Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - Γ. ΜΩΡΑΛΗ
Τάχα γκρινιάζουν για την πολιτική που υπηρετούν

Συνάντηση με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Πειραιά, Γ. Μώραλη, είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος. Κατά πληροφορίες στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα οικονομικά προβλήματα του δήμου, το θέμα της μη μεταφοράς των δικαστηρίων από την πόλη, αλλά και η απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ για προγράμματα ολιγόμηνης απασχόλησης σε μια προσπάθεια ανακύκλωσης της ανεργίας.

Από τη δημοτική αρχή διαχέεται ότι μόνο για την εξυπηρέτηση παλαιών δανείων και τη λειτουργία του δήμου θα απαιτηθούν επιπλέον χρήματα, πέρα από τις προβλεπόμενες επιχορηγήσεις από το κράτος. Αυτό βέβαια οφείλεται συνολικά στην πολιτική μείωσης των κρατικών επιχορηγήσεων, στη λογική των ιδιωτικοποιήσεων και της ανταποδοτικότητας, που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, όλα αυτά τα χρόνια, με τη σύμφωνη γνώμη των δημοτικών αρχών που κινούνται στον ευρωμονόδρομο, πλαίσιο λειτουργίας που αποδέχεται και η παράταξη Μώραλη.

Κατά πληροφορίες, ο Ευ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε τον Γ. Μώραλη ότι θα καταβληθούν προσπάθειες με την ηγεσία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (δανειοδοτεί τους δήμους) προκειμένου να υπάρξει μείωση των επιτοκίων για την εξυπηρέτηση παλαιών δανείων του δήμου ενώ θα υπάρξουν και συζητήσεις για το αν υπάρχει δυνατότητα αύξησης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ). Δεν υπήρξε, δηλαδή, κάποια συγκεκριμένη δέσμευση επί του πρακτέου.

Ο Γ. Μώραλης συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκο Δένδια με τον οποίο συζήτηση θέματα χρηματοδότηση του Πειραιά από επιχειρησιακά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ.

Σημειωτέον, στις 22 Ιούλη, ο Γ. Μώραλης είχε συνάντηση και με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, στο φόντο της ενδομονοπωλιακής κούρσας για το ποια τμήματα του μεγάλου κεφαλαίου θα κατοχυρώσουν καλύτερα πόστα στο λιμάνι και στην ευρύτερη ζώνη. «Φιλέτο» που περιλαμβάνει και τον ΟΛΠ και φτάνει μέχρι το Θριάσιο, στεγάζοντας εκεί σειρά σημαντικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και υποδομών. Κυβέρνηση και δημοτική αρχή ταυτίζονται στη στρατηγική επιλογή ιδιωτικοποίησης του λιμανιού και παραχώρησής του στα μονοπώλια, έχουν ωστόσο διαφορετικές απόψεις στη μορφή που θα πάρει η ιδιωτικοποίηση. Η νεοεκλεγείσα δημοτική αρχή έχει πάρει θέση υπέρ της ιδιωτικοποίησης με τη μορφή παραχώρησης δραστηριοτήτων σε ιδιώτες. Η δε κυβέρνηση σχεδιάζει ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ μέσω ΤΑΙΠΕΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ