Τρίτη 1 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
Βαθιά αντιδραστικές θέσεις σε όφελος των μονοπωλίων

Βαθιά αντιδραστικά μηνύματα εξέπεμψε το πρώτο συνέδριο του Ποταμιού, σηματοδοτώντας την ετοιμότητά του ως εφεδρεία του συστήματος να στηρίξει αστικές κυβερνήσεις για την παραπέρα προώθηση αντιλαϊκών - φιλομονοπωλιακών μέτρων.

Χαρακτηριστικά, μιλώντας στο συνέδριο που ολοκληρώθηκε την Κυριακή, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος εκλέχτηκε και επισήμως «επικεφαλής» του μορφώματος, αναπαρήγαγε όλη την αστική επιχειρηματολογία που ρίχνει στους εργαζόμενους και τους μισθούς την ευθύνη για το χρέος, μιλά περί «νοικοκυρέματος» κ.ο.κ.: Αντιτάχθηκε στις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό («Διά νόμου μπορείς να αυξήσεις ό,τι θες. Αλλά δεν μπορείς διά νόμου να γεννήσεις τα χρήματα που θα το πληρώσουν»), αντιτάχθηκε γενικώς σε μέτρα - ανάσες για τα λαϊκά στρώματα («πού θα βρούμε αυτά τα 24 δισ. όταν επαναπροσλάβουμε τους απολυμένους, αφαιρέσουμε τους πρόσθετους φόρους και επαναφέρουμε μισθούς και συντάξεις με ένα νόμο;») και εμφανίστηκε ενοχλημένος που δεν πέρασαν από παλαιότερα μια σειρά καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις («Το πάγωμα το 2001 της μεταρρύθμισης Γιαννίτση για τις συντάξεις συσσώρευσε στο δημόσιο χρέος μας περίπου 100 δισ.»).

Παραπέρα διαμαρτυρήθηκε επειδή «ακόμη και ορισμένες αποφάσεις εξορθολογισμού και νοικοκυρέματος που επιβλήθηκαν από το εξωτερικό και την κοινωνία χτυπήθηκαν από τους κομματικούς - κρατικούς μηχανισμούς. Οι μεταρρυθμίσεις εγκαταλείφθηκαν μόλις ο επιτηρητής μάς γύρισε την πλάτη». Επέμεινε πως «κάποιοι πολιτικοί πρέπει επιτέλους να πουν ότι δεν υπάρχουν λεφτά για όλες τις σπατάλες και όλα τα αιτήματα».

Δηλώνοντας πρόθυμος για συνεργασίες με αντιλαϊκό πρόσημο, έβαλε στόχο «να συναντηθούμε με πολιτικούς που έχουν τολμήσει να διαφοροποιηθούν. Πρόσωπα με γνώση και ικανότητα, που είναι έτοιμα να δώσουν τη μάχη πραγματικών μεταρρυθμίσεων χωρίς φοβίες και επαρχιωτισμούς». Επίσης, «η κατάρρευση του παλιού μεταπολιτευτικού συστήματος επιβάλλει να είμαστε έτοιμοι για λύσεις διακυβέρνησης. Με ποιους; Πότε; Πώς; Με αυτούς που θα συμφωνήσουμε για τις μεγάλες αλλαγές».

Αλλωστε τέτοιοι πολιτικοί ...περίσσεψαν στο συνέδριο, καθώς με την παρουσία και τις τοποθετήσεις τους εκεί επιβεβαίωσαν τα μαγειρεία που είναι σε εξέλιξη για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού.

Ενδεικτικά, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, δήλωσε ότι το Ποτάμι «θα βοηθήσει στο να απομονωθούν ακραίες και επικίνδυνες απόψεις προερχόμενες από τα άκρα του πολιτικού φάσματος, οδηγώντας τη διακυβέρνηση της χώρας σε ασφαλή δρόμο».

Ο δήμαρχος Αθήνας Γ. Καμίνης, ο οποίος παραβρέθηκε και μίλησε στο συνέδριο, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «χαίρομαι πολύ που υπάρχετε» και πρόσθεσε ότι «υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος στη χώρα μας που ποθεί και πασχίζει για ένα ποτάμι αλλαγών» και ότι «θέλουμε επειγόντως όχι μόνο ένα - αλλά πολλά διαφορετικά ποτάμια. Το καθένα με τις πηγές του και τη διαδρομή του. Που δεν θα χάνονται όμως μοναχικά, αλλά θα συναντιούνται για να ανακατέψουν τα νερά των ιδεών τους και να πολλαπλασιάσουν την ορμή τους».

Από κοντά και ο Π. Τατσόπουλος, που εκλέχτηκε βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ και είπε ότι «το Ποτάμι στη Βουλή θα είναι για να εκφράσει τη μεγάλη συμμαχία και το 51% του ελληνικού λαού. Χαίρομαι που το Ποτάμι προσπαθεί να φέρει κοντά τους προοδευτικούς φιλελεύθερους με τους μεταρρυθμιστές αριστερούς».

Ενδεικτική και η τοποθέτηση του Γρ. Ψαριανού, που εκλέχτηκε βουλευτής με τη ΔΗΜΑΡ, ότι «πρέπει να συναντηθούμε άνθρωποι που θέλουμε να κάνουμε αλλαγές που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες (...) μαζί θα προχωρήσουμε».

Χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι κομμάτων, από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ. Εκ μέρους του ΚΚΕ χαιρέτισε η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ