Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ακατάλληλα σχολεία στο Βόλο

Με σημαντικές ελλείψεις στη συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων και των χώρων υγιεινής θα ξεκινήσουν και φέτος τη λειτουργία τους οι σχολικές μονάδες στο Δήμο Βόλου. Σε σύνολο 184 σχολικών μονάδων ελάχιστες είναι αυτές στις οποίες γίνονται εργασίες συντήρησης και ελαιοχρωματισμών. Χρήματα γι' αυτό το σκοπό δεν προορίζονται, καθώς η τεχνική υπηρεσία του δήμου, που αντιμετωπίζει σοβαρές απώλειες σε προσωπικό, χρηματοδοτήθηκε το 2014 μόνο με 105.000 ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 60% σε σχέση με τις δαπάνες του 2013, ενώ τα χρήματα που έχουν δοθεί για κάποιες παρεμβάσεις (180.000 ευρώ) δεν επαρκούν παρά για σχολεία που μετρούνται στα δάχτυλα του χεριού.

Σχολικές μονάδες όπως τα ΕΠΑΛ στη Ν. Ιωνία και στο Φυτόκο απαιτούν σημαντικές επισκευές και συντηρήσεις, ενώ σε πολλά σχολεία δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματα για ελαιοχρωματισμό που έχουν σημασία για λόγους υγιεινής και ασφάλειας.

Ταυτόχρονα, παντελώς ελλιπής είναι και ο αντισεισμικός έλεγχος, ιδιαίτερα σε κτίρια που μετρούν πολλές δεκαετίες στο σκελετό τους, έχουν κατασκευαστεί με παλαιούς αντισεισμικούς κανονισμούς κι έχουν υποστεί διαβρώσεις από την ελλιπή συντήρησή τους.

Τραγική είναι η κατάσταση στα νηπιαγωγεία, από τα οποία 11 παραμένουν σε μισθωμένα ακατάλληλα κτίρια, που όχι απλά δε διασφαλίζονται οι κατάλληλες συνθήκες εκπαίδευσης των νηπίων, αλλά εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλειά τους, όπως είναι οι προκατασκευασμένες αίθουσες στις αυλές δημοτικών σχολείων στις Αλυκές, στο Αλιβέρι και στη Ν. Ιωνία.

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Βόλου επισημαίνει ότι «η τραγική κατάσταση στα σχολειά μας θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια, αν οι γονείς των μαθητών με τους Συλλόγους Γονέων και την Ενωση Γονέων Δήμου Βόλου, με τα Σωματεία και τις Λαϊκές Επιτροπές δεν απαιτήσουν και από τη νέα δημοτική αρχή να δώσει άμεση λύση σ' αυτά τα προβλήματα διεκδικώντας πόρους από την κεντρική κυβέρνηση, αντί να εξωραΐζει, όπως και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, και να καθησυχάζει με πενταετή προγράμματα που αθροίζονται σε πολλές δεκαετίες έλλειψης σεβασμού στα δικαιώματα των παιδιών μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ