Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Εύσημα στην κυβέρνηση για τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις

Τα «εύσημα» του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας απέσπασε η κυβέρνηση για την «εντυπωσιακή πρόοδο» που έχει πραγματοποιήσει σε ό,τι αφορά τις «μεταρρυθμίσεις» του ενεργειακού τομέα, οι οποίες «καλλιεργούν το κατάλληλο έδαφος για την προσέλκυση επενδύσεων...», όπως τονίστηκε κατά τη χτεσινή επίσημη παρουσίαση της Εκθεσης που κατάρτισε ο ΔΟΕ για την εγχώρια ενεργειακή αγορά, στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η Εκθεση παρουσιάστηκε από τον Διευθυντή του Οργανισμού F. Birol, παρουσία του υπουργού, Γ. Σταθάκη, και μεταξύ των «επιτευγμάτων» που καταγράφει είναι η αύξηση συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, τα συνολικά μέτρα που έχουν παρθεί για την «απελευθέρωση» των αγορών ενέργειας - ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου - και φυσικά η «ενεργής εμπλοκή» της Ελλάδας «στην υλοποίηση μιας σειράς διεθνών διασυνδέσεων, με στόχο να αναδειχθεί σε διαμετακομιστικό κόμβο φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Ολα όσα, δηλαδή, έχουν επιδεινώσει τα τελευταία χρόνια τους όρους πρόσβασης των λαϊκών νοικοκυριών στο αγαθό της Ενέργειας και εμπλέκουν τη χώρα σε ανταγωνιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή με επίκεντρο την Ενέργεια.

Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με τις ΑΠΕ καταγράφεται το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ήδη υπερκαλύψει τους στόχους της ΕΕ με χρονικό ορίζοντα το 2020, ενώ το 2016, παρουσίασε το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο στα φωτοβολταϊκά ανάμεσα στις χώρες - μέλη του ΔΟΕ. Σχετικά με την εφαρμογή του λεγόμενου «μοντέλου - στόχου» της ΕΕ για την αγορά ηλεκτρισμού από το 2018 επισημαίνεται ιδιαίτερα η συνεργασία των ΛΑΓΗΕ και Χρηματιστηρίου Αθηνών για τη σύσταση του «Χρηματιστηρίου Ενέργειας» την επόμενη χρονιά.

Αναφορικά με την ανάδειξη της Ελλάδας σε διαμετακομιστικό κόμβο φυσικού αερίου στην περιοχή, ο ΔΟΕ καλεί την Ελλάδα να αναλάβει «πρωταγωνιστικό και ηγετικό ρόλο στο συντονισμό του προγραμματισμού, τις εμπορικές πολιτικές και τους κανονισμούς των εμπλεκόμενων χωρών» για την υιοθέτηση ενιαίου ρυθμιστικού πλαισίου των εμπλεκόμενων αγορών όπως απαιτεί η λειτουργία του διαμετακομιστικού κόμβου.

Ο πρόεδρος του ΔΟΕ προχώρησε, τέλος, σε συστάσεις και αναφορικά με την αντιμετώπιση της «ενεργειακής φτώχειας» λέγοντας πως το φαινόμενο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιδοτήσεις των τιμών Ενέργειας αλλά με τη χρήση άλλων «μηχανισμών» όπως οι φορολογικές ελαφρύνσεις, δίχως να ξεκαθαρίζει αν αυτές θα κατευθύνονται στους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου ή στις εταιρείες παραγωγής και παροχής ηλεκτρισμού... Ουσιαστικά, πρότεινε την κατάργηση του κοινωνικού τιμολογίου, κάτι που υποστηρίζει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως ανέφερε χτες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ενέργειας, Μ. Βερροιόπουλος, αν και όπως συμπλήρωσε υπάρχουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αντιδρούν σε αυτήν την πρόταση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κύριο μέλημα να σωθεί η «πράσινη μπίζνα» που βυθίζει τον λαό στην ενεργειακή φτώχεια (2021-10-14 00:00:00.0)
Ελληνοαμερικανικές επαφές για την «ενεργειακή μετάβαση» (2021-09-24 00:00:00.0)
Εγκλημα σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων το οποίο υλοποιούν από κοινού ΕΕ, κυβερνήσεις και τοπικές διοικήσεις (2019-03-22 00:00:00.0)
Κατ' απαίτηση ΕΕ και μονοπωλίων (2018-11-16 00:00:00.0)
«Φιλόδοξοι» σχεδιασμοί, άκρως επικίνδυνοι για τους λαούς (2017-04-04 00:00:00.0)
Εγκαίνια «γιορτή» για το κεφάλαιο (2005-07-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ