Σάββατο 30 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στη διαγραφή φοιτητών

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που οργανώνει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών σε όλη τη χώρα ενάντια στη διαγραφή των φοιτητών που θέλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές, ηχηρό μήνυμα στάλθηκε και από τους φοιτητικούς συλλόγους στο Πανεπιστήμιο Πατρών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στη Θεσσαλονίκη, χτες το μεσημέρι, έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, η οποία πραγματοποιήθηκε με αποφάσεις των Φοιτητικών Συλλόγων Ιατρικής, Γερμανικής Φιλολογίας, Ιταλικής Φιλολογίας, Εικαστικών Σπουδών και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Αντιπροσωπεία των φοιτητών συναντήθηκε με τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης, Γ. Ορφανό, και του επέδωσε το υπόμνημα με τα αιτήματά τους, υπογραμμίζοντας ότι το 60% των φοιτητών που κινδυνεύουν με διαγραφή είναι φοιτητές που αναγκάζονται παράλληλα να εργάζονται ή δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο υψηλό κόστος σπουδών και το 14% των φοιτητών επιβράδυνε τις σπουδές του γιατί γνώριζε ότι το επιστημονικό αντικείμενο που σπουδάζει δεν έχει προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης.

Στην Πάτρα, μετά από κάλεσμα της Γραμματείας του ΜΑΣ, φοιτητές από Συλλόγους του Πανεπιστημίου πραγματοποίησαν προχτές παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία του ιδρύματος. Ο Πρύτανης αναφέρθηκε στις κινήσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων και είπε πως προσπαθεί «προσωπικά» να αποφύγει τις διαγραφές κάποιων φοιτητών μέσω του Νέου Οργανισμού του Πανεπιστημίου, ο οποίος είναι έτοιμος.

Το ΜΑΣ, όμως, τονίζει ότι ουσιαστικά γίνεται προσπάθεια να κρυφτεί ο πραγματικός χαρακτήρας του Νέου Οργανισμού: «Με το Νέο Οργανισμό εντείνεται η επιχειρηματική λειτουργία του πανεπιστημίου με ολέθριες συνέπειες και για τους φοιτητές και για τους εργαζομένους! Συγκεκριμένα, για τις διαγραφές στο Σχέδιο του Οργανισμού, που έχει δοθεί για διαβούλευση, ορίζεται για τους εισαχθέντες από το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 και εξής ότι "θα διαγράφονται μετά από ν+2 έτη σπουδών", ενώ για τους υπόλοιπους "ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 80, παρ. 9 του νόμου 4009/2011 του υπουργείου" (ο νόμος που τώρα εφαρμόζει το υπουργείο!). Δίνεται μόνο μια δυνατότητα παράτασης ενός έτους, με την προϋπόθεση ότι οι φοιτητές "έχουν επιτυχώς καλύψει το 50% των προβλεπομένων από το πρόγραμμα σπουδών μαθημάτων". Παράλληλα, εντείνεται η επιχειρηματική λειτουργία του πανεπιστημίου. Ανοίγει ο δρόμος για την επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, για τη δημιουργία προγραμμάτων δια βίου εκπαίδευσης (επί πληρωμή), ενώ προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές μέσω "ανταποδοτικών υποτροφιών" θα προσφέρουν τζάμπα εργασία στις επιχειρήσεις!», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Γραμματείας Πάτρας του ΜΑΣ.

Χτες οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών έκαναν νέα κινητοποίηση ενάντια στην απόφαση της Διοίκησης της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου να μη χορηγεί από 1η Σεπτέμβρη γεύματα σε όσους δεν έχουν κάρτες σίτισης για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015, ακυρώνοντας ουσιαστικά τις παλιές. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι γεύματα θα δίνονται μόνο για αυτούς που δίνουν κουπόνια (τιμή 1 ευρώ) ή έχουν προμηθευτεί την καινούργια κάρτα. Με τις διαθεσιμότητες των διοικητικών υπαλλήλων η αναμονή για την παραλαβή της κάρτας μπορεί να φτάσει και τον 1 μήνα! Ο Πρύτανης δεσμεύτηκε για την ακύρωση της απόφασης και υιοθέτησε το αίτημα για παράταση της χρονικής ισχύος της προηγούμενης κάρτας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ