Σάββατο 30 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΑ ΑΕΙ - ΤΕΙ
Ανακοίνωση για τους διοικητικούς υπαλλήλους

Με αφορμή την πρόταση των Οργανογραμμάτων των πανεπιστημίων και του πορίσματος του «εξωτερικού αξιολογητή» των 8 Ιδρυμάτων για απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων από τα συγκεκριμένα πανεπιστήμια, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα ΑΕΙ - ΤΕΙ καλούν όλους τους διοικητικούς υπαλλήλους σε «αγωνιστική επαγρύπνηση εδώ και τώρα!»

«Το υπουργείο Παιδείας ανέθεσε σε δήθεν "ανεξάρτητη αρχή", σε "εξωτερικό αξιολογητή" (κατά πληροφορίες συμφερόντων γνωστού ιδιωτικού ΙΕΚ), την αξιολόγηση των οργανισμών των ιδρυμάτων, με στόχο, εκτός των άλλων, να μειώσει το προσωπικό με σταθερή και μόνιμη σχέση εργασίας και να αναθέσει κομμάτια της λειτουργίας των Ιδρυμάτων σε εργολάβους.

Ο συγκεκριμένος αξιολογητής (TEC S.A.) έχει πραγματοποιήσει μια μακριά λίστα έργων στο δημόσιο τομέα, στα οποία εντάσσονται μελέτες για την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών (όπως η ΕΥΔΑΠ), για την αξιοποίηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας (όπως π.χ. σε υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στο ΙΚΥ), αλλά και μελέτες που αξιολογούν κοινωνικές υπηρεσίες, με βάση την ωφελιμότητά τους με όρους κερδοφορίας», διευκρινίζουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ για τον ...«ανεξάρτητο αξιολογητή».

Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων που εργάζονταν στα 8 πληττόμενα από τη διαθεσιμότητα Ιδρύματα τον Αύγουστο του 2013 ήταν 4.617. Η πρόταση της εταιρείας TEC για τον απαιτούμενο αριθμό διοικητικών υπαλλήλων στα 8 πανεπιστήμια είναι 4.086, δηλαδή 530 λιγότεροι απ' όσους εργάζονταν πέρσι στα ιδρύματα. Εξίσου αποκαλυπτικός είναι και ο ρόλος που θα παίξουν οι νέοι Οργανισμοί των Ιδρυμάτων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η πρόταση των νέων Οργανισμών των 8 Ιδρυμάτων είναι ότι απαιτούνται 4.488 διοικητικοί υπάλληλοι (δηλαδή περίπου 130 εργαζόμενοι λιγότεροι απ' όσους εργάζονταν πέρσι).

«Επί της ουσίας, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, τόσο το πόρισμα του εξωτερικού αξιολογητή, όσο και τα οργανογράμματα των ιδρυμάτων προτείνουν απολύσεις! Διαψεύδεται ο υπουργός και η κυβέρνηση ότι στα σχέδιά τους δεν περιλαμβάνονται απολύσεις. Κυβέρνηση - ΕΕ - κεφάλαιο συνεχίζουν την επίθεσή τους ενάντια στο σύνολο των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, στην Ανώτατη Εκπαίδευση με στόχο την ενίσχυση της ιδιωτικο-οικονομικής λειτουργίας των ιδρυμάτων, το Πανεπιστήμιο - επιχείρηση. Από την αρχή της χρονιάς προσπαθούν, με διάφορα αριθμητικά τερτίπια, να μας πείσουν ότι είμαστε υπεράριθμοι και ότι οι διαθεσιμότητες - απολύσεις απαντούν σε ευρωπαϊκά πρότυπα, για να αναβαθμιστεί η εικόνα του ελληνικού πανεπιστημίου(...) Την ίδια ώρα που η κατάσταση στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ οξύνεται με βάση την έλλειψη προσωπικού σε ζωτικούς τομείς».

Παράλληλα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, επισημαίνουν τη βαρύτητα που δίνεται στους δείκτες που αφορούν σε ερευνητικά προγράμματα που διαχειρίζονται οι ΕΛΚΕ, όπου «κριτήριο για την ποιότητα της έρευνας και του επιστημονικού προσωπικού είναι η "συμμετοχή σε ανταγωνιστικά, χρηματοδοτούμενα ερευνητικά έργα". Κουβέντα δε γίνεται για έρευνα κι εκπαίδευση που θα απαντά στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες». Επίσης ξεκαθαρίζεται ότι στόχος τους είναι να παραδώσουν κομμάτια της λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε ιδιώτες, καθώς «δεν είναι τυχαίο ότι το πόρισμα δεν έχει αξιολογήσει: "την εξωτερική ανάθεση εργασιών σε θέματα όπως η λειτουργία λογιστηρίων, η συντήρηση μηχανημάτων διοικητικής υποστήριξης, λογισμικού και υποδομών πληροφορικής και συντήρησης κτιριακών υποδομών και εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και η ανάθεση εξωτερικών εργασιών καθαριότητας και φύλαξης και η λειτουργία των φοιτητικών εστιών και δομών εστίασης", ενώ δεν εντάσσονται στο σύστημα αξιολόγησης φοιτητικές εστίες, βιβλιοθήκες τμημάτων, εταιρείες αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας των ΑΕΙ και άλλα αυτοδιαχειριζόμενα ΝΠΙΔ».

Η στάση των άλλων δυνάμεων

Σχολιάζοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα ΑΕΙ - ΤΕΙ τη χαρακτηρίζουν ως αρνητική εξέλιξη, ξεκινώντας με την τοποθέτησή του στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητήθηκε το πόρισμα.

«Η ΑΥΓΗ (Πέμπτη 28/8/2014) χαρακτηρίζει το πόρισμα της ιδιωτικής εταιρείας "κόλαφο" για την κυβέρνηση. Ενα πόρισμα που συντάχθηκε με τα κριτήρια επιχειρηματικής λειτουργίας των ιδρυμάτων, που προτείνει απολύσεις, που υιοθετεί ευρωενωσιακούς "δείκτες και συντελεστές". Αρνητική εξέλιξη είναι και η ανακοίνωση της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ (ΣΥΡΙΖΑ), η οποία λέει ότι "χρειάστηκε να περάσει ένα χρόνος και δεκάδες χιλιάδες ευρώ αμοιβή σε μια ιδιωτική εταιρεία, για να αποφανθεί ο υπουργός Παιδείας πως οι εργαζόμενοι στα ΑΕΙ δεν επαρκούν". Και αυτό την ίδια στιγμή που η ιδιωτική εταιρεία στο πόρισμά της προτείνει απολύσεις! Τέτοιες τοποθετήσεις δε βοηθούν την υπόθεση μας. Σπέρνουν σύγχυση, αποπροσανατολίζουν. Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Και ξεκαθαρίζεται ότι:

  • «Δε θα δεχτούμε καμιά απόλυση, καμιά διαθεσιμότητα.
  • Ν' απορρίψουμε τους νέους οργανισμούς που ετοιμάζουν το Πανεπιστήμιο - επιχείρηση.
  • Να μην περάσει η αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού.
  • Η κυβέρνηση να τηρήσει τις υποσχέσεις, στις οποίες είχε δεσμευτεί μετά τις πολύμηνες κινητοποιήσεις μας».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ