Σάββατο 9 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
67ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο

Το 67ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο άνοιξε φέτος τις πύλες του στις 6 Αυγούστου και για ακόμα μια φορά η πόλη του ιταλόφωνου Καντονιού Τιτσίνο μετατρέπεται, για 11 μέρες, σε ελβετική πρωτεύουσα του κινηματογράφου, σε τόπο συνάντησης επαγγελματιών και σινεφίλ απ' όλο τον κόσμο. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ πλούσιο, διαθέτει ταινίες «δημιουργού», ταινίες «μικρές», ταινίες για το ευρύ κοινό και ταινίες νέων και υποσχόμενων κινηματογραφιστών από όλες τις γωνιές του κόσμου, προερχόμενοι από πολύ διαφορετικές μεταξύ τους κινηματογραφίες. Κύριο χαρακτηριστικό του Φεστιβάλ του Λοκάρνο είναι οι βραδινές, αίθριες προβολές, για χιλιάδες θεατές, στο «πιο όμορφο "θερινό" κινηματογραφικό σαλόνι», υπό το φως των αστεριών. Στη Μεγάλη Πλατεία (Piazza Grande) της πόλης, όπου στήνεται μια τεράστια οθόνη.

Η ταινία που εγκαινίασε την έναρξη του 67ου Φεστιβάλ ήταν η «Lucy» του Λικ Μπεσόν (διαφωνούντες με την επιλογή κυκλοφόρησαν το εξής, όντως πνευματώδες, σχόλιο «Καημένοι Γάλλοι ...από τον Μπρεσόν στον ...Μπεσόν»). Πρόκειται για ταινία επιστημονικής φαντασίας και δράσης με την Σκάρλετ Γιόχανσον στο ρόλο μιας Αμερικανίδας που υποχρεώνεται να διακινεί ναρκωτικά, ανακαλύπτοντας τυχαία ότι κάποια ουσία απ' αυτές που μεταφέρει της χαρίζει πρωτοφανείς δυνάμεις πέρα από το φυσιολογικό. Μαζί της ο Μόργκαν Φρίμαν.

Στην Πλατεία θα προβληθούν κι άλλες ταινίες όπως η «Dancing Arabs», το καινούργιο φιλμ του Eran Riklis που βασίζεται σε δυο μυθιστορήματα του Αραβο-ισραηλινού δημοσιογράφου Sayed Kashua, η ταινία «Love Islands» σε σκηνοθεσία Jasmila Zbanic, καθώς και η τελευταία ταινία του Σουηδού Λάσε Χάλστρομ «The hundred foot journey», όπου πρωταγωνιστεί μια οικογένεια Ινδών που μετακόμισαν στη Νότια Γαλλία και άνοιξαν ένα «έθνικ» ρεστοράν, που προκαλεί τον ανηλεή ανταγωνισμό του γειτονικού γαλλικού, που την ιδιοκτήτριά του υποδύεται η Χέλεν Μίρεν. Ετερος λαμπερός τίτλος που θα προβληθεί στην Piazza Grande είναι το «Clouds of Sils Maria» του Ολιβιέ Ασαγιάς, με την Ζιλιέτ Μπινός να υποδύεται μια σταρ σε κρίση που προσπαθεί να ξαναβρεί τον εαυτό της.

Πολλές συναντήσεις και σεμινάρια για την 7η Τέχνη θα πραγματοποιηθούν για 11 ολόκληρες μέρες (έως και τις 16 Αυγούστου) στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, που απαρτίζεται από τα εξής τμήματα: «Διεθνές Διαγωνιστικό», που φιλοξενεί ταινίες μεγάλου μήκους απ' όλο τον κόσμο, σκηνοθετημένες τόσο από ήδη αναγνωρισμένους όσο και αναδυόμενους δημιουργούς και μάλιστα φέτος υπάρχει και ελληνική συμμετοχή, η ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα «A Blast». Ενα ακόμα τμήμα τιτλοφορείται «Οι κινηματογραφιστές του παρόντος» και φιλοξενεί ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, καταθέσεις για την πραγματικότητα στις πιο διαφορετικές χώρες. Επίσης υπάρχει τμήμα για τις ταινίες μικρού μήκους, καθώς και τμήμα «Αναδρομικών παρουσιάσεων» που κάθε χρόνο αποτίει φόρο τιμής σε επιφανείς προσωπικότητες ή κινηματογραφικά είδη ιδιαίτερα αντιπροσωπευτικά της διεθνούς κινηματογραφίας. Φέτος «τιμάται» η μυθική ιταλική εταιρεία παραγωγής κινηματογραφικών έργων «TITANUS» (ιδρύθηκε το 1904 από τον Γκουστάβο Λομπάρντο και έπαψε τη δραστηριότητά της το 1964). Τέλος, «ειδικοί φιλοξενούμενοι» στο φετινό Φεστιβάλ είναι η Μέλανι Γκρίφιθ, ο Ντάριο Αρτζέντο, η Ανιές Βαρντά, ο Τζόναθαν Πράις και ο Αρμιν Μίλερ - Σταλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ