Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΚΟ
Παράνομες κρίθηκαν οι στάσεις εργασίας

Να καλλιεργήσει κλίμα τρομοκρατίας επιδιώκει η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, με την εκδικητική απόλυση εργαζόμενου, πριν από έναν περίπου μήνα, αλλά και με τα ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στις κινητοποιήσεις για την ανάκλησή της. Μετά από προσφυγή της επιχείρησης, το Πρωτοδικείο Λαμίας έκρινε παράνομη και καταχρηστική την κινητοποίηση που αποφάσισε το Σωματείο, κηρύσσοντας 4ωρες στάσεις εργασίας.

Η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ απέλυσε στις 18 Αυγούστου τον Ανδρέα Δαλάκα, εργαζόμενο 26 χρόνια στην επιχείρηση και πατέρα 3 παιδιών. Οι λόγοι της απόλυσης ήταν ότι «πήγε ενάντια στα συμφέροντα της ΛΑΡΚΟ». Οπως κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή η παράταξη «Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο» (ΕΑΜ), που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, η απόλυση συνδέεται με την κατάθεση του εργαζόμενου στο δικαστήριο που καταδίκασε την επιχείρηση για πυρκαγιά που προκλήθηκε το 2008 με ευθύνη της, αλλά και με την άρνησή του να αλλάξει τη μαρτυρία του στην εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο.

Το «Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο» καταγγέλλει τη στάση της πλειοψηφίας του Σωματείου, που αρχικά έβαλε τις κινητοποιήσεις στον «πάγο», ενώ την ίδια πορεία συνεχίζει να τηρεί και μετά τη δικαστική απόφαση: Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, την περασμένη Τετάρτη, καταψήφισε την πρότασή του για Γενική Συνέλευση και αποφάσισε να καλέσει συνέλευση εφόσον ο απολυμένος κάνει πρώτα αγωγή.

Το ΕΑΜ καλεί την πλειοψηφία του Σωματείου να προκηρύξει Γενική Συνέλευση μέσα στην επόμενη βδομάδα και υπογραμμίζει πως αν εξακολουθήσει να σφυρίζει αδιάφορα, θα πάρει την πρωτοβουλία να συγκαλέσει Συνέλευση μαζεύοντας υπογραφές. Σημειώνει ακόμα, με έμφαση, πως μέσα σε αυτό το κλίμα τρομοκρατίας, η διοίκηση κάλεσε τους προέδρους των Σωματείων σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με περικοπές. Παράλληλα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έχουν βάλει το ζήτημα στο Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας με πρόταση για 24ωρη απεργία για άμεση ανάκληση της απόλυσης και στην ΠΟΕΜ, περιμένοντας τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της.

Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και Χρήστος Κατσώτης, ζητώντας να αρθεί η κατάφωρα άδικη απόλυση του Ανδρέα Δαλάκα από τη ΛΑΡΚΟ και να επανέλθει άμεσα στην εργασία του.

Τέλος, σε απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η εργοδοσία της «ΣΥΡΜΑ» σε βάρος της απεργίας των 60 εργαζομένων της επιχείρησης, προχώρησε, χτες το Πρωτοδικείο Βόλου. Το ίδιο δικαστήριο απέρριψε, προχτές, ανάλογη εργοδοτική προσφυγή της επιχείρησης «ΙΜΑΣ ΑΕ». Οι δύο επιχειρήσεις είναι θυγατρικές του γερμανικού πολυεθνικού ομίλου «Continental».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ