Τετάρτη 30 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φορολογία εφημεριών γιατρών και ωρομίσθιων καθηγητών

Εγκύκλιος με οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών στις αρμόδιες υπηρεσίες

Οδηγίες για την υλοποίηση και νέων διατάξεων του φορολογικού νόμου, όπως για τον τρόπο φορολογίας των εφημεριών γιατρών, των ωρομίσθιων καθηγητών που απασχολούνται σε πολλούς εργοδότες, εκπτώσεις φόρου για ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων κλπ, περιλαμβάνει σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, που δόθηκε στη δημοσιότητα και έχει ήδη κοινοποιηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες. Πρόκειται για το νόμο (2892/2001) με τον τίτλο «Ελαφρύνσεις στη φορολογία κεφαλαίου και άλλες διατάξεις», με τον οποίο επίσης θεσμοθετήθηκαν αλλαγές στη φορολογία κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, λίγους μήνες αργότερα από τις τεράστιες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Το νομοθέτημα αυτό ήρθε να συμπληρώσει προηγούμενο νόμο που αφορούσε τη γενναία επιχορήγηση του μεγάλου κεφαλαίου μέσω μείωσης του συντελεστή φορολογίας κατά 2,5 μονάδες από φέτος και με 2,5 ακόμη μονάδες από τον επόμενο χρόνο.

Με τη χτεσινή εγκύκλιο, το υπουργείο Οικονομικών, δίνει οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες, για την υλοποίηση ορισμένων διατάξεων του άρθρου 5 του Ν. 2892/2001, που προβλέπει -μεταξύ άλλων - ότι:

  • Παρατείνεται η παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να κοινοποιήσει φύλλα ελέγχου επιβολής φόρου, τελών και εισφορών - που λήγουν μέχρι 31 Δεκέμβρη 2001 - για ένα έτος από τη λήξη τους (δηλ. μέχρι 31/12/2002). Η παράταση δεν ισχύει για υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, προικών, μεταβιβάσεων ακινήτων, φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας και φόρου ακίνητης περιουσίας.
  • Η παρακράτηση φόρου στους ωρομίσθιους καθηγητές που απασχολούνται ταυτόχρονα σε πολλούς εργοδότες με σχέση μίσθωσης εργασίας θα γίνεται με βάση τη φορολογική κλίμακα από τον εργοδότη από τον οποίο εισπράττουν τις μεγαλύτερες αποδοχές. Οι υπόλοιποι εργοδότες θα παρακρατούν φόρο με συντελεστή 10% έναντι 20% που ίσχυε μέχρι σήμερα.
  • Στην ειδική φορολογική μεταχείριση που προβλεπόταν μέχρι τώρα για τις αμοιβές ιατρών από ενεργείς εφημερίες εντάσσονται και οι μεικτές εφημερίες.
  • Στα κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα το ποσοστό έκπτωσης δαπανών για ασφάλιστρα κατά κινδύνου πυρκαγιάς ή άλλων κινδύνων και για έξοδα επισκευής και συντήρησης αυξάνεται σε 30%.
  • Παρέχεται έκπτωση 2,5% όταν η δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβάλλεται ηλεκτρονικά, ανεξάρτητα αν ο φόρος καταβληθεί εφάπαξ ή με δόσεις και δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 25.000 δρχ. Η έκπτωση χορηγείται και όταν υπάρχει οφειλή φόρου μέχρι 30.000 δρχ.
  • Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που υποβάλλονται ηλεκτρονικά παράγουν τα ίδια έννομα αποτελέσματα με τις δηλώσεις που υποβάλλονται αυτοπροσώπως ή ταχυδρομικά.
  • Η έκπτωση της δαπάνης για αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων ισχύει και για όσους έχουν αγοράσει μερίδια μετοχικών και μεικτών αμοιβαίων κεφαλαίου εσωτερικού που είναι συνδεδεμένα με ασφαλιστήρια ζωής.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ