Παρασκευή 1 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΛΥΚΕΙΟΥ
Φροντιστηριοποίηση της Παιδείας με βούλα

Το θέμα που είχαν βάλει τα φροντιστήρια στις «εξετάσεις προσομοίωσης», επιλέχτηκε χτες για τα Αρχαία Β` Λυκείου

Μπροστά σε σοβαρότατες ευθύνες βρίσκεται το υπουργείο Παιδείας, μετά το χτεσινό πρωτοφανές γεγονός να κληθούν οι μαθητές της Β` Λυκείου να εξεταστούν στο ίδιο απόσπασμα αρχαίου κειμένου, στο οποίο διαγωνίστηκαν όσοι ...τυχεροί συμμετείχαν στις «εξετάσεις προσομοίωσης», που διοργάνωσαν πριν ένα μήνα περίπου τα φροντιστήρια, συγκεκριμένα η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας (ΟΕΦΕ) στις 19 - 22 Απρίλη, με συμμετοχή, όπως δηλώνουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες, 309 φροντιστηρίων και 30.980 μαθητών Β` και Γ` Λυκείου. Το γεγονός αποτελεί απλά σημείο των καιρών και έρχεται να προστεθεί στα «επιτεύγματα» μιας πολιτικής που πριμοδοτεί, αλλά και διαφημίζει εξόφθαλμα την παραπαιδεία.

Το γεγονός αποκτά ξεχωριστή σημασία, καθώς δεν πρόκειται απλά για τα γνωστά επαναληπτικά διαγωνίσματα που γίνονται στα φροντιστήρια ενόψει εξετάσεων, αλλά για πανελλαδικού χαρακτήρα εξετάσεις, που διοργάνωσαν τα φροντιστήρια, χρησιμοποιώντας μάλιστα σχολικές αίθουσες, ενώ την ίδια στιγμή το υπουργείο Παιδείας ...σφύριζε αδιάφορα, ενώ το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο έδινε και συγχαρητήρια στους φροντιστηριούχους. Τώρα, τα φροντιστήρια έχουν κάθε λόγο να τρίβουν τα χέρια με ικανοποίηση, καθώς το ατόπημα του υπουργείου Παιδείας αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση για τα μαγαζιά τους.

Οι ομοιότητες ανάμεσα στα δύο θέματα είναι προκλητικές. Στους μαθητές της Θεωρητικής Κατεύθυνσης Β` Λυκείου, δόθηκε το ίδιο απόσπασμα του έργου του Ισοκράτη «Περί Ειρήνης», από το οποίοι οι μεν εξετάσεις εξομοίωσης ζητούσαν μετάφραση των παραγράφων 15 και 16, στις δε εξετάσεις του ΥΠΕΠΘ της παραγράφου 14. Στη συνέχεια, οι μαθητές καλούνται να απαντήσουν και σε τρεις ερωτήσεις με βάση το περιεχόμενο του αποσπάσματος, που, με εξαίρεση τη δεύτερη ερώτηση, έχουν τουλάχιστον συναφές περιεχόμενο. Το σοβαρό πρόβλημα ανισότητας που δημιουργείται ανάμεσα στους μαθητές των φροντιστηρίων που συμμετείχαν στις εξετάσεις και τους υπόλοιπους είναι προφανές, αφού, μετά το τέλος των εξετάσεων, οι πρώτοι είχαν την ευκαιρία να διδαχτούν τις σωστές απαντήσεις των θεμάτων.

Στο ζήτημα που δημιουργείται, αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Ενωση Φιλολόγων, που μιλά για «απαράδεκτο φαινόμενο», που ακυρώνει την ισότητα των υποψηφίων και ενισχύει το ρόλο των φροντιστηρίων, ενώ ταυτόχρονα προσβάλλει το κύρος του εξεταστικού συστήματος.

Μνημείο ...στρουθοκαμηλισμού

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας χτες απέφυγε να προχωρήσει σε επίσημη δήλωση για το θέμα. Με μία ανακοίνωση που ...δεν προσφέρει καμία απολύτως διευκρίνιση, και μάλλον αποτελεί «μνημείο στρουθοκαμηλισμού, επιχειρεί να απαντήσει η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα: «Από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων τονίζεται κατηγορηματικά ότι τόσο ως προς τα προς μετάφραση κείμενα, διδαγμένο και αδίδακτο, όσο και οι παρατηρήσεις που δόθηκαν δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με οτιδήποτε έχει δοθεί από αλλού».

Μετά τη χτεσινή πρεμιέρα των πανελλαδικών εξετάσεών τους, που σημαδεύτηκε από το παραπάνω γεγονός, οι μαθητές της Β` Λυκείου που χτες εξετάζονταν επίσης στα Μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, θα συνεχίσουν τις πανελλαδικές εξετάσεις αύριο, Σάββατο, με Φυσική Γενικής Παιδείας. Αύριο, οι μαθητές της Γ` Λυκείου θα εξεταστούν στη Νεοελληνική Λογοτεχνία Θεωρητικής Κατεύθυνσης, Μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης και των δύο κύκλων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται οι εξετάσεις(2004-05-25 00:00:00.0)
Από την Τρίτη οι επαναληπτικές εξετάσεις(2003-08-30 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για τα Μαθηματικά της Γ' Λυκείου(2003-06-03 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2002-05-24 00:00:00.0)
Τέλος για τον εξεταστικό μαραθώνιο(2001-06-19 00:00:00.0)
Τέλειωσε ο εξεταστικός μαραθώνιος(2000-06-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ