Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Στις ιδιωτικές εταιρείες των νηογνωμόνων η προστασία της ανθρώπινης ζωής

Νομοσχέδιο - «σκούπα» με πλήθος αντιδραστικών διατάξεων, για τα συμφέροντα των εφοπλιστών

Με αφορμή το ναυάγιο του «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», η κυβέρνηση βάζει ουσιαστικά τους εφοπλιστές να... ελέγχουν τους εαυτούς τους

Copyright 2017 The Associated

Με αφορμή το ναυάγιο του «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», η κυβέρνηση βάζει ουσιαστικά τους εφοπλιστές να... ελέγχουν τους εαυτούς τους
Πολυνομοσχέδιο «σκούπα» με 134 άρθρα, το οποίο ανάμεσα σε άλλα προσαρμόζει το σύνολο των δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με τους ελέγχους στα πλοία και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, στα ζητούμενα των εφοπλιστών, κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή από το υπουργείο Ναυτιλίας.

Τίτλος του νομοσχεδίου είναι «Διά βίου εκπαίδευση προσωπικού υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενδυνάμωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας σε θέματα αρμοδιότητας υπουργείου, ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής στην ακτοπλοΐα, θέματα πολιτικού προσωπικού, συμπλήρωση διατάξεων για τα λιμενικά έργα και άλλες διατάξεις».

Με αφορμή το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» και την τεράστια οικολογική ρύπανση που προκάλεσε, στο άρθρο 107 με τίτλο «μετασχηματισμός του Κλάδου Ελέγχου Πλοίων (ΚΕΠ) του ΥΝΑ» προβλέπεται ότι από τις 30 Αυγούστου του 2018 «παύει η έκδοση των προβλεπομένων από την εθνική, ενωσιακή και διεθνή νομοθεσία πιστοποιητιικών των ελληνικών αρχών από τον ΚΕΠ, τις λιμενικές αρχές καθώς και τα Τοπικά Κλιμάκια Επιθεώρησης Πλοίων και από τις 30/9/2018 θα εκδίδονται από τους εξουσιοδοτημένους οργανισμούς (νηογνώμονες)». Ο ΚΕΠ το μόνο δικαίωμα που θα έχει είναι να «διαπιστώνει κατά πόσο ο εξουσιοδοτημένος οργανισμός εκπληρώνει πράγματι κατά τρόπο ικανοποιητικό τα καθήκοντα που προβλέπει η αντίστοιχη πρότυπη συμφωνία». Με άλλα λόγια, αντί η κυβέρνηση να αναβαθμίσει με προσωπικό και μέσα, έρχεται να καταργήσει τον μοναδικό κρατικό φορέα ελέγχου των πλοίων και να δώσει τις αρμοδιότητές του στους νηογνώμονες, που αποτελούν ανώνυμες εταιρείες στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν και εφοπλιστές και οι οποίες «πουλάνε» πιστοποιητικά αξιοπλοϊας, ενώ ο «ελεγχόμενος» είναι και ελεγκτής!

Σε αυτό το πλαίσιο, το άρθρο 110, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «αναβάθμιση της ποιότητας των νηογνωμόνων», μόνο εμπαιγμός μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού περιέχει διατάξεις όπως ότι «δεν πρέπει να είναι υπό τον έλεγχο πλοιοκτητών ή ναυπηγών ή άλλων οι οποίοι αναπτύσσουν εμπορική δραστηριότητα στην κατασκευή, τον εξοπλισμό, την επισκευή ή την εκμετάλλευση πλοίων», όταν πρόκειται για ανώνυμες εταιρείες.

Στο άρθρο 109 περιέχονται προϋποθέσεις μεταφοράς ναυτιλιακού καυσίμου, προβλέποντας ότι από 1η Γενάρη του 2018 απαγορεύεται η διακίνηση από δεξαμενόπλοια που έχουν ηλικία 50 ετών, από 1η Γενάρη του 2019 σε δεξαμενόπλοια που είναι 40 ετών, ενώ από 1η Γενάρη του 2022 απαγορεύεται η μεταφορά από πλοία 30 ετών.

Στο νομοσχέδιο περιέχονται ακόμα τροποποιήσεις του Κώδικα Δημόσιου Ναυτικού Δικαίου, όπου στο άρθρο 19 προβλέπεται η διαγραφή από τα μητρώα των μακροχρόνια ανέργων ναυτεργατών. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι «διαγράφονται αυτοδίκαια από τα οικεία μητρώα απογραφέντες ναυτικοί, εφόσον δεν πραγματοποίησαν τουλάχιστον 8 μήνες υπηρεσίας επί του πλοίου εντός 5ετίας από την τελευταία ναυτολόγησή τους»! Την ίδια ώρα, το «φιλοδώρημα» των 290 ευρώ, που είναι το επίδομα ανεργίας των ναυτικών, προκλητικά προβλέπεται ότι αναπροσαρμόζεται στο ύψος των 350 ευρώ, ως ένδειξη υποτίθεται της κυβερνητικής «ευαισθησίας»...

Στο άρθρο 75, τροποποιείται προς το αντιδραστικότερο το θεσμικό πλαίσιο για τους ένοπλους ιδιωτικούς φρουρούς στα πλοία με ελληνική σημαία, το οποίο είχε διαμορφωθεί με το νόμο 4058/2012, ενώ στο άρθρο 132 προβλέπεται «η εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων καταγραφής εικόνας και ήχου σε στολές των λιμενικών», βέβαια ...«με σεβασμό στη νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων», όπως αναφέρεται «καθησυχαστικά».

Περιέχονται ακόμα ρυθμίσεις που αφορούν την ακτοπλοΐα, το Λιμενικό Σώμα, την πλοηγική υπηρεσία, τα τουριστικά σκάφη αναψυχής κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ