Πέμπτη 24 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Μικροανάσες για μια βδομάδα

Το προσωρινό της συγκράτησης των τιμών ομολογεί τώρα και η κυβέρνηση

Μικρότερες από εκείνες που είχαν ανακοινωθεί αρχικά και από τον υπουργό Ανάπτυξης είναι τελικά οι μειώσεις στις τιμές των βενζινών που ανακοινώθηκαν χτες και θα ισχύσουν από σήμερα μέχρι τα μεσάνυχτα της επόμενης Τετάρτης. Συγκεκριμένα, από σήμερα οι τιμές των δύο τύπων βενζίνης σούπερ και αμόλυβδης μειώνονται κατά 5,5 δρχ. και 6 δρχ. το λίτρο αντίστοιχα, ενώ αυξάνεται κατά 4,3 δρχ. το λίτρο η τιμή του πετρελαίου κίνησης.

Οπως άφησε να εννοηθεί και ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης, μετά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με εκπροσώπους του κυκλώματος εμπορίας καυσίμων, οι παραπάνω μειώσεις είναι μόνο μια προσωρινή παύση στο χορό των αυξήσεων που έχει ανοίξει εδώ και μήνες. Στην πράξη οι τιμές των βενζινών έφτασαν να ξεπεράσουν κατά πολύ τις 300 δρχ. το λίτρο, καθώς από την αρχή του χρόνου αυξήθηκαν περίπου 60 δρχ. το λίτρο. Την ίδια στιγμή που οι καταναλωτές είναι έρμαια των κερδοσκοπικών ορέξεων των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου, η κυβέρνηση εξαντλεί την πολιτική της για τις τιμές των καυσίμων σε... φιλικές συζητήσεις με τους εκπροσώπους τους, με τους οποίους - σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης - θα συναποφασίζει τον τρόπο αντιμετώπισης των εκάστοτε κρίσεων. Ταυτόχρονα, αφήνει αιχμές και επιχειρεί δημόσια να φορτώσει ευθύνες για τη διαμόρφωση των τιμών και τις αποκλίσεις που παρουσιάζονται μεταξύ «ενδεικτικών» και πραγματικών τιμών λιανικής πώλησης στον τελευταίο τροχό της άμαξας που είναι οι πρατηριούχοι.

Οι «ενδεικτικές» τιμές λιανικής πώλησης που διαμορφώνει το υπουργείο Ανάπτυξης γι' αυτή τη βδομάδα διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για το λεκανοπέδιο της Αττικής και το νομό Θεσσαλονίκης της σούπερ στις 281,10 δρχ. το λίτρο, της αμόλυβδης στις 268 δρχ. και του πετρελαίου κίνησης στις 212,90 δρχ. το λίτρο.
  • Για τις περιοχές της Α' ζώνης η «ενδεικτική» τιμή της σούπερ διαμορφώνεται στις 286 δρχ., της αμόλυβδης στις 272,90 δρχ. και του πετρελαίου κίνησης στις 217,90 δρχ. το λίτρο.
  • Για τη Β' ζώνη η «ενδεικτική» τιμή της σούπερ είναι 289 δρχ., της αμόλυβδης 275,90 και του πετρελαίου κίνησης 220,90 δρχ. το λίτρο.
  • Για τις περιοχές της Γ' ζώνης με 18% ΦΠΑ οι «ενδεικτικές» τιμές λιανικής πώλησης είναι 291 δρχ. το λίτρο για τη σούπερ, για την αμόλυβδη 277,90 δρχ. και για το πετρέλαιο κίνησης 222,90 δρχ. το λίτρο, ενώ για τις περιοχές της ίδιας ζώνης με 13% ΦΠΑ οι αντίστοιχες τιμές είναι 280,80 δρχ. το λίτρο για τη σούπερ, 269,10 δρχ. για την αμόλυβδη και 214,90 δρχ. για το πετρέλαιο κίνησης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ