Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ
Αγώνας για αξιοπρεπή κλαδική σύμβαση

Με μία κατάπτυστη σύμβαση, που υπέγραψε εργοδοτικό σωματείο, εργάζονται εκπαιδευτικοί στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών

Δραματική επιδείνωση έχει επέλθει τα τελευταία 10 χρόνια στις συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών που απασχολούνται στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών της Αττικής. Ο εργοδοτικός συνδικαλισμός έχει βρει στο χώρο αυτό την απόλυτη έκφρασή του, φέρνοντας στα μέτρα των εργοδοτών - κόντρα στις ανάγκες των εκπαιδευτικών - μισθούς και δικαιώματα. Μεγάλες όμως είναι και οι ευθύνες των κυβερνήσεων που παράλληλα με την επίθεση που εξαπολύουν στα δικαιώματα των εργαζομένων και στην ιδιωτική εκπαίδευση, επικυρώνουν κατάπτυστες συμβάσεις.

Το «Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Ν. Αττικής» στήθηκε το 2004 από τους εργοδότες - όπως καταγγέλλουν φορείς του συνδικαλιστικού κινήματος - και ανέλαβε να γκρεμίσει ό,τι κατάφερε το κίνημα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών με 30 χρόνια δράσης και αγώνων στο χώρο της φροντιστηριακής ξενόγλωσσης εκπαίδευσης.

Από τις πρώτες κινήσεις του εργοδοτικού σωματείου ήταν να «βγάλει από τη μέση» το Σύλλογο «Βύρων», το σωματείο που σταθερά παλεύει για τα δικαιώματα των εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση, προσβάλλοντας την αντιπροσωπευτικότητα του Συλλόγου και τον κλαδικό χαρακτήρα του με νομικά και συνδικαλιστικά τεχνάσματα και δικαστικές διώξεις.

Το Σεπτέμβρη του 2012 και του 2013, το εργοδοτικό μόρφωμα υπέγραψε με τους εργοδότες της Αττικής (Europalso) συλλογική σύμβαση ωρομισθίου 3,52 ευρώ μεικτά (2,98 καθαρά), μειώνοντας τις αποδοχές των καθηγητών έως 90%! Η σύμβαση του 2013 είναι διετούς ισχύος, μέχρι δηλαδή τις 31/8/2015. Οι συγκεκριμένες συμβάσεις ορίζουν μισθούς πείνας με κατώτερα ωρομίσθια στα 3,52 ευρώ μεικτά για εργαζόμενους με προϋπηρεσία έως 900 ημερομίσθια, 6,60 + 0,20 ευρώ για εργαζόμενους με προϋπηρεσία από 901 έως 1.880 ημερομίσθια και 6,60 + 0,40 ευρώ για εργαζόμενους με προϋπηρεσία από 1.801 έως 2.700 ημερομίσθια, και ακυρώνει το μηναίο μισθό για 18 ώρες εργασίας τη βδομάδα.

Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο - και στην καλύτερη πάντα περίπτωση - ένας καθηγητής εργάζεται περίπου 170 μέρες. Σε συνδυασμό με τη μη καταβολή επιδομάτων αργιών (δώρων), τοκετού, master, διδακτορικών, με τη συρρίκνωση τριετιών, οι αποδοχές των εργαζομένων οδηγούνται σε μείωση της τάξης του 90% έναντι της Διαιτητικής Απόφασης 5/2011 για τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών της χώρας. Εχει την ίδια στιγμή τραγικές προεκτάσεις στην ασφάλιση και στο δικαίωμά τους να πάρουν επίδομα ανεργίας.

Αποκαλυπτικά δε είναι τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Αττικής «Ο Βύρων» για τις αρχαιρεσίες στο εργοδοτικό σωματείο, από τις οποίες προέκυψε η διοίκηση που... «νομιμοποιείται» να υπογράφει τις κατάπτυστες συμβάσεις. Σύμφωνα με το πρακτικό των πιο πρόσφατων εκλογών (21/12/2012), στο μητρώο του σωματείου είναι 1.032 μέλη γραμμένα, από τα οποία μόλις 26 ταμειακώς εντάξει. «Με βάση το πρωτόκολλο ψηφοφορίας για την εκλογή Οργάνων Διοίκησης και Εξελεγκτικής Επιτροπής, βρέθηκαν 22 ψηφοδέλτια εκ των οποίων έγκυρα 22», έλεγε το πρακτικό της ψηφοφορίας. Και αυτά τα ψηφοδέλτια θεωρήθηκαν αρκετά για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και για τη «διαπραγμάτευση» της κατάπτυστης σύμβασης που διέλυσε τη ζωή των εργαζομένων όχι μόνο στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών της Αττικής, αλλά και στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, καθώς αποτελεί σήμερα τη μόνη σε ισχύ σύμβαση στην ιδιωτική εκπαίδευση και «βολεύει» τους ιδιοκτήτες που τη γενικεύουν.

Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται ο αγώνας για ικανοποιητική κλαδική σύμβαση από τα ταξικά σωματεία τα οποία δραστηριοποιούνται στον κλάδο και τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, που καλούν να γίνει αγώνας όλων των εργαζομένων.

Τα πρωτοβάθμια σωματεία Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο Βύρων», ΣΕΦΙΕ Θεσσαλονίκης / Β. Ελλάδας, ΣΙΕΛ Λάρισας, ΣΙΕΛ Αγρινίου, ΣΙΕΛ Θράκης, Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Κεφαλονιάς, Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Χανίων και Σωματείο Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης «Γαλάτεια Καζαντζάκη» Ηρακλείου έχουν επεξεργαστεί ένα σχέδιο ΣΣΕ που προβλέπει κατώτερο μεικτό ωρομίσθιο στα 13,36 ευρώ, κατώτερο μισθό για 18 ώρες εβδομαδιαίως στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών στα 1.015,36 ευρώ και για 21 ώρες στα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης στα 1.175,08 ευρώ για τους εκπαιδευτικούς σε αυτά. Επίσης προβλέπει 5% προσαύξηση για κάθε τριετία, 8% και 12% για μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους σπουδών αντίστοιχα. Παράλληλα, κατοχυρώνει επιδόματα γάμου και τέκνων, καθώς και τις αργίες και διασφαλίζει τους σταθερούς όρους και ωράρια εργασίας απέναντι στις εργοδοτικές διαθέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ