Σάββατο 9 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Κατάρρευση της εκεχειρίας μετά την απόρριψη των όρων του Ισραήλ

Τους βομβαρδισμούς πόλεων ξεκίνησε και πάλι ο ισραηλινός στρατός

Το άτυχο 10χρονο παιδί που δολοφονήθηκε χτες στη Γάζα

Associated Press

Το άτυχο 10χρονο παιδί που δολοφονήθηκε χτες στη Γάζα
ΓΑΖΑ.-- Ενα δεκάχρονο αγόρι έχασε τη ζωή του και δεκάδες τραυματίστηκαν στη Γάζα κατά τη διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών που ξεκίνησαν και πάλι χτες το πρωί, μετά τη λήξη της 72ωρης εκεχειρίας, αφού δεν επήλθε συμφωνία στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν στο Κάιρο, με έμμεσες συνομιλίες, με διαμεσολαβητή την αιγυπτιακή κυβέρνηση, ανάμεσα σε αντιπροσωπείες των Παλαιστινίων και του Ισραήλ. Το Ισραήλ επιδίωκε, ως συνήθως, να μην κάνει καμία υποχώρηση στα βασικά αιτήματα των Παλαιστινίων και αυτό συνέβη. Δε δέχτηκε την άρση του αποκλεισμού, το άνοιγμα του λιμανιού της Γάζας που ζητούσαν οι παλαιστινιακές οργανώσεις ως αναγκαίες προϋποθέσεις για να κυλήσει ξανά η ζωή στη διαλυμένη λωρίδα γης των 367 τετραγωνικών χιλιομέτρων όπου προσπαθούν να επιβιώσουν πολιορκημένοι 1,8 εκατ. Παλαιστίνιοι. Αντίθετα, έθετε ως προϋπόθεση για την άρση του αποκλεισμού την αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας, δηλαδή στην πραγματικότητα την εξασφάλισή του ώστε να μπορεί η στρατιωτική του μηχανή να δολοφονεί ό,τι ώρα θέλει. Ετσι, μετά την επανέναρξη των βομβαρδισμών, που εμφανίστηκαν ως αντίποινα στην εκτόξευση ρουκετών από τη «Χαμάς», είναι αναμενόμενο ότι στους ως τώρα 1.900 νεκρούς και 10.000 τραυματίες των περίπου διάρκειας ενός μήνα φονικών επιδρομών θα προστεθούν και άλλα θύματα της ισραηλινής θηριωδίας, που βέβαια έχει τη στήριξη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Ηδη χτυπήθηκε ακόμα και τη μέρα της προσευχής τέμενος στην πόλη της Γάζας και δεκάδες είναι τραυματίες.

Διπλωματικές προσπάθειες στην Αίγυπτο

Πάντως, στην Αίγυπτο συνεχίζονται οι προσπάθειες για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας. Η αιγυπτιακή πλευρά, σύμφωνα με το «Reuters», διαβεβαίωσε ότι δεν απομένουν παρά μόνο μερικά «σημεία διαφωνίας» τα οποία χρειάζεται να ξεπεραστούν.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωσή του, «καλεί όλες τις πλευρές να αναλάβουν τις ευθύνες τους... και να επαναφέρουν αμέσως τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, όπως και να διερευνήσουν την ευκαιρία που τους δίνεται για να επαναλάβουν το συντομότερο δυνατόν τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση των πολύ λίγων ζητημάτων που πλέον απομένουν».

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της «Φατάχ» στο Κάιρο, ο Αζάμ Αχμέντ, δήλωσε: «Δεν επιθυμούμε κλιμάκωση (της κρίσης). Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε μαζί με τους Αιγύπτιους αδελφούς μας τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να καταλήξουμε σε μια τελική συμφωνία, με στόχο την αποκατάσταση των δικαιωμάτων του λαού μας» και πρόσθεσε ότι, όπως εξελίχθηκαν οι διαπραγματεύσεις με τους όρους του Ισραήλ, «όλες οι παλαιστινιακές παρατάξεις ήταν σύμφωνες να μην παραταθεί η τριήμερη εκεχειρία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ