Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΟΠΑΠ ΑΕ
Ακόμα μεγαλύτερα κέρδη για τις εταιρείες του τζόγου

Με τη συζήτηση επί των άρθρων συνεχίστηκε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Ρυθμίσεις για την αγορά παιγνίων».

Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση τροποποιεί το νόμο 2004/2011 και δίνει επιπλέον προνόμια στην ΟΠΑΠ ΑΕ σε σχέση με την τοποθέτηση μηχανημάτων ηλεκτρονικού τζόγου («φρουτάκια» και «κουλοχέρηδες»): Επέκταση σύμβασης για άλλα 8 χρόνια, αποκλειστική διαχείριση των μηχανημάτων κ.ά.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Παυλίδης, για να δικαιολογήσει τα προνόμια που παρέχονται προς την ΟΠΑΠ ΑΕ, ανέφερε ότι «δημιουργούνται περίπου 5.000 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΠΑΠ, οι οποίες θα είναι πλήρους απασχόλησης και είναι πάρα πολύ σημαντικό και αυτό».

Απαντώντας ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, υπενθύμισε στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ΟΠΑΠ ΑΕ «προχώρησε σε πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης, μέσα από το οποίο έφυγαν ήδη 400 εργαζόμενοι, και όσοι έμειναν υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Απέλυσε 8 εργαζόμενους σε διάστημα δυο βδομάδων, γιατί διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους. Μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος προς τους εργαζόμενους προανήγγειλε ότι θα έρθουν και νέες απολύσεις και μεταθέσεις, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, υποστηρίζοντας ότι μειώθηκε ο όγκος των εργασιών. Αρνείται να υπογράψει Συλλογικές Συμβάσεις κ.λπ. Ολα αυτά τα καταγγέλλει το Σωματείο των εργαζομένων. Δεν τα λέμε εμείς. Αυτή είναι η ΟΠΑΠ ΑΕ. Που δείχνει ότι η κερδοφορία της πατάει πάνω στην εκμετάλλευση των εργαζομένων».

Ο Σ. Βαρδαλής απάντησε και σε ορισμένα ιδεολογήματα και απόψεις που εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος και στη χτεσινή συζήτηση, κατά πόσο «δουλεύει» ή όχι η απαγόρευση των εξαρτήσεων όπως είναι ο τζόγος, ασκώντας κριτική στη θέση του ΚΚΕ που είναι κατά της νομιμοποίησης του τζόγου.

Ο βουλευτής του Κόμματος επανέλαβε: «Εμείς είμαστε ξεκάθαροι ότι δεν πρέπει να νομιμοποιήσουμε το τζόγο, όπως και κάθε εξάρτηση», θέτοντας παράλληλα το ερώτημα «με ποια στοιχεία υποστηρίζετε πως η μη νομιμοποίηση δεν δουλεύει; Να πάρετε τα στοιχεία από χώρες όπου έχουν νομιμοποιηθεί οι εξαρτήσεις και να δούμε τι αποτελέσματα είχαν. Δεν υποστηρίζουμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα εξαλειφθούν τέτοια φαινόμενα, γιατί πρώτα απ' όλα μιλάμε για ένα κοινωνικό πρόβλημα, όμως με την "απελευθέρωση" μειώνεται το πρόβλημα ή μεγαλώνει;». Εφερε ως παράδειγμα χώρες όπου νομιμοποιήθηκε η κάνναβη, όπως Αυστρία, Ολλανδία, Ουρουγουάη, Φιλανδία, Χιλή, 29 Πολιτείες των ΗΠΑ, όπου «στις περισσότερες από αυτές τις χώρες, τα ποσοστά χρήσης κάνναβης εκτινάχθηκαν, ενώ μειώθηκε και ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης χρήσης αυτών των ναρκωτικών ουσιών».

«Τηρουμένου των αναλογιών ανάμεσα στην κάνναβη και τον τζόγο», πρόσθεσε, «το ίδιο πάνω - κάτω θα συμβεί σε σχέση με την εξάρτηση από τον τζόγο. Με την ιδέα του γρήγορου και εύκολου κέρδους θα φθείρει συνειδήσεις της νεολαίας και θα εξελίσσεται σε πάθος και σε εξάρτηση», και τάχα θα «καθαρίζει», «μία πινακίδα στο κατάστημα με τα τηλέφωνα των δομών απεξάρτησης, τα οποία από πάνω απαξιώνονται καθημερινά».

«Η λύση», τόνισε, «δεν βρίσκεται στις "ευκαιρίες", που προσφέρει το σύστημα. Δεν βρίσκεται στον τζόγο και στο κέρδος. Η λύση, η ελπίδα, βρίσκεται στην οργανωμένη πάλη, τη ρήξη με το σύστημα και τα πολιτικά του στηρίγματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ