Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΣΕΒΕ
Συζήτηση πάνω στο δίμηνο πρόγραμμα δράσης

Παναττική σύσκεψη με πάνω από 20 Σωματεία και Ομοσπονδίες έγινε την Τετάρτη

Το ζήτημα των απειλών για κατασχέσεις, εξαιτίας οφειλών στον ΟΑΕΕ, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που έγινε την περασμένη Τετάρτη, στην παναττική σύσκεψη της ΠΑΣΕΒΕ, για τον προγραμματισμό της δράσης, με κορύφωση τη συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα την 1η Νοέμβρη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν και πήραν το λόγο εκπρόσωποι από 20 σωματεία και ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, καθώς και από τις Ομοσπονδίες ΟΒΣΑ, Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Ιδιοκτητών Ελαφρών Φορτηγών και Ξύλου.

Απαριθμώντας τα οξυμένα προβλήματα και τα μέτωπα πάλης των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, στην εισήγηση σημειωνόταν ότι η πλειοψηφία σε ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, αν και εμφανίζουν υποτίθεται μια κινητικότητα, στέκονται μακριά ακόμη και από τις άμεσες ανάγκες των μικρών, φτωχών επαγγελματιών, ενώ εξαντλούνται σε υπομνήματα, διαβουλεύσεις και συναντήσεις, χωρίς να κάνουν την παραμικρή προσπάθεια για οργάνωση του αγώνα.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι πέντε στις δέκα θέσεις από το υπόμνημα που παραδίδει στα κόμματα η ΕΣΕΕ, αναφέρονται σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με διευκόλυνση στη χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Πρόκειται για αίτημα που αφορά λίγες επιχειρήσεις, κατά βάση μεγαλύτερου κύκλου εργασιών. Η πλειοψηφία των μικρών ΕΒΕ καίγονται για την καθημερινή επιβίωση, ακόμη και αν βρεθεί τράπεζα να τους δανείσει, μάλλον θα προσθέσει μια ακόμη θηλιά στο λαιμό τους.

Σε ό,τι αφορά το αντιμονοπωλιακό κίνημα των ΕΒΕ, στην εισήγηση σημειωνόταν: «Επιδιώκουμε αγωνιστικά με καλό σχέδιο και αυταπάρνηση να συσπειρώσουμε κόσμο με την αντιμονοπωλιακή γραμμή στο κίνημα. Δεν παραγνωρίζουμε τις δυσκολίες, δεν υποτιμάμε τις δυσκολίες που υπάρχουν. Ζητήματα αιχμής είναι το ζήτημα του φορολογικού, του ασφαλιστικού, των χρεών.

Αμεσα χρειάζεται να χτυπήσει συναγερμός σε όλα τα σωματεία. Να έρθουν σε επαφή με τα μέλη τους, να ανοίξουν τη συζήτηση, να πάρουν πρωτοβουλίες κινητοποίησης, είτε για τα κατασχετήρια, είτε στις εφορίες. Την 1 Οκτώβρη, στις 9 το πρωί στην Ομόνοια, να πάμε σε κινητοποίηση για τα χρέη. Εκεί μπορούμε να μετρήσουμε ένα πρώτο βήμα στη συσπείρωση των σωματείων, των μελών τους, να ανοίξουμε παρτίδες και με νέο κόσμο που βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Η ομάδα αλληλεγγύης της ΟΒΣΑ πρέπει να πλαισιωθεί και από αντίστοιχες ομάδες των σωματείων, να πυκνώσει η στήριξη στους συνάδελφους που έχουν ανάγκη.

Θέλουμε να πετύχουμε ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση να αγκαλιάσει η ΠΑΣΕΒΕ, τα σωματεία, εκείνον τον κόσμο που έχει κλείσει τα βιβλία του, που κάνει κάνα μεροκάματο, που βρίσκεται με το ένα πόδι στην ανεργία. Είναι ευκαιρία να προσπαθήσουμε να ξαναβρούμε και κόσμο που τον έχουμε χάσει, που πνίγεται στα χρέη και δεν μπορούμε να κρατήσουμε εύκολα επαφή.

Χρειάζεται να κάνουμε και μια πιο στοχευμένη δουλειά και με κόσμο που δεν έρχεται πια στα σωματεία, γιατί έχει αλλάξει επάγγελμα ή είναι άνεργος. Σε αρκετά σωματεία υπάρχει τέτοιος κόσμος καταγεγραμμένος από τις πρόσφατες αρχαιρεσίες. Σε όλο αυτό το διάστημα συζητάμε και για τις επερχόμενες εξελίξεις στο Ασφαλιστικό. Προετοιμάζουμε το έδαφος από τώρα για απεργία σε περίπτωση κατάθεσης νομοσχεδίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ