Τρίτη 28 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Επαίτες φαρμάκων οι σοβαρά πάσχοντες

Κατά 57,1% μειώθηκαν οι δαπάνες για τα φάρμακα στα νοσοκομεία την τελευταία εξαετία, με αποτέλεσμα οι άρρωστοι με βαριές ασθένειες να παραπέμπονται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Σε επαίτες για τα φάρμακά τους έχει μετατρέψει τους ασθενείς με σοβαρές παθήσεις η κυβέρνηση, με τις τρομακτικές περικοπές των λειτουργικών δαπανών στα δημόσια νοσοκομεία.

Οι ασθενείς με σοβαρές παθήσεις προμηθεύονται τα φάρμακά τους (νόμος 3816/2010) απ' τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων ή η χορήγησή τους μπορεί να συνοδευτεί και από ιατρική παρακολούθηση. Οπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) οι συνεχείς περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες των δημόσιων νοσοκομείων υποχρεώνουν τους φαρμακοποιούς να γράφουν στις συνταγές «Στερούμεθα» του φαρμάκου και να τους παραπέμπει στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. «Το γεγονός αυτό, εκτός του ότι θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, από την εκτός διεθνών προτύπων, διακίνηση επικίνδυνων και ιδιαιτέρως ευπαθών φαρμάκων (π.χ. κυτταροστατικά, βιολογικοί παράγοντες κ.λπ.)» οδηγεί και σε απώλειες ποσοτήτων φαρμάκων υψηλού κόστους καθώς «υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κάλυψη περισσότερων του ενός ασθενών, μέσω των μονάδων κεντρικής διάλυσης», επισημαίνει η ΠΕΦΝΙ. Δηλαδή με την παραπομπή στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ο ασθενής αναγκάζεται να αγοράσει την ποσότητα όλης της συκευασίας, αν και μπορεί να μην την χρειάζεται, ενώ στο νοσοκομείο, αυτή μπορεί να διανέμεται και σε άλλους ασθενείς που τη χρειάζονται.

Οι δαπάνες για φάρμακα στα δημόσια νοσοκομεία είχαν την παρακάτω εξέλιξη: 2009 1,252 δισ. ευρώ, 2010 1,084 δισ., 2011 0,832 δισ., 2012 0,761 δισ., 2013 0,642 δισ. και για το 2014 έχουν προϋπολογιστεί 0,535 δισ. Δηλαδή, μέσα σε μια εξαετία οι δαπάνες για τα φάρμακα μειώθηκαν κατά 57,1%, όταν οι υπόλοιπες λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 30,8% την αντίστοιχη περίοδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ