Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Στη μέγκενη της «ανταγωνιστικότητας» τα δημόσια νοσοκομεία

Ψηφίζεται σήμερα στο Γ' Θερινό Τμήμα η ίδρυση «Εταιρείας συστήματος αμοιβών νοσοκομείων ΑΕ»

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη χτεσινή κινητοποίηση στη Βουλή
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη χτεσινή κινητοποίηση στη Βουλή
Ψηφίζεται σήμερα στο Γ' Θερινό Τμήμα της Βουλής το αντιδραστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, με τίτλο «Γενικές διατάξεις για τη δημιουργία συστήματος αμοιβών νοσοκομείων. Σύσταση και καταστατικό της Εταιρείας με την επωνυμία "Εταιρεία συστήματος αμοιβών νοσοκομείων - Ανώνυμη Εταιρεία». Η συζήτηση του νομοσχεδίου άρχισε χτες.

Οπως προκύπτει και από τον τίτλο του, η κυβέρνηση κάνει ένα ακόμα γενναίο βήμα προς την απαλλαγή του κράτους από τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, επιδιώκοντας την ολοκληρωτική μετατροπή τους σε επιχειρήσεις, με ασθενείς - πελάτες.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, η «Ανώνυμη Εταιρεία συστήματος αμοιβών νοσοκομείων (ΕΣΑΝ)», της οποίας μέτοχοι θα είναι τα δημόσια νοσοκομεία και οι επιχειρηματίες στο χώρο της Υγείας, θα είναι η Αρχή που θα μελετάει και θα ελέγχει το «κόστος λειτουργίας» ξεχωριστά του κάθε δημόσιου νοσοκομείου. Ανάλογα με το ύψος του κόστους, θα καθορίζει μέχρι και ποιες μονάδες θα συγχωνευτούν ή θα κλείσουν, για να γίνει ανταγωνιστικό ένα δημόσιο νοσοκομείο.

Ταυτόχρονα, ακριβώς στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας», θα κλιμακωθεί η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και στις θέσεις εργασίας, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας. Στο νομοσχέδιο, προβλέπεται πιλοτική εφαρμογή των διατάξεων σε επιλεγμένα νοσοκομεία από 1/6/2015, έως 31/12/2015, σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία από 1/1/2016 έως 31/12/2016 και καθολική ισχύς του νόμου από την 1/1/2017.

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «εργαλείο» για «την προσαρμογή του συστήματος Υγείας στις γενικότερες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στο χώρο αυτόν» και μεταξύ άλλων πρόσθεσε: «Ο κύριος στόχος που υπηρετείται είναι τα δημόσια νοσοκομεία να γίνουν οικονομικά αυτοδύναμα και αυτοχρηματοδοτούμενα. Από αυτήν την επιχειρηματική πια λειτουργία και μέσω του ανταγωνισμού, θα εξασφαλίζουν τους ανάλογους οικονομικούς πόρους μέσω των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ και με τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.

Παράλληλα, από το πόσο ανταγωνιστικά θα είναι τα νοσοκομεία, θα εξαρτάται η συνέχιση ή όχι της λειτουργίας τους, η ανάπτυξη ή το κλείσιμο κλινικών και ιατρικών τμημάτων κ.λπ. Ετσι, το ίδιο το καπιταλιστικό κράτος, αφού αποτινάζει από πάνω του την υποχρέωση και ευθύνη που έχει για τη λειτουργία και την ανάπτυξη των νοσοκομείων, αυτά μπαίνουν στην αγορά για εύρεση πελατών, προκειμένου να επιβιώσουν. Οποια νοσοκομεία δεν φέρνουν αρκετά έσοδα, απλά δεν θα πληρώνουν, για παράδειγμα, τους εργαζόμενους, θα κλείνουν ή θα συγχωνεύουν τμήματα ή και ολόκληρες νοσοκομειακές μονάδες.

Οι παροχές, επίσης, συνδέονται με την οικονομική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ, η οποία, λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και της κρατικής υποχρηματοδότησης, επιδεινώνεται διαρκώς. Στη βάση τού να είναι βιώσιμος και ο ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει διαρκής πίεση και τάση για μείωση των εξετάσεων που καλύπτονται από τον Οργανισμό.

Επιβεβαιώνεται, λοιπόν, από τις ίδιες τις εξελίξεις ότι για να έχει αποτελέσματα η λαϊκή πάλη, να βάζει εμπόδια στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων στην Υγεία και να αποσπά και ορισμένες κατακτήσεις, πρέπει να συνδέει τον αγώνα με την προοπτική ανατροπής του καπιταλιστικού τρόπου οργάνωσης της παραγωγής. Η αναζήτηση λύσεων για τα λαϊκά προβλήματα στον τομέα της Υγείας με άλλο τρόπο διαχείρισης εντός της ΕΕ, όπως προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, με τα μονοπώλια να κάνουν κουμάντο, όχι μόνο δεν λύνει τα προβλήματα, αλλά οδηγεί στην επιδείνωσή τους».

Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή

Αντιδρώντας στο νομοσχέδιο, εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία έκαναν χτες συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, στο πλαίσιο παναττικής στάσης εργασίας. Ανάμεσα σε άλλους, τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης, σημειώνοντας ότι ο αγώνας των υγειονομικών ενάντια στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας, στην πιο έντονη λειτουργία του δημόσιου νοσοκομείου ως επιχείρησης, θα πρέπει να αγκαλιαστεί από όλο το λαό. Αναφέρθηκε, επίσης, στη στρατηγική ευρωπαϊκή κατεύθυνση για μείωση των κρατικών δαπανών για την Υγεία, ώστε να φορτωθούν τα βάρη οι λαοί, και κατέληξε πως το ΚΚΕ θα είναι μαζί με τους υγειονομικούς και το λαό στους αγώνες τους.

Ο Ηλίας Σιώρας, εκ μέρους του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, στάθηκε στις επιπτώσεις που θα έχει το νομοσχέδιο για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και το λαό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ