Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Βολική η αντιπαράθεσή τους για το σύστημα

Eurokinissi

Με κύρια επιδίωξη τη χειραγώγηση και τον εγκλωβισμό των λαϊκών συνειδήσεων στην αυταπάτη ότι με μια καλύτερη διαχείριση του αστικού πολιτικού συστήματος μπορεί να δουν «άσπρη μέρα», χτες στη Βουλή, κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ επιδόθηκαν ξανά στη γνωστή αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση, αυτήν τη φορά με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την εφοδιαστική αλυσίδα «logistics».

Το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο ψηφίστηκε χτες επί της αρχής από τα κόμματα της συγκυβέρνησης και τη ΔΗΜΑΡ στο Γ' Θερινό Τμήμα της Βουλής, αποτυπώνει την επιδίωξη της αστικής τάξης για τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση και την ανάδειξη της χώρας σε διαμετακομιστικό κόμβο της ΝΑ Ευρώπης. Είναι προσαρμοσμένο στις κατευθύνσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και της ΕΕ για την παράδοση της μεταφοράς, αποθήκευσης και διανομής εμπορευμάτων στα μονοπώλια, παρέχοντάς τους ταυτόχρονα τις κατάλληλες υποδομές (λιμάνια, σιδηρόδρομο, οδικούς άξονες). Χώροι που αποτελούν εργασιακά γκέτο, αντίστοιχα της COSCO.

Προβλέπει στο πρώτο κεφάλαιο τη δημιουργία προσωρινών κέντρων αποθήκευσης και διανομής εμπορευμάτων εντός και περιμετρικά στους οικιστικούς ιστούς. Πρόκειται για «ειδικές εγκαταστάσεις προσωρινής αποθήκευσης, ενοποίησης και αποομαδοποίησης φορτίων, φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων, στάθμευσης φορτηγών αυτοκινήτων σε περιοχές των δήμων».

Το δεύτερο κεφάλαιο προβλέπει την ανάπτυξη μεγάλων εμπορευματικών - διαμετακομιστικών κέντρων, τα οποία ονομάζονται «Επιχειρηματικά Πάρκα Εφοδιαστικής Εθνικής Εμβέλειας», κάτι δηλαδή σαν τα Βιομηχανικά Πάρκα. Σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που θέτει, θα είναι ως 300 στρέμματα, θα πρέπει να «εξασφαλίζεται υποχρεωτικά πρόσβαση σε συνδυασμένη μεταφορά», δηλαδή να είναι στην υπηρεσία των μονοπωλίων λιμάνια, σιδηρόδρομοι κ.ά. Τα πρώτα δύο τέτοια πάρκα, όπως καθορίζεται στο νομοσχέδιο, θα είναι το Θριάσιο και το πρώην «στρατόπεδο Γκόνου». Η αδειοδότηση των επιχειρήσεων θα είναι με διαδικασίες «fast track».

Διευκολύνουν τις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου

Την αντιπαράθεση πυροδότησε η άρνηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, χωρίς ούτε στιγμή να αμφισβητούν τη φιλοσοφία του. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι είναι «μεγάλη περιπέτεια για τη χώρα». Ρώτησε αν ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θα ακυρώσει τη σύμβαση με την COSCO και αν θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα σε περίπτωση που η ΕΕ δεν κάνει δεκτές τις θέσεις του, ενώ έκανε λόγο και για «κρυφή ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας αρκέστηκε να απαντήσει ότι: «Τα ψέματα τέλειωσαν, την αναπτυξιακή πορεία του τόπου μπορούμε να την εγγυηθούμε μόνο εμείς».

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος ανέφερε: «Παρακολουθήσαμε μια ακόμα επανέκδοση της ανούσιας και αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτή, βεβαίως, η συζήτηση επαναφέρει αντίστοιχες συζητήσεις που είχαν γίνει στα τέλη της δεκαετίας του 1970, αρχές της δεκαετίας του 1980 ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τότε, ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι. Η εξέλιξη των πραγμάτων έδειξε ότι και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στην ίδια κατεύθυνση κινούνταν. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο φτάσαμε σήμερα να συγκυβερνούν.

Αντίστοιχη, λοιπόν, εξέλιξη των πραγμάτων θα έχουμε μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, την ενδεχόμενη συγκυβέρνηση των δύο αυτών πόλων, δηλαδή της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον το επιβάλλουν οι ανάγκες της αστικής τάξης.

Αυτή η αντιπαράθεση είναι μια αντιπαράθεση βολική τόσο για τη συγκυβέρνηση όσο και για την αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι βολική και για τους δύο, γιατί αναζωπυρώνει, ενισχύει, στηρίζει το νέο διπολισμό, που κρατάει εγκλωβισμένες και χειραγωγημένες τις λαϊκές συνειδήσεις. Είναι ένας διπολισμός που καλλιεργεί αυταπάτες στο λαό ότι μπορεί, αν πειράξουμε λίγο το μείγμα της διαχείρισης, αν βάλουμε κάποιους πιο αποφασιστικούς διαπραγματευτές, να δοθούν λύσεις στα σοβαρά, τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα. Οτι μπορεί να υπάρξει μια διαχείριση και μια διέξοδος, χωρίς να έχουν πειραχτεί οι πραγματικοί υπεύθυνοι των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο λαός, δηλαδή τα συμφέροντα του κεφαλαίου και η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ, και ότι αυτή η διέξοδος από την κρίση θα είναι προς όφελος του λαού.

Αυτή η αντιπαράθεση, πάνω απ' όλα, δημιουργεί κάτι πολύ πιο σοβαρό, οδηγεί στη βαθύτερη συντηρητικοποίηση των λαϊκών συνειδήσεων, σε μια συντηρητική στροφή.

Η συντηρητικοποίηση στις λαϊκές συνειδήσεις διευκολύνει ακριβώς το να υλοποιηθούν σήμερα οι στρατηγικές επιλογές της ΕΕ που εξυπηρετούν το κεφάλαιο, γιατί καλλιεργεί σε πλατύτερα λαϊκά στρώματα τη λογική του μονοδρόμου, ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ δεν πρέπει να αμφισβητηθεί και ότι θα πρέπει κάθε φορά να επιλέγει ο λαός αν σε αυτόν το μονόδρομο θα ακολουθεί τη δεξιά ή την αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας.

Ομως, στο τέλος, ανεξαρτήτως του ποια λωρίδα κυκλοφορίας επιλέγει κανείς, δε θα υπάρχει άλλο αποτέλεσμα, παρά η επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων, της λαϊκής οικογένειας, στο όνομα της θωράκισης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων.

Οι αντιπαραθέσεις, όσο οξυμένες και αν είναι, συμβάλλουν ακριβώς στο να ικανοποιηθούν σήμερα οι ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, οι στρατηγικοί σχεδιασμοί της αστικής τάξης στη χώρα μας».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης Χρήστος Κατσώτης ανέφερε: «Είναι αποπροσανατολιστική και εχθρική για το λαό η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και στα άλλα κόμματα που προσκυνούν την ΕΕ, για το ποιος μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα το τέλος του μνημονίου και της τρόικα». «Η οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, του λαού, η μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια που οργανώνουν οι φορείς των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων, των φτωχών αγροτών, των γυναικών, της νεολαίας στις 4 του Οκτώβρη στην Αθήνα και την 1η του Νοέμβρη στο πανελλαδικό συλλαλητήριο είναι η καλύτερη απάντηση, μονόδρομος ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ