Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Συνεχίζονται με προεδρολογία και αναζητήσεις νέων κομπρεμί

Συνεχίζονται οι διεργασίες ανασύνθεσης στο αστικό πολιτικό σκηνικό, με βασικό της στοιχείο την ανακύκλωση της λεγόμενης «προεδρολογίας».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται, μετέχοντας στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, δήλωσε στο «Ρόιτερς» ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ/ΠΑΣΟΚ ενδεχομένως να προτείνει για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Μάρτη ένα «μη πολιτικό πρόσωπο», ώστε να επιδιώξει τη «συναίνεση» και να αποφύγει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, «κάτι που θα επιβράδυνε την οικονομική πρόοδο».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε υποψηφιότητες εκτός πολιτικής, προερχόμενες από τον ακαδημαϊκό χώρο ή τον χώρο του πολιτισμού. «Ο κατάλογος (των υποψηφίων) για τη θέση του Προέδρου είναι πολύ περιορισμένος. Υπάρχουν κάποια σενάρια, αλλά είμαστε απολύτως ανοιχτοί», σχολίασε.

Πρότεινε οι συζητήσεις για τον Πρόεδρο να ξεκινήσουν στις αρχές Φλεβάρη «ώστε να κατανοήσουν όλοι τη βαρύτητα του ζητήματος αυτού». «Η εθνικά ορθή επιλογή είναι να προστατεύσουμε τη σταθερότητα και να εκλέξουμε νέο Πρόεδρο ως αποτέλεσμα μιας συναινετικής διαδικασίας», επέμεινε.

Πάντως, μπρος στο ενδεχόμενο να πάμε τελικά σε πρόωρες εκλογές, και αναγνωρίζοντας ότι στην παρούσα φάση ο σχηματισμός αυτοδύναμης μονοκομματικής κυβέρνησης είναι μάλλον απίθανος, κάλεσε σε συνεννοήσεις για ένα νέο κυβερνητικό σχήμα: «Δεν είναι δυνατός ο σχηματισμός μονοκομματικής κυβέρνησης. Είναι απολύτως απαραίτητο να προετοιμάσουμε έναν συνασπισμό», είπε χαρακτηριστικά.

Στον έτερο κυβερνητικό εταίρο, τη ΝΔ, ετοιμάζουν επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος, με την πρώτη τέτοια εκδήλωση να προγραμματίζεται γι' αυτό το Σάββατο, στη Χαλκιδική. Στελέχη του κόμματος χαρακτηρίζουν την επέτειο «αφετηρία της ανασυγκρότησης και διεύρυνσης της ΝΔ, ως παράταξη ανοιχτή για όλους όσοι πορεύτηκαν μαζί της σε κάποια φάση της ζωής τους», κάνοντας ταυτόχρονα «ανοικτό κάλεσμα σε όσους έχουν τις ίδιες αρχές στον αγώνα της παράταξης για τη Νέα Ελλάδα»,. Επιμένουν, δε, ότι η ΝΔ μπορεί να τους χωρέσει όλους, «από την παραδοσιακή Δεξιά ως το μεταρρυθμιστικό Κέντρο».

Το πρώην στέλεχός τους, Παναγιώτης Ψωμιάδης, «σχολιάζοντας τις ζυμώσεις στο χώρο της Κεντροδεξιάς ενόψει των εορτασμών των 40 χρόνων της ΝΔ», επιτέθηκε στην ηγεσία Σαμαρά, μιλώντας για «ιδεολογική χρεοκοπία του κόμματος».

Αναφέρθηκε ονομαστικά σε άλλον έναν «πρώην» της ΝΔ, τον Γιώργο Καρατζαφέρη, κάνοντας εμμέσως πρόταση συμπόρευσης: «Επανειλημμένα είχα αναφερθεί στο παρελθόν στην ανάγκη παρουσίας του Γιώργου Καρατζαφέρη σε ένα ευρύτερο κεντροδεξιό, λαϊκό, πατριωτικό μέτωπο, ένα μέτωπο ευθύνης για το μέλλον του τόπου (...) Θέλω να πιστεύω πως μια αλεπού της πολιτικής όπως ο Γιώργος Καρατζαφέρης δεν πρόκειται να πέσει στα δίχτυα του κόμματος του κυρίου Σαμαρά, δεν θα συμμετάσχει στα επικοινωνιακά του παιχνίδια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ