Σάββατο 25 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πολλά αντιλαϊκά «χαρτιά» στα τραπέζια των ιμπεριαλιστών
  • Αθήνα και Λευκωσία δηλώνουν ότι επιδόθηκαν σε «πυρετώδεις διαβουλεύσεις» και στις Βρυξέλλες.
  • Η ΕΕ ζητά να εξασφαλιστεί «θετικό κλίμα» ώστε να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις
  • Κάθε «έκκληση για αυτοσυγκράτηση» που απευθύνουν ιμπεριαλιστικά κέντρα στην Τουρκία αφορά την προώθηση συγκεκριμένων μονοπωλιακών συμφερόντων

«Πηγαδάκια» στις Βρυξέλλες, όπου αναδείχθηκε ξανά το ενδιαφέρον των μονοπωλίων για μια «λύση» του Κυπριακού στα δικά τους πλαίσια
«Πηγαδάκια» στις Βρυξέλλες, όπου αναδείχθηκε ξανά το ενδιαφέρον των μονοπωλίων για μια «λύση» του Κυπριακού στα δικά τους πλαίσια
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Οι τίτλοι που επέλεξαν τα αστικά ΜΜΕ για να παρουσιάσουν τις επαφές, που έγιναν εντός και εκτός της αίθουσας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ήταν χαρακτηριστικές του πόσο εντείνονται οι διεργασίες και τα «παζάρια» αναφορικά με τη συνολική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο: «Μπρα ντε φερ για την Κύπρο», «Μάχη Αθήνας και Λευκωσίας στις Βρυξέλλες» κτλ. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Λευκωσία δήλωνε χτες «πετυχαίνουμε το μάξιμουμ» σε σχέση με το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις τουρκικές παραβιάσεις στην ΑΟΖ. Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, μετέφερε τις ευχαριστίες της κυβέρνησης της Κύπρου «για το χειρισμό από τον Ελληνα πρωθυπουργό, τον όλο συντονισμό με την ελληνική αντιπροσωπεία, ο οποίος είναι συνεχής, στηρίζοντας απόλυτα τις θέσεις της Κύπρου». Θυμίζουμε ότι ο Αντώνης Σαμαράς εκπροσώπησε τον Κύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη στη Σύνοδο μετά από πρόβλημα υγείας που είχε ο δεύτερος, όπως ανακοινώθηκε.

Εντείνονται τα «παζάρια»

Στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (ΕΣ) εκφράζει «σοβαρή ανησυχία» για την επανέναρξη των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ασκώντας «πιέσεις» στην Τουρκία να δείξει «αυτοσυγκράτηση» και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, τα εγχώρια ύδατά της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Επιπλέον το ΕΣ επικαλείται τη Διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας της 21ης Σεπτέμβρη 2005, που, μεταξύ άλλων, επισημαίνει πως η αναγνώριση όλων των Χωρών Μελών είναι «απαραίτητο στοιχείο της ενταξιακής διαδικασίας». Σε επόμενο σημείο αναφέρει το τελικό κείμενο συμπερασμάτων του ΕΣ, πως είναι «περισσότερο σημαντική από ποτέ η εξασφάλιση ενός θετικού κλίματος», ώστε «να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος».

Η έκταση των «παζαριών» αποτυπώθηκε και σε μια σειρά πληροφορίες για το περιεχόμενο των επαφών. Σύμφωνα με αυτές, η κυπριακή πλευρά υποστήριξε ότι δε γίνεται η ΕΕ να αντιδρά με τέτοιο τρόπο απέναντι στη Ρωσία σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία και να μένει με «σταυρωμένα χέρια» όταν ένα μέλος της Ενωσης απειλείται από χώρα που ζητά να ενταχθεί σε αυτή. Μάλιστα, πηγές ανέφεραν πως η Λευκωσία εμφανίστηκε έτοιμη μέχρι και να μην ψηφίσει το κείμενο συμπερασμάτων για τις ρωσικές κυρώσεις. Αλλες πληροφορίες έλεγαν ότι μέχρι προχτές το βράδυ Βρετανία, Σουηδία, Φινλανδία (που πρόσφατα είχαν μπλοκάρει διάβημα της ΕΕ στον ΟΗΕ) δεν είχαν διατυπώσει ενστάσεις για μια «σύσταση» προς την Τουρκία.

Ολα αυτά είναι ενδεικτικά του πόσο «περιπλέκονται» οι διαβουλεύσεις και το αλισβερίσι μεταξύ των διαφόρων πλευρών που προσδοκούν αναβαθμισμένο ρόλο στη μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου. Ενα πρέπει να είναι καθαρό για τους εργάτες: Κάθε προσπάθεια οποιασδήποτε αστικής τάξης να «αξιοποιήσει» ή και να εμπλακεί ενεργότερα στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς κυοφορεί σοβαρούς κινδύνους για τους λαούς. Βυθίζει τα λαϊκά συμφέροντα ακόμα περισσότερο στις άγριες «κόντρες» των ιμπεριαλιστών, που η ίδια η Ιστορία έχει δείξει ότι δε διστάζουν να χρησιμοποιήσουν κανένα «όπλο» προκειμένου να διασφαλίσουν τη θέση τους έναντι ανταγωνιστών.

Και ενώ στις Βρυξέλλες βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη οι παραπάνω αντιλαϊκές διαβουλεύσεις, στην Ουάσινγκτον η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, εκανε πολλοστή (τις τελευταίες μέρες) παρέμβαση για να δηλώσει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε «στενή επαφή» με τον ειδικό σύμβουλο του ΟΗΕ και στηρίζουν την προσπάθειά του «να φέρει πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα μέρη». Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με πρόσφατη δήλωση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, ότι «είναι συνέχεια της εισβολής του 1974 η πράξη του "Μπαρμπαρός"», η Ψάκι τόνισε: «Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά τη διαπραγματευτική διαδικασία που διεξάγεται υπό τις καλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών για επανένωση του νησιού σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι του νησιού σε πετρέλαιο και αέριο, όπως και όλοι οι άλλοι φυσικοί πόροι, θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Είναι σημαντικό να αποφεύγονται ενέργειες που πιθανόν να αυξήσουν την ένταση στην περιοχή».

Σε ερώτηση για το αν το αίτημα για αποφυγή εντάσεων απευθύνεται προς την Τουρκία ή την Κύπρο, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι «συνεχίζουμε να το διαβιβάζουμε ευρέως και πιστεύουμε πως έτσι πρέπει τα πράγματα να προχωρήσουν».

Τρία τα τουρκικά πλοία στην κυπριακή ΑΟΖ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, το βράδυ της Πέμπτης αυξήθηκαν σε τρία τα τουρκικά πολεμικά πλοία που πλέουν στην κυπριακή ΑΟΖ συνοδεύοντας το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός», το οποίο εκτιμάται ότι ήδη έχει ξεκινήσει σεισμογραφικές έρευνες. Δημοσιεύματα κατέγραφαν ακόμα περιπτώσεις «εμπλοκών» του «Μπαρμπαρός» με πλοία όπως αυτά που συμμετείχαν στην επιχείρηση ανάσυρσης των συντριμμιών και των σορών των επιβατών του δικινητήριου αεροσκάφους που συνετρίβη την Τετάρτη 40 ναυτικά μίλια από τη Λευκωσία. Επίσης, με πλοία της δύναμης του ΟΗΕ που δρα στο Λίβανο (UNIFIL). Τα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι τα συνοδευτικά πολεμικά πλοία «άλλαξαν πορεία και ταχύτητα» και «κινήθηκαν προς κάλυψη του "Μπαρμπαρός"» όταν εκτίμησαν ότι προσεγγίστηκε σημαντικά από τα άλλα πλοία.

Συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο

Απαντώντας στο αίτημα της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για κατεπείγουσα συζήτηση των εξελίξεων στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, εκπρόσωπος του προέδρου απάντησε ότι θα γίνει σχετική συζήτηση στις 12 και 13 Νοέμβρη.

Στην επιστολή που είχε στείλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημείωνε, μεταξύ άλλων: «Είναι πολύ σοβαρές οι εξελίξεις με την τουρκική προκλητικότητα και ιδιαίτερα την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ, με την παρουσία πολεμικών πλοίων της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γεννούν σοβαρούς κινδύνους για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής, στην οποία ήδη μαίνονται πολεμικές επεμβάσεις και συγκρούσεις. Η κατάσταση περιπλέκεται και από τη διεξαγωγή αεροπορικών στρατιωτικών ασκήσεων Ελλάδας - Ισραήλ και τα ναυτικά γυμνάσια της Ρωσίας στην ίδια περιοχή, τους σφοδρούς ανταγωνισμούς που αναπτύσσονται με επίκεντρο τις ενεργειακές πηγές και τους δρόμους μεταφοράς Ενέργειας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ