Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΝΙΛΑ.-- Ο πρόεδρος της εταιρείας «Philex Petroleum Corp» Μανουέλ Παντζιλινάν δήλωσε ότι η κινεζική εταιρεία CNOOC δεν έχει ακόμα απαντήσει σε πρόταση που έγινε για κοινή εξερεύνηση σε περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας που διεκδικούν Μανίλα και Πεκίνο. Ο ίδιος είπε ότι όπως και να 'χει οι γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν το 2016, με ή χωρίς τη συνεργασία των Κινέζων, υποστηρίζοντας ότι δεν έγινε προσφορά σε άλλη εταιρεία, ακριβώς επειδή υπάρχουν εδαφικές διαφορές στη συγκεκριμένη περιοχή. Η «Philex Petroleum» είναι φιλιππινέζικων και βρετανικών συμφερόντων, βασικός μέτοχος της «Forum Energy» που έχει έδρα στο Λονδίνο.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Νόμο που ενισχύει τις εξουσίες των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας της χώρας ενέκρινε η γερουσία στην Αυστραλία, στο πλαίσιο «αντι-τρομοκρατικών» ρυθμίσεων που πυκνώνουν πλέον σε όλον τον κόσμο, στο φόντο και της συγκρότησης του «διεθνούς συνασπισμού» κατά του «Ισλαμικού Κράτους». Στο όνομα της λήψης μέτρων που εμποδίζουν την ένταξη ατόμων στις τάξεις «τζιχαντιστών» ή άλλων «τρομοκρατικών» ομάδων, αυξάνονται τα μέτρα που μεταξύ άλλων στοχοποιούν και τους λαϊκούς αγώνες.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ενας άνδρας σκότωσε με μαχαίρι τέσσερις μαθητές σε δημοτικό σχολείο της νότιας κινεζικής περιοχής Γκουανσί. Επιπλέον, σε δημοτικό σχολείο της Κουνμίνγκ, πρωτεύουσας της νοτιοδυτικής επαρχίας Γιουνάν, έξι άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου σε δημοτικό σχολείο. Τα τελευταία χρόνια, σημειώνονται και στην Κίνα αρκετά περιστατικά βίας στα σχολεία.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-- Πέθανε αργά το βράδυ της Πέμπτης στο Σαράγεβο, σε ηλικία 63 ετών, ο πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA) Σουλεϊμάν Τίχιτς, ο οποίος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Πριν από δέκα μέρες, είχε εισαχθεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Σαράγεβο, λόγω επιπλοκών από μετάσταση καρκινικού όγκου. Ο Τίχιτς ήταν επικεφαλής του SDA από το 2001, όταν αντικατέστησε το θεμελιωτή του κόμματος και πρώτο προεδρεύοντα της προεδρίας της χώρας Αλίγια Ιζετμπέγκοβιτς.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Τραγικό θάνατο βρήκαν χτες τρία παιδάκια στη διάρκεια πυρκαγιάς που ξέσπασε σε καταυλισμό Ρομά στο δήμο Νέου Βελιγραδίου της σερβικής πρωτεύουσας. Η φωτιά ξέσπασε μετά τα μεσάνυχτα σε παράγκα από χαρτόνια και ξύλινες σανίδες, στη συνοικία Δρ. Ιβαν Ρίμπαρ. Τα παιδάκια ήταν ηλικίας τριών, πέντε και εννιά ετών.

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-- Ελεύθεροι αφέθηκαν χτες οι δύο Κύπριοι, που εργάζονται στη Λιβύη και κρατούνταν για δύο μέρες από μέλη ένοπλης ομάδας. Σε ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι οι δύο εργαζόμενοι είναι καλά στην υγεία τους και είχαν ήδη επικοινωνία με τους οικείους τους στην Κύπρο.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Τα έξι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Γερμανία και το Ιράν «δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά σε μια συμφωνία», που θα μπορούσε να επιλύσει μια για πάντα το μακροχρόνιο αδιέξοδο με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε χτες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, σημειώνοντας εντούτοις ότι η τελική φάση των διαπραγματεύσεων «θα είναι και η πιο δύσκολη». Η δήλωσή του έγινε μετά τη συνάντησή του με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ στη Ν.Υόρκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ