Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Στο «αγροτοδικείο» σήμερα αγωνιζόμενοι αγρότες τριών νομών

Σε νέο «αγροτοδικείο» οδηγούνται 23 αγρότες από την Καρδίτσα, τη Λάρισα και τα Τρίκαλα - ανάμεσά τους και οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των τριών νομών - για να δικαστούν σαν εγκληματίες για τη συμμετοχή τους στην αγροτική κινητοποίηση του 2010, με την οποία πάλευαν για την επιβίωσή τους. Η δίκη τους έχει οριστεί για σήμερα Παρασκευή, 10 Οκτώβρη 2014, στο Πλημμελειοδικείο Λάρισας.

Οι 21 από τους 23 αγρότες κατηγορούνται για παρακώλυση συγκοινωνιών, ενώ οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών Καρδίτσας και Τρικάλων, Β. Μπούτας και Απ. Θωμόπουλος, παραπέμπονται με την κατηγορία της «ηθικής αυτουργίας», γεγονός που δείχνει ότι, εκτός από την προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων της αγροτιάς, επιχειρείται και η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

Θα πρέπει, δε, να επισημανθεί ότι ως μάρτυρες κατηγορίας σε βάρος των αγροτών, εκτός ενός αστυνομικού, θα καταθέσουν ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας - Κεντρικής Ελλάδας και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Στη διάρκεια των κινητοποιήσεων του 2010 κι ενώ τα τρακτέρ των αγροτών ήταν, από τις 18 έως τις 28 Γενάρη, παραταγμένα, κατά μήκος, στις δύο πλευρές της Εθνικής Οδού, στο ύψος του Κόμβου της Νίκαιας, χωρίς, όμως, να αποκλείουν το οδόστρωμα, ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων, μεγαλοξενοδόχοι εξαπέλυαν συνεχείς, συκοφαντικές επιθέσεις εναντίον των αγωνιζομένων αγροτών και ζητούσαν την επέμβαση των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους, για να σταματήσει ο αγώνας, επειδή - όπως ισχυρίζονταν - έπληττε τα συμφέροντα της βιομηχανίας και του τουρισμού. Στην επίθεση, διαμαρτυρόμενη για «διαφυγόντα κέρδη», μετείχε και η εταιρεία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», που έχει αναλάβει την εκμετάλλευση της Εθνικής Οδού και επιβάλλει συνεχείς αυξήσεις στα διόδια, με συνέπεια οι παράδρομοι απ' όπου αναγκάζονται να διέρχονται οι οδηγοί για ν' αποφύγουν το χαράτσωμα, να βάφονται με αίμα.

«Δεν θα μας φοβίσουν»!

Σε κοινή ανακοίνωσή τους για τη νέα δίωξη σε βάρος αγωνιστών της αγροτιάς, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων, μεταξύ άλλων, αναφέρουν: Ξέραμε ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, θα κατέφευγε στο «ρόπαλο του αστυνόμου» και στη «ρομφαία του δικαστή», για να τρομοκρατήσει τους αγρότες και να σταματήσει τον αγώνα μας.

Αλλά, ούτε και το γεγονός ότι μάρτυρες κατηγορίας σε βάρος των αγωνιζομένων αγροτών είναι εκπρόσωποι των βιομηχάνων και των μεγαλοξενοδόχων, μας παραξένεψε. Αυτοί πάντα ήταν απέναντί μας, πολεμούσαν τους αγώνες μας. Συμμάχους έχουμε τους εργαζόμενους στις βιομηχανικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της περιοχής μας, τους άλλους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και τους μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους. Η συμμαχία μαζί τους δίνει δύναμη και προοπτική στον αγώνα μας, γι' αυτό και συνεχίζουμε.

Το νέο όμως και άκρως επικίνδυνο στοιχείο αυτής της δίκης, που δεν πρέπει να αφήσει κανέναν αδιάφορο, είναι ότι προσπαθούν να ποινικοποιήσουν όχι μόνο την πάλη, τις διεκδικήσεις, τις μορφές αγώνα των αγροτών, αλλά την ίδια τη συνδικαλιστική δράση. Για πρώτη φορά στα εκατοντάδες «αγροτοδικεία» που έχουν γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια, Πρόεδροι Ομοσπονδιών δικάζονται για «ηθική αυτουργία», λες και οι αγροτικές κινητοποιήσεις ήταν καμιά εγκληματική δράση με ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς. Πρόεδροι Ομοσπονδιών, εκλεγμένοι από τους αγρότες, που υλοποίησαν την απόφαση των Ομοσπονδιών για κινητοποίηση, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή όπως οφείλουν, κατηγορούνται ότι με πειθώ, παραινέσεις, φορτικότητα και διάφορα άλλα, πίεζαν τους αγρότες να βγουν στους δρόμους.

Η απόφαση για κινητοποίηση πάρθηκε υπερήφανα και αγωνιστικά από τους αγρότες μέσα από δεκάδες γενικές συνελεύσεις Αγροτικών Συλλόγων, Επιτροπών Αγώνα και των ΔΣ των Ομοσπονδιών. Οι αγρότες δεν είναι πρόβατα, πολύ συνειδητά οργάνωσαν και βρέθηκαν στα μπλόκα της οργής και του αγώνα. Τα ίδια τα προβλήματα μας ανάγκασαν να βγούμε στους δρόμους.

Απαιτούμε να σταματήσουν άμεσα οι δικαστικές διώξεις σε βάρος των αγωνιστών αγροτών, όλων όσοι αντιστέκονται στην αντιλαϊκή λαίλαπα και βαρβαρότητα που ζούμε. Εχουμε το δικαίωμα στο συνδικαλισμό, έχουμε το δικαίωμα να οργανωνόμαστε σε αγροτικούς συλλόγους, έχουμε το δικαίωμα να διεκδικούμε τα αιτήματα επιβίωσής μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ