Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΑΦΕΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Αναζητά νέα πεδία κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο

Με βασικό άξονα την αναβάθμιση των ντόπιων μονοπωλιακών συμφερόντων στον ευρύτερο περίγυρο, την ικανοποίηση βασικών αιτημάτων του ελληνικού μεγάλου κεφαλαίου, συνεχίζονται οι επαφές και οι τοποθετήσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου στη Νέα Υόρκη, όπου μετέχει στην Υπουργική Βδομάδα της 69ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ενδεικτικά, μιλώντας ο Βενιζέλος στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα, παρουσίασε ως στόχο της κυβέρνησης «να διασφαλίζουμε την υιοθέτηση ενεργειακών και κλιματικών πολιτικών που να ενισχύουν την ανάπτυξη και παράλληλα να ανταποκρίνονται στην κλιματική πρόκληση, μειώνοντας, ταυτόχρονα, τις υψηλές τιμές και το κόστος της ενέργειας», βασικό ζητούμενο των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Εκανε σαφές ότι η Ελλάδα συμμερίζεται τους στόχους της ΕΕ για αύξηση της παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), βασικό βήμα για την ενεργειακή αυτάρκεια των ευρωενωσιακών μονοπωλίων. Καθώς τα κράτη - μέλη, γενικώς, είναι φτωχά σε ενεργειακά κοιτάσματα, η Κομισιόν έχει θέσει στόχο το μερίδιο των ΑΠΕ - που σήμερα ανέρχεται σε 14% στο ενεργειακό μείγμα της ΕΕ - να φτάσει το 20% το 2020 και το 27% το 2030. Ο Βενιζέλος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2014, συνέχισε να εστιάζει τη δράση της στην αποδοτική χρήση της ενέργειας, καθώς και στους τρόπους περαιτέρω ανάπτυξης των ΑΠΕ».

Σε αυτό το πλαίσιο, εστίασε «στο τεράστιο δυναμικό αιολικής και ηλιακής ενέργειας των ελληνικών νησιών, το οποίο θα μπορούσε να τροφοδοτήσει με ενέργεια πολλές περιοχές και έτσι να συμβάλει στο συνολικό στόχο της ΕΕ όσον αφορά τις ΑΠΕ», σηματοδοτώντας έτσι νέα πεδία δραστηριοποίησης και κερδοφορίας για τις επιχειρήσεις του κλάδου της Ενέργειας.

Χτες, εξάλλου, ο Βενιζέλος, πάντα για την προώθηση των ντόπιων μονοπωλιακών συμφερόντων, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αλγερίας, του Μαυροβουνίου, του Ιράν και της Ινδίας. Ακολούθως συμμετείχε στη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα «τους ξένους τρομοκράτες μαχητές σε συγκρούσεις», και τέλος παρακάθισε στο «δείπνο εργασίας» των ΥΠΕΞ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Σήμερα, Πέμπτη, ο Βενιζέλος προγραμματίζεται να παραθέσει «πρόγευμα εργασίας» στους ΥΠΕΞ των κρατών - μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, την περιοδική προεδρία του οποίου ασκεί για το τρέχον εξάμηνο η Ελλάδα. Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με το νέο Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Espen Barth Eide, και αργότερα θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας που διοργανώνει η αλβανική προεδρία της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP). Ακολουθεί συνάντηση με τον πρόεδρο του Εθνικού Συνασπισμού για τις Συριακές Επαναστατικές και Αντικαθεστωτικές Ομάδες, Hadi al - Bahra. Τέλος, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εύσημα στην κυβέρνηση για τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις (2017-11-03 00:00:00.0)
Για την προώθηση θέσεων ντόπιων μονοπωλίων (2014-09-26 00:00:00.0)
Σύσφιξη συνεργασίας με Ελβετία (2011-03-02 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο οι ΑΠΕ και οι αγωγοί φυσικού αερίου (2011-03-01 00:00:00.0)
Σε διαβούλευση τα μέτρα υπέρ των επενδυτών (2009-12-09 00:00:00.0)
Σύντομα σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ (2009-11-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ