Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ 8 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Με τη λογική της σύνδεσης των πανεπιστημίων με την καπιταλιστική αγορά

Ενα βήμα πριν την απόλυση 600 διοικητικοί υπάλληλοι

Ανησυχητικά παραμένουν τα πράγματα για τους διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων που έχουν μπει σε καθεστώς διαθεσιμότητας, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Παιδείας ότι δε θα υπάρξουν απολύσεις στο χώρο.

Θυμίζουμε ότι προχτές έγινε συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για τη «μελέτη αξιολόγησης» που εκπόνησε η ιδιωτική εταιρεία TEC AE για λογαριασμό του υπουργείου Παιδείας, αναφορικά με τις διοικητικές ανάγκες των 8 πανεπιστημίων που πλήττονται από τη διαθεσιμότητα.

Οι τοποθετήσεις για το θέμα και οι «αντιδράσεις» που ακολούθησαν, από κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ νομιμοποιούν «κριτήρια και στόχους», τα οποία εναρμονίζονται και υποτάσσονται πλήρως στο πνεύμα και την ουσία του «νόμου της αγοράς». Με αυτά τα κριτήρια έγινε η «αξιολόγηση». Επικυρώνουν «εργαλεία αξιολόγησης» που σπρώχνουν τα πανεπιστήμια στην ιδιωτικοοικονομική λειτουργία τους, με όρους ανταποδοτικότητας, αυτοχρηματοδότησης, ανταγωνισμού, με μείωση προσωπικού και ανακατανομή του. Ολα συντελούν στην ανατροπή του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των πανεπιστημίων, στην υπονόμευση της ποιότητας σπουδών και παραγωγής έρευνας και την απομάκρυνση αυτών από τα λαϊκά συμφέροντα και ανάγκες, στην αποσάθρωση εργασιακών σχέσεων και κεκτημένων.

Από αυτή την άποψη, είναι χαρακτηριστικά όσα αναφέρει η ίδια η έκθεση στην εισαγωγή της. Λέει: «Στο σύγχρονο περιβάλλον της παγκοσμιοποιημένης αγοράς, η καινοτομία και η ποιοτική βελτίωση αποτελούν βασικές διαπραγματευτικές δυνάμεις. Με βάση αυτές, τα πάσης φύσεως ιδρύματα, οργανισμοί, επιχειρήσεις, κοινωνίες, καλούνται να αντιμετωπίσουν τα μετασχηματιζόμενα με ιλιγγιώδη ταχύτητα φαινόμενα, όπως: Ο ανταγωνισμός, η εκπαίδευση που παγκοσμιοποιείται προοδευτικά σταθερά και αμετάκλητα, η οικονομία, η επιχειρηματικότητα και η διεθνής αγορά, τα πολιτικά και κοινωνικά ρεύματα, η απειλητική ανεπάρκεια πόρων που πλήττει ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση, ως διεθνοποιημένος πλέον κοινωνικός θεσμός και αναγνωρισμένος μοχλός της κοινωνικής, οικονομικής ανάπτυξης και προόδου, καλείται να συμβάλει στις λύσεις στα παραπάνω φαινόμενα. Επίσης, οφείλει να ανταποκριθεί στις επιταγές των προκλήσεων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τη δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας, την αποκατάσταση του σεβασμού στις ηθικές αξίες και τη βελτίωση των κοινωνικών συμπεριφορών».

Ενα βήμα πριν την απόλυση

Τη στιγμή που 1.158 διοικητικοί υπάλληλοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα εδώ και ένα χρόνο, από τους οποίους μόνο οι 498 μπήκαν σε τροχιά κινητικότητας και οι 660 διοικητικοί υπάλληλοι είναι ένα βήμα πριν την απόλυσή τους, η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού και πυρόσβεσης μελλοντικών αντιδράσεων με πρωτεργάτη τον υπουργό Παιδείας ισχυρίζεται ότι δε θα γίνουν απολύσεις. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της «μελέτης αξιολόγησης» αλλά και τις επόμενες μέρες, ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος ισχυρίστηκε ότι δεν έχει διαβάσει την «έκθεση αξιολόγησης», υπερασπίστηκε τα αντιεπιστημονικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν, ενώ εξήγγειλε υποκριτικά σ' όλους τους τόνους ότι δε θα γίνουν απολύσεις, γιατί δεν προκύπτει από την «αξιολόγηση». Ομως, η «έκθεση αξιολόγησης» επικυρώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να απολυθούν 600 διοικητικοί υπάλληλοι.

Συγκεκριμένα: Ο αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων που εργάζονταν στα 8 πληττόμενα από τη διαθεσιμότητα Ιδρύματα τον Αύγουστο του 2013 ήταν 4.617. Η πρόταση της εταιρείας TEC για τον απαιτούμενο αριθμό διοικητικών υπαλλήλων στα 8 πανεπιστήμια είναι 4.086, δηλαδή 530 λιγότεροι απ' όσους εργάζονταν πέρσι στα ιδρύματα. Ομως, εξίσου αποκαλυπτικός είναι και ο ρόλος που θα παίξουν οι νέοι Οργανισμοί των Ιδρυμάτων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η πρόταση των νέων Οργανισμών των 8 Ιδρυμάτων είναι ότι απαιτούνται 4.488 διοικητικοί υπάλληλοι (δηλαδή περίπου 200 εργαζόμενοι λιγότεροι απ' όσους εργάζονταν πέρσι).

Με αφετηρία την πολιτική που διέπει την ΕΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ χειροκρότησε τον «ανεξάρτητο(;) αξιολογητή», υιοθέτησε ευρωπαϊκούς «δείκτες και συντελεστές» που απομακρύνουν ολοταχώς το περιεχόμενο της μόρφωσης από τα λαϊκά συμφέροντα, αποδομούν κεκτημένα και δικαιώματα στις σπουδές υψηλών προδιαγραφών, στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Αφησε στο απυρόβλητο το στόχο που διέπει κάθε «αξιολόγηση», δηλαδή να ελέγχει αν και πόσο εφαρμόζονται οι προωθούμενες «μεταρρυθμίσεις» με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ