Τρίτη 22 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέες προκλήσεις της Τουρκίας με αφορμή τη «μαύρη επέτειο»
  • Συμπληρώθηκαν την Κυριακή 40 χρόνια από την τουρκική εισβολή και έναρξη της κατοχής
  • «Παράδειγμα δημοκρατίας», χαρακτήρισε το ψευδοκράτος ο Τούρκος πρωθυπουργός

«Ειρηνευτική επιχείρηση», αποκαλεί και σήμερα η Αγκυρα την εισβολή στην Κύπρο (φωτ. από τις πρώτες αιχμαλωσίες μετά την εισβολή)
«Ειρηνευτική επιχείρηση», αποκαλεί και σήμερα η Αγκυρα την εισβολή στην Κύπρο (φωτ. από τις πρώτες αιχμαλωσίες μετά την εισβολή)
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Δηλώσεις χαρακτηριστικές για το σύνθετο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών μέσα στο οποίο προωθείται η «επίλυση» του Κυπριακού ζητήματος έγιναν, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την τουρκική εισβολή και την έναρξη μιας κατοχής που εγκλώβισε τον κυπριακό λαό ακόμα πιο βαθιά στη δίνη σκληρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μήνυμά του προς το ψευδοκράτος δήλωσε ότι «η μητέρα πατρίδα Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει το ιστορικό της καθήκον με πλήρη συνείδηση για την ευημερία του τουρκοκυπριακού λαού, ο οποίος ίδρυσε ένα κράτος το οποίο αποτελεί παράδειγμα για την δημοκρατία του, το δίκαιό του και τους θεσμούς του τα τελευταία 40 χρόνια». Τόνισε ότι η «ειρηνευτική επιχείρηση» - όπως χαρακτήρισε την τουρκική εισβολή - «έδωσε τέλος στις πιέσεις, την τρομοκρατία και τις απάνθρωπες επιχειρήσεις αφομοίωσης κατά των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι εκδιώχθηκαν από το κράτος το οποίο ήταν συνιδρυτές και συνέταιροι», διασφάλισε ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός προσβλέπει στο μέλλον με ελπίδα και ασφάλεια», «έθεσε τον θεμέλιο λίθο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο». Απευθυνόμενος στο ψευδοκράτος ανέφερε ότι είναι δυνατόν να υπάρξει μια περιεκτική λύση στο Κυπριακό «στην περίπτωση που και η ελληνοκυπριακή πλευρά υιοθετήσει την ίδια αντίληψη με εσάς σε αυτό το ζήτημα», εξηγώντας ότι πρέπει να δοθεί τέλος στους «άδικους περιορισμούς».

Η Τουρκία έστειλε τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον αντιπρόεδρο Μπεσίρ Αταλάι στα Κατεχόμενα, ώστε να παραστούν σε εκδηλώσεις που προκλητικά συνεχίζει να οργανώνει κάθε χρόνο το ψευδοκράτος. Ο Γκιουλ σημείωσε σε δηλώσεις του ότι για την Τουρκία το Κυπριακό είναι «εθνική υπόθεση» και εκτιμώντας ότι «υπάρχουν αρκετοί θετικοί παράγοντες για την ολοκλήρωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας με επιτυχία» επανέλαβε τη θέση για το σχηματισμό ενός «νέου συνεταιρικού κράτους» και την επίτευξη συμφωνίας που θα διασφαλίζει το «στάτους» ισότητας της «τουρκικής - όπως είπε - Κύπρου» που είναι «συνιδιοκτήτης» του νησιού. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι αν υπάρξει «ειρήνη στη Μέση Ανατολή» και «λύση στην Κύπρο», τα ενεργειακά αποθέματα στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι εφικτό να διοχετεύονται μέσω Τουρκίας.

Από τη μεριά του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου σε μήνυμά του ανέφερε ότι «είμαστε δεσμευμένοι στο κοινό ανακοινωθέν που υπογράψαμε με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη στις 11 Φεβρουαρίου 2014 (σ. σ. που κάνει λόγο για «δύο συνιστώντα κράτη»). Υπάρχουν δύο ίσοι λαοί στην Κύπρο κι αυτοί οι λαοί μπορούν να γίνουν ένα κάτω από έναν νέο συνεταιρισμό, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικότητες στο νησί». Συμπλήρωσε ακόμα πως «τέτοια συμφωνία μπορεί να βοηθήσει στην ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας και να τις φέρει πιο κοντά. Οι Ελληνοκύπριοι γείτονές μας θα πρέπει να παύσουν να θεωρούν ότι η Κύπρος ανήκει μόνο σε αυτούς». Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι έγιναν προσπάθειες να παραποιήσουν τα γεγονότα της «ειρηνικής τουρκικής επιχείρησης», αλλά δεν έγινε κατορθωτό, αφού αυτή η ημέρα θα μείνει στην ιστορία ως η θεμελίωση μιας διαρκούς ειρήνης στην Κύπρο. «Εχουμε εγκαθιδρύσει δικό μας κυρίαρχο κράτος χωρίς να απεμπολούμε την αναζήτησή μας για ειρήνη. Επιτύχαμε οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο. Η Τουρκία πάντα στάθηκε δίπλα μας. Υπάρχουν τόσα πολλά ακόμα να γίνουν αλλά πρέπει να είμαστε περήφανοι για αυτά που επιτύχαμε», σημείωσε.

Δηλώσεις Αναστασιάδη

Μήνυμα ότι οι προκλήσεις δε βοηθούν στην επίλυση του Κυπριακού έστειλε στον Αμπ. Γκιουλ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενώ στην παρουσία Γκιουλ στα Κατεχόμενα αντέδρασαν έντονα όλα τα κυπριακά κόμματα.

«Δεν είναι με δηλώσεις καλής θέλησης ή προκλητικές και ιδιαίτερα αρνητικές δηλώσεις που μπορεί να επιτευχθεί λύση. Χρειάζεται γενναιότητα και χρειάζεται αναγνώριση ότι για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν επιτρέπονται παρεκκλίσεις», ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης.

«Σαράντα χρόνια είναι αρκετά για όλους. Και για μας αλλά και για την Τουρκία και τους Τουρκοκυπρίους να συνειδητοποιήσουν ότι η λύση θα είναι προς όφελος του συνόλου του λαού μας», σημείωσε προσθέτοντας ότι είναι η ώρα, επεσήμανε, να σκεφτούμε θετικά και να δημιουργήσουμε αυτό που αξίζει στην πατρίδα μας, δηλαδή ένα ευρωπαϊκό, σύγχρονο κράτος με διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συνόλου, με διασφάλιση της προοπτικής για συνεργασία και προκοπή και ένα ασφαλές μέλλον. Το απόγευμα της Κυριακής, ο Ν. Αναστασιάδης μίλησε σε εκδήλωση που έγινε στην προεδρία με την παρουσία όλων των κυπριακών κομμάτων. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας θα είναι πιο λαμπρό και πιο ελπιδοφόρο αν καταφέρουμε και υπερβούμε τα εμπόδια και καταστήσουμε εφικτή την κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών, μέσω μιας ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου το ευρωπαϊκό κεκτημένο να ισχύει από την Πάφο μέχρι την Καρπασία και από τη Λεμεσό μέχρι την Κερύνεια».

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που έγιναν σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου για την επέτειο από την τουρκική εισβολή, συνεχίστηκαν οι επαφές της κυπριακής ηγεσίας. Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και με την ευκαιρία πρόσφατης επίσκεψής του στις ΗΠΑ όπου συναντήθηκε και με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε: «Είναι σαφές ότι υπάρχει σημαντικά αναβαθμισμένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και επανένωση της Κύπρου. Οι σχέσεις και οι συζητήσεις μας με τις ΗΠΑ δεν περιορίζονται όμως μόνο στο Κυπριακό, αλλά επεκτείνονται και σε άλλα θέματα, γεγονός που αποδεικνύει τον αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο της Κύπρου. Μέσα από στοχευμένη πολιτική έχουμε πετύχει να αναδείξουμε το ρόλο - κλειδί της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.

»Η Κύπρος αποτελεί αναμφισβήτητα τον μόνο κοινό παρονομαστή ανάμεσα στα κράτη της περιοχής, όπως την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ, με τα οποία διαχρονικά διατηρούμε εξαιρετικές σχέσεις. Επιπλέον, αναγνωρίζεται ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει έναν εναλλακτικό ενεργειακό διάδρομο, όχι μόνο στην περιοχή αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών όσο και ο ίδιος ο Αμερικανός αντιπρόεδρος έχουν αναφερθεί στην Κύπρο ως στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ και για τις σχέσεις των δύο χωρών ότι έχουν πλέον εισέλθει σε μια νέα εποχή.

»Εμείς επιχειρούμε να αξιοποιήσουμε το ρόλο αυτό, ανάμεσα σε άλλα, και για την επίλυση του Κυπριακού».

Ο Ν. Χριστοδουλίδης ισχυρίστηκε ότι «οι ΗΠΑ στέλνουν με κάθε ευκαιρία το μήνυμα στην Τουρκία ότι η υφιστάμενη κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο πρέπει να τερματιστεί».

Το ΑΚΕΛ

Στη διακήρυξή του για τη «μαύρη επέτειο» της τουρκικής εισβολής και κατοχής, το ΑΚΕΛ αναφέρεται στην «εξωφρενική προσπάθεια απενοχοποίησης ξένων κέντρων λήψης αποφάσεων που ευθύνονται για την Κυπριακή τραγωδία, όπως του ΝΑΤΟ. Αυτή η συντεταγμένη προσπάθεια παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας δεν προσβάλλει μόνο τις μνήμες όσων αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τη Δημοκρατία, αλλά και εμποδίζει το λαό μας από το να αντλήσει διδάγματα που θα αποσοβήσουν μελλοντικά δεινά».

Το ΑΚΕΛ τονίζει ότι «επιδίωξή μας είναι να επιτύχουμε λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν. Η λύση πρέπει να τερματίζει την κατοχή, τον εποικισμό και την όποια ξένη εξάρτηση. Να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του κυπριακού λαού. Οι παράμετροι της λύσης είναι δεδομένες και βρίσκονται στο διεθνές δίκαιο, στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, και η οποία θα διασφαλίζει ότι η επανενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να έχει μια, μόνη αδιαίρετη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, είναι η μοναδική προσφερόμενη λύση. Δυστυχώς, η άτεγκτη στάση της Αγκυρας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, με την ανοχή των συμμάχων της Τουρκίας, δεν επέτρεψε μέχρι σήμερα τη λύση του Κυπριακού. Θεωρούμε όμως ότι η δική μας στάση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων συνιστά παράγοντα που μπορεί να επηρεάσει ουσιαστικά την υπόθεση της λύσης. Οι απευθείας διακοινοτικές διαπραγματεύσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι ο μοναδικός προσφερόμενος τρόπος για επίλυση του Κυπριακού. Ειδικότερα σε μια περίοδο που ο διεθνής παράγοντας επιδεικνύει αυξημένο ενδιαφέρον για σταθερότητα στην περιοχή μας, οι δικοί μας χειρισμοί στις συνομιλίες πρέπει να εξυπηρετούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό την προοπτική της συνολικής λύσης στο Κυπριακό, στη βάση αρχών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ