Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΒΟΛΟΣ
Προβλήματα στη συντήρηση και επισκευή κτιρίων σχολείων

Με σημαντικές ελλείψεις στη συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων και των χώρων υγιεινής ξεκίνησαν και φέτος τη λειτουργία τους οι σχολικές μονάδες στο Δήμο Βόλου, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βόλου.

Οπως αναφέρει, σε σύνολο 184 σχολικών μονάδων, ελάχιστες είναι αυτές στις οποίες έγιναν εργασίες συντήρησης και ελαιοχρωματισμών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των ελλείψεων είναι το γεγονός ότι η τεχνική υπηρεσία του δήμου, που αντιμετωπίζει σοβαρές απώλειες σε προσωπικό χρηματοδοτήθηκε το 2014 μόνο με 105.000 ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 60% σε σχέση με τις δαπάνες του 2013 (255.000 ευρώ), ενώ τα χρήματα που έχουν δοθεί για κάποιες παρεμβάσεις 180.000 ευρώ δεν επαρκούν παρά για σχολεία που μετρούνται στα δάχτυλα του χεριού.

Σχολικές μονάδες όπως τα ΕΠΑΛ σε Ν. Ιωνία και Φυτόκο απαιτούν σημαντικές επισκευές και συντηρήσεις, ενώ σε πολλά σχολεία δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματα για ελαιοχρωματισμό, όχι μόνο για λόγους αισθητικής, αλλά κυρίως για λόγους υγιεινής και ασφάλειας. Παντελώς ελλιπής είναι και ο αντισεισμικός έλεγχος με κατάλληλες μεθόδους (όχι μόνο διά γυμνού οφθαλμού), ιδιαίτερα σε κτίρια που μετρούν πολλές δεκαετίες στο σκελετό τους και λόγω του ότι έχουν κατασκευαστεί με παλαιούς αντισεισμικούς κανονισμούς και λόγω των διαβρώσεων που έχουν υποστεί από την ελλιπή συντήρησή τους. «Το τραγικό τοπίο διδακτηριακό έρχεται να συμπληρώσει η κατάσταση στα νηπιαγωγεία, από τα οποία 11 παραμένουν σε μισθωμένα ακατάλληλα κτίρια, που όχι απλά δε διασφαλίζονται οι κατάλληλες συνθήκες εκπαίδευσης των νηπίων, αλλά εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια των νηπίων και οι προκατασκευασμένες αίθουσες στις αυλές δημοτικών σχολείων όπως στις Αλυκές, στο Αλιβέρι και στη Ν. Ιωνία. Το πενταετές πρόγραμμα που με τυμπανοκρουσίες προέβαλε η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν έλυνε το πρόβλημα, αφού τελικά εκτός από μετακινήσεις σχολικών μονάδων, ουσιαστικά προγραμματίστηκε η ανέγερση μόνο ενός νηπιαγωγείου, ενώ εκκρεμούν εδώ και πολλά χρόνια η κατασκευή τριών διδακτηρίων για δημοτικά σχολεία (27ο Δημ. Σχ Βόλου, 9ο και 10ο Δημ. Σχ. Νέας Ιωνίας)», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Αυτό φανερώνει ότι η τραγική κατάσταση στα σχολειά μας θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια, αν οι γονείς των μαθητών με τους συλλόγους γονέων και την Ενωση Γονέων Δήμου Βόλου, με τα σωματεία και τις λαϊκές επιτροπές δεν απαιτήσουν και από τη νέα δημοτική αρχή να δώσει άμεση λύση σ' αυτά τα προβλήματα, διεκδικώντας πόρους από την κεντρική κυβέρνηση, αντί να εξωραΐζει, όπως και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές και να καθησυχάζει με πενταετή προγράμματα που αθροίζονται σε πολλές δεκαετίες έλλειψης σεβασμού στα δικαιώματα των παιδιών μας», καταλήγει η ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ