Τρίτη 22 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
Συνάντηση ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ σε πορεία «ανασύνθεσης»

Συνεχίζονται οι διεργασίες ανασύνθεσης της εγχώριας κεντροαριστεράς στην πορεία διαμόρφωσης τρίτου πόλου εξουσίας. Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα Τρίτη το απόγευμα προγραμματίζεται συνάντηση αντιπροσωπειών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η ηγεσία της δεύτερης για «έναρξη διαλόγου για την κεντροαριστερά και την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας».

Στην αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ αναμένεται να μετέχουν ο γραμματέας της ΚΕ Θ. Θεοχαρόπουλος, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Δ. Αναγνωστάκης και το μέλος του Συντονιστικού της «Προοδευτικής Συνεργασίας» (σ.σ: άλλο ένα σχήμα του χώρου) Στ. Μανίκας. Eπικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ θα είναι ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Παναγιώτης Ρήγας.

Φτιάχνοντας κλίμα ενόψει της συνάντησης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, με δήλωσή του στην εφημερίδα «Στο καρφί», μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Είναι πολύ σημαντικό και ελπιδοφόρο το γεγονός ότι το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ομόφωνα και η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή με ευρύτατη πλειοψηφία, υιοθέτησαν την πρόταση που παρουσίασα το βράδυ της 25ης Μαΐου για διεξαγωγή του ιδρυτικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης, κάτι που δίνει μία νέα πνοή και προοπτική στο χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς της ευθύνης. Το ΠΑΣΟΚ είναι σταθερά υπέρ της συσπείρωσης, της συμπαράταξης, της ενότητας, της ευρύτερης δυνατής προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης».

Χαρακτηρίζει «σημαντική» την επιστολή - πρόσκληση του Φώτη Κουβέλη, «παρά το γεγονός ότι καθυστέρησε». Προσθέτει ότι «η Κεντροαριστερά που εμείς θέλουμε και στην οποία ανήκουμε δεν ετεροκαθορίζεται, ούτε σε σχέση με τη ΝΔ, ούτε σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ (...) Υπάρχει η τρίτη λύση, η υπεύθυνη λύση και αυτή είναι και πρέπει να είναι η Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη».

Ο Φ. Κουβέλης, σε συνέντευξή του στα «Νέα» του Σαββάτου, αναφέρει ότι στο «φόρουμ για την Κεντροαριστερά» έχουν θέση «όλες οι πολιτικές δυνάμεις που μπορούν να συγκροτήσουν ένα νέο μπλοκ προοδευτικής εξουσίας, όσο και άλλες συλλογικότητες ή συσπειρώσεις πολιτών της αριστεράς, της κεντροαριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της πολιτικής οικολογίας και, φυσικά, ανένταχτοι αριστεροί, προοδευτικοί πολίτες, αλλά και πρόσωπα που τηρούν αποστάσεις από το κομματικό σύστημα».

Αν και αποφεύγει να δεσμευτεί από τώρα, δεν αποκλείει να συναινέσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, λέγοντας ότι το ζήτημα «θα κριθεί στον κατάλληλο χρόνο, σε συνάρτηση με το πολιτικό κλίμα εκείνης της εποχής και τις πολιτικές που ασκούνται».

Τέλος, δεν κλείνει την πόρτα στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «η ΔΗΜΑΡ αντιμετωπίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ως δύναμη του προοδευτικού χώρου, χωρίς να υποστέλλει την κριτική της. Θεωρούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να επιχειρεί μια επικίνδυνη ακροβασία μεταξύ ρεαλιστικών θέσεων και ανεδαφικών δογματισμών. Είναι θετικό, βέβαια, ότι με πρόσφατες κινήσεις του δείχνει να εγκαταλείπει την αντίληψη της κομματικής αυτάρκειας και να προσανατολίζεται στην αναζήτηση κοινών τόπων με άλλες δυνάμεις σε υπαρκτά κοινωνικά μέτωπα. Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι ο χώρος της κεντροαριστεράς και της αριστεράς οφείλουν χάριν της χώρας και της κοινωνίας να αναζητήσουν προγραμματικές συμπτώσεις»...

Μιλώντας στη «Realnews» ο πρόεδρος της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα» Ανδρέας Λοβέρδος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «πράγματι οδεύουμε στη γενέθλια πράξη μιας νέας και μεγάλης Παράταξης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ