Σάββατο 23 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Παιχνίδια» στις πλάτες των αγροτών

Χωρίς αποτέλεσμα οι επαφές στη Μόσχα. Κανένα ουσιαστικό μέτρο από την ΕΕ

Επαναβεβαίωσε χτες η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων της ΕΕ τα μέτρα που είχαν ήδη ανακοινωθεί για τους ροδακινοπαραγωγούς και μακράν απέχουν απ' το να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της ζημιάς που έχουν υποστεί απ' το ρωσικό εμπάργκο. Σε χτεσινοβραδινή σύσκεψη στις Βρυξέλλες αποφασίστηκε ότι θα διατεθούν τριάντα εκατομμύρια για αποσύρσεις και 3 μόλις εκατομμύρια για προώθηση σε νέες αγορές στους αγρότες της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Γαλλίας. Απ' τα 3 εκατομμύρια η Ελλάδα θα εισπράξει 317.215 ευρώ!

Η Επιτροπή αποφάσισε ακόμα την αύξηση από το 5% στο 10% της ποσότητας των φρούτων που οι οργανώσεις παραγωγών μπορούν να αποσύρουν από τις αγορές.

Η επόμενη συνεδρίασή της, την Πέμπτη 28 Αυγούστου, θα εστιάσει στην αγορά γαλακτομικών προϊόντων και προϊόντων με βάση το κρέας. Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ θα συναντηθούν στις 5 Σεπτέμβρη, για να εξεταστεί εκ νέου η κατάσταση και η διαχείρισή της.

Στο μεταξύ, επαφές με αρμόδιες ρωσικές αρχές πραγματοποιεί η ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του εμπάργκο στην ελληνική αγροτική παραγωγή. Απ' την πλευρά της, η Ρωσία αναγνωρίζει το πρόβλημα και παραδέχεται ότι ανταγωνιστικές προς την Ελλάδα χώρες προσπαθούν να κερδίσουν το μερίδιό της στην αγορά της Ρωσίας, υπερασπίζεται όμως με σθένος την απόφαση να επιβάλλει το εμπάργκο ως απάντηση στα μέτρα της ΕΕ εναντίον της. «Πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα ή όχι οι δυτικές χώρες θα άρουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας», αναφέρουν πηγές της ρωσικής κυβέρνησης.

Κρατώντας μια «πόρτα» ανοιχτή για το ενδεχόμενο αποκατάστασης των εμπορικών σχέσεων, η Υπηρεσία Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Ρωσίας διευκρίνισε πως είναι στις προθέσεις της να διατηρήσει τις επαφές της με τις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου στην Ελλάδα, ώστε σε περίπτωση άρσης των κυρώσεων, να μπορούν άμεσα να ξεκινήσουν οι παραδόσεις των προϊόντων.

Σε ανακοίνωση της συγκεκριμένης υπηρεσίας έπειτα από συνάντηση του επικεφαλής της Σ. Ντάνκβερτ, ο οποίος είχε επισκεφτεί την Ελλάδα τον περασμένο Φλεβάρη, με αντιπροσωπεία της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, εγκωμιάζονται τα «υψηλής ποιότητας ελληνικά προϊόντα που ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις της Ρωσίας και της Τελωνειακής Ενωσης (σ.σ. με Λευκορωσία και Καζαχστάν)» και σημειώνεται ότι το μερίδιό τους έχει αυξηθεί στη ρωσική αγορά. Οπως αναφέρεται «οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε όλους τους εμπορικούς κωδικούς, διετίθεντο ψάρια, βερίκοκα, ροδάκινα, τυριά, γιαούρτι. Περισσότερο του 90% της παραγωγής φράουλας, που καλλιεργείται στην Ελλάδα, προοριζόταν για τη ρωσική αγορά». Στη συνέχεια, υποστηρίζεται ότι «γι' αυτό το λόγο η επιβολή απαντητικών μέτρων από τη Ρωσία στις κυρώσεις των δυτικών χωρών έπληξε βαριά την οικονομία της χώρας και τα συμφέροντα των αγροτών, ενώ οι αποζημιώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν εξαιρετικά περιορισμένο χαρακτήρα»...

Αναφερόμενος στην αιτία της επιβολής των απαντητικών μέτρων, ο Σ. Ντάνκβερτ υποστήριξε - σύμφωνα με την ανακοίνωση - ότι «οι κυρώσεις των δυτικών χωρών στόχευαν κατά του ρωσικού τραπεζικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών που χρηματοδοτούν την ανάπτυξη της εγχώριας αγροτικής παραγωγής».

«Εχουν κι αλλού πορτοκαλιές»

Ο ίδιος φρόντισε να κάνει καθαρό ότι οι επιπτώσεις από την απάντηση της Ρωσίας στο εμπάργκο που επέβαλε η ΕΕ δεν θα είναι πρόσκαιρες, λέγοντας πως «υπό τις διαμορφωμένες συνθήκες πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα ή όχι οι δυτικές χώρες θα άρουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και αυτό διότι άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Τουρκία, επιθυμούν να αντικαταστήσουν ολόκληρη την γκάμα των ελληνικών προϊόντων, που εισάγονταν στη ρωσική αγορά». Κι αυτό καθώς «λόγω της πτώσης του επιπέδου των τιμών στην ΕΕ στο σύνολό της, που συνδέεται με την υπερπαραγωγή, η ρωσική αγορά γίνεται ιδιαίτερα ελκυστική για τις χώρες που εξάγουν προϊόντα διατροφής, για ορισμένες χώρες θα είναι πρακτικά αδύνατο να επιστρέψουν στις προηγούμενες θέσεις τους στη ρωσική αγορά».

Επιβεβαιώνοντας τους ανταγωνισμούς που μαίνονται, ο Ρώσος αξιωματούχος πρόσθεσε: «Για παράδειγμα, η Απω Ανατολή της Ρωσίας ήταν σε κρίσιμο βαθμό εξαρτημένη από την προμήθεια κρέατος από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, τώρα, που η Φυτοϋγειονομική Υπηρεσία συνεργάζεται ενεργά με την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Κίνας ώστε να κατοχυρωθεί η ασφάλεια του εφοδιασμού με χοιρινό κρέας από ορισμένες μεγάλες κινέζικες καθετοποιημένες επιχειρήσεις, η επιστροφή αμερικανικών και καναδικών προμηθευτών είναι αδύνατη. Η Ινδία προτείνει προμήθεια βοείου κρέατος μεγάλης κλίμακας, πράγμα που σημαίνει ότι η Ρωσία δεν θα ενδιαφέρεται πλέον για την επανέναρξη προμηθειών από την Αυστραλία».

Ο Σ. Ντάνκβερτ υποστήριξε ακόμα τη «δυναμική της ανάπτυξης των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων διατροφής στη Ρωσία», εκτιμώντας ότι «ως προς τα γαλακτοκομικά προϊόντα και μόνο μπορεί να υπερβεί τις δυνατότητες των χωρών της Βαλτικής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ