναζί να έρθουν στην εξουσία. Σήμερα, αυτή η κυβέρνηση των ναζί βομβαρδίζει τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας». Ερωτηθείς αν θεωρεί ναζί τον Πέτρο Ποροσένκο, απάντησε: «Ασφαλώς, υποστήριξε τους ναζί». Πάντως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε αργότερα ότι ο Γκλάζιεφ εξέφρασε προσωπική άποψη. Την περασμένη βδομάδα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σημείωνε ότι η Μόσχα δεν έχει καμία αντίρρηση για τη συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ και δεν έχει την πρόθεση να επιβάλει κυρώσεις στο Κίεβο, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωνε ότι η ένωση με την ΕΕ θα είναι μια δοκιμασία.

Χτες επίσης υπογράφτηκαν συμφωνίες της ΕΕ και με τη Γεωργία και τη Μολδαβία, πράγμα που καταγράφει ανάγλυφα την προσπάθεια των ευρωενωσιακών μονοπωλίων να διεισδύσουν στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, που η σημερινή καπιταλιστική Ρωσία θεωρεί δικό της χώρο επιρροής. Η ρωσική κυβέρνηση εξάλλου έχει απαντήσει ότι θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων της. Επίσης, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός «Γκαζπρόμ» προειδοποίησε την ΕΕ ότι θα προκαλέσει προβλήματα η ενδεχόμενη επαναπώληση ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία με τη διαδικασία της αντιστροφής των αγωγών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ