Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Σταθερές οι ζυμώσεις για αντιλαϊκά σχέδια

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ενταγμένη στις αντιλαϊκές συνεργασίες που δυναμώνουν στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο ήταν η 2η συνάντηση των προέδρων των Κοινοβουλίων Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, που έγινε στη Λευκωσία. Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής Νίκος Βούτσης επέλεξε μεταξύ άλλων να εστιάσει στο «ενεργειακό ζήτημα για όλη τη λεκάνη της Μεσογείου», που απασχολεί - όπως τόνισε - πολλές χώρες, ενώ επισήμανε ότι «γενικά θα μπορούσε αυτό το κομμάτι της περιφέρειας να αποτελέσει έναν ενεργειακό κόμβο ανάμεσα στις τρεις ηπείρους, εξαιρετικά σημαντικό και, ταυτόχρονα, αυτό να αποτελέσει και μια ασπίδα ασφαλείας με την έννοια τη γεωστρατηγική».

Βεβαίως, η γεωστρατηγική «ασπίδα ασφάλειας», για την οποία μιλούν τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όσο και οι αστικές κυβερνήσεις των άλλων χωρών της περιοχής, παραπέμπει σε ατέλειωτες περιπέτειες για τους λαούς, σε όξυνση επενδυτικών και στρατιωτικών ανταγωνισμών που αφορούν την ασφάλεια της κερδοφορίας του ενός ή του άλλου μονοπωλιακού ομίλου. Εκεί παραπέμπουν και τα διάφορα «τρίγωνα» συνεργασίας που διαμορφώνονται, πολλαπλασιάζοντας αφενός τα στρατιωτικά γυμνάσια, αφετέρου τις επενδυτικές επιδιώξεις που καταρτίζονται για λογαριασμό ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων.

Από τη μεριά της, πάντως, η Τουρκία δε σταματά να ξεκαθαρίζει ότι η συγκεκριμένη περιφέρεια έχει κρίσιμη σημασία για τα στρατηγικά της συμφέροντα. Οπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Ρετζέπ Ακντάγ, «η "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" (σ.σ. όπως προκλητικά η Αγκυρα αποκαλεί το ψευδοκράτος) αποτελεί στρατηγικό πεδίο για την Τουρκία» και ισχυρίστηκε ότι «η "νότια Κύπρος" μετατράπηκε σε κακομαθημένο παιδί της Δύσης. Η ΕΕ το έκανε επίτηδες αυτό και όλα οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο. Κάθε φορά που καθόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σηκώνονται χωρίς λύση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ