Πέμπτη 24 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΟΜΒΡΙΑ
Κινδυνεύουν με χρεοκοπία οι αγρότες

Την αποζημίωσή τους ζήτησε με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας

Υπαρκτός είναι οι κίνδυνος χρεοκοπίας, λόγω ανομβρίας, των παραγωγών που καλλιεργούν αχλάδια και κεράσια στην περιοχή της Θεσσαλίας, αφού ο καρπός δεν έδεσε και δεν προβλέπεται καμία αποζημίωσή τους από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας, ζητώντας να αποζημιωθούν οι παραγωγοί από τα προγράμματα εκτάκτων αναγκών, αλλά ο υφυπουργός Γεωργίας παρέπεμψε σε μια χρονοβόρα διαδικασία με άμεσο κίνδυνο τη μη αποζημίωση των παραγωγών.

Ο Φ. Χατζημιχάλης είπε ότι πρέπει να γίνει εκτίμηση της ζημιάς από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, στη συνέχεια να γίνει ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκαταστάσεων από το υπουργείο Γεωργίας, το οποίο και θα σταλεί στην ΕΕ για έγκριση. Εάν αυτό εγκριθεί, είπε, τότε η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση θα κάνει εξατομίκευση των ζημιών με βάση την οποία και θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί. Μέχρι σήμερα, τόνισε, έχει γίνει μόνο η πρώτη εκτίμηση από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, ενώ για το μέλλον είπε ότι με νομοσχέδιο για τον ΕΛΓΑ θα συζητηθεί η επέκταση των ασφαλιστικών καλύψεων.

Ο Δ. Τσιόγκας τόνισε ότι πρέπει να τροποποιηθεί ο κανονισμός των ΕΛΓΑ, προκειμένου αυτός να καλύπτει όλο το χρόνο με αποζημιώσεις τους αγρότες από οποιαδήποτε καταστροφή είτε είναι πάγος, είτε καύσωνας, είτε χαλάζι, είτε πλημμύρες.

Επειδή, συνέχισε, μέχρι σήμερα δεν προβλέπεται αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ πρέπει οι αποζημιώσεις αυτές να γίνουν από το πρόγραμμα εκτάκτων αναγκών. Πρέπει να δοθεί εντολή, τόνισε, να ξεκινήσει αν είναι δυνατόν και σήμερα η εκτίμηση των ζημιών σε όλα τα προϊόντα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να μη γίνουν οι εκτιμήσεις με τους γεωπόνους. Και αυτό γιατί υπάρχει κίνδυνος οικονομικής καταστροφής για ορισμένους παραγωγούς που έπαθαν το προηγούμενο διάστημα μεγάλη ζημιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ