Σάββατο 25 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Αδυσώπητες κόντρες για τις εθνικές συνδρομές

Ο Ντ.Κάμερον οργισμένος λέει στον Χ. Β. Ρομπάι ότι η Βρετανία δεν πρόκειται να πληρώσει φράγκο. Χαρακτηριστικό περιστατικό επιβεβαίωσης των οξύτατων ανταγωνισμών στην ΕΕ

Eurokinissi

Ο Ντ.Κάμερον οργισμένος λέει στον Χ. Β. Ρομπάι ότι η Βρετανία δεν πρόκειται να πληρώσει φράγκο. Χαρακτηριστικό περιστατικό επιβεβαίωσης των οξύτατων ανταγωνισμών στην ΕΕ
Νέες αδυσώπητες κόντρες έχουν ξεσπάσει ανάμεσα στις κυβερνήσεις και τα κράτη της ΕΕ, σχετικά με τη συνεισφορά του καθενός από αυτούς στα κοινοτικά ταμεία. Η αφορμή δόθηκε από την αναθεώρηση των στοιχείων για το ΑΕΠ των 28 κρατών της περιόδου 2015 - 2013, τα οποία ήδη ανακοινώθηκαν από τη Γιούροστατ. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν επαναπροσδιόρισαν το ύψος των εθνικών συνδρομών, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το επίσημο έγγραφο «διέρρευσε» στη δημοσιότητα μέσω της βρετανικής εφημερίδας «Financial Times». Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, επιπλέον ποσά καλούνται να συνεισφέρουν η Βρετανία με 2,1 δισ. ευρώ, η Ολλανδία με 642,7 εκατ., η Ιταλία με 340,1 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, προβλέπεται να καταβάλει επιπλέον 89,4 εκατ. και η Κύπρος ακόμη 42,4 εκατ. ευρώ, με ημερομηνία πληρωμής μέχρι την 1η Δεκέμβρη 2014. Αντίθετα σημαντικές επιστροφές προβλέπονται σε Γαλλία (1 δισ.), Γερμανία (779,2 εκατ.), Πολωνία (316,7 εκατ.).

Οι ανταγωνισμοί στους κόλπους της λυκοσυμμαχίας εκδηλώθηκαν με τον πλέον επίσημο τρόπο στο πλαίσιο της χτεσινής Συνόδου Κορυφής. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντ. Κάμερον, σε δηλώσεις του με το πέρας της Συνόδου, μίλησε για το «θυμό» που νιώθει, λόγω του γεγονότος ότι του ζήτησαν ξαφνικά, όπως είπε, και δίχως προειδοποίηση η Βρετανία να πληρώσει περίπου 2 δισ. ευρώ μέχρι την 1η Δεκέμβρη, ως «προσαρμογή» των εισφορών της στον ευρωενωσιακό προϋπολογισμό. Χαρακτήρισε το γεγονός «ανεπίτρεπτο» και «απαράδεκτο» και προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να πληρώσει τέτοιο ποσό. Απαίτησε να γίνει ειδική έκτακτη σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, θέση με την οποία, όπως είπε, συντάχθηκαν και άλλοι ηγέτες, αναφέροντας τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Μ. Ρέντζι και της Ελλάδας Αντ. Σαμαρά.

«Είναι μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη, θα εξετάσουμε από πού προκύπτει ο αριθμός αυτός, γιατί όλα είναι πολύ μπλεγμένα», δήλωσε χτες ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γ. Ντάισελμπλουμ. Αντίθετα, η Γερμανία, η Γαλλία αλλά και ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Μπαρόζο συντάχθηκαν με τη θέση ότι τα ποσά αυτά είναι «προσαρμοσμένα», όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, όταν καθίστανται διαθέσιμα τα οριστικά εθνικά οικονομικά δεδομένα, και πρόσθεσαν ότι οι κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται.

Η συνεισφορά των κρατών και των εθνικών κυβερνήσεων - ανεξάρτητα από το συνολικό ύψος και τον επιμερισμό - στα διάφορα «διαρθρωτικά ταμεία» όσο και στον προϋπολογισμό της ΕΕ είναι συνυφασμένη με την εξυπηρέτηση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και των μερίδων του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ