Κυριακή 9 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με την αγωνία μιας νέας πλημμύρας

Από το βράδυ της Παρασκευής οι κάτοικοι σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε αναβρασμό μπροστά στο ενδεχόμενο το νέο κύμα βροχοπτώσεων να προκαλέσει καταστροφές εξαιτίας της ανυπαρξίας υποδομών

Phasma

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι κάτοικοι σε όλη τη χώρα από το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, αφού ο εφιάλτης μιας νέας πλημμύρας ήταν προ των πυλών. Οι προγνώσεις έκαναν λόγο για δυνατές βροχές και έτσι οι κάτοικοι εργατογειτονιών, κυρίως στη Δυτική Αθήνα και τον Πειραιά, περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες της 24ης Οκτώβρη, προσπαθούσαν με όποιον τρόπο μπορούσαν -μόνοι τους- να οχυρώσουν τα σπίτια, τα μαγαζιά τους με σακιά και ό,τι άλλο μπορούσαν. Ηδη, από το βράδυ της Παρασκευής οι βροχές είχαν αρχίσει σε Αμαλιάδα, Αγρίνιο, Ναύπακτο, Αργος, Κρήτη και τα ξημερώματα του Σαββάτου αναμενόταν να σημειωθούν καταιγίδες και στην υπόλοιπη χώρα και την Αττική.

Για άλλη μια φορά, πάντως, αναδεικνύεται το σοβαρό πρόβλημα της αντιπλημμυρικής θωράκισης της χώρας και της ανυπαρξίας ολοκληρωμένου σχεδιασμού που να προστατεύει τις ζωές, τα σπίτια, τα μαγαζιά του εργατόκοσμου και των φτωχών επαγγελματιών, που έτσι κι αλλιώς έχουν χτυπηθεί αλύπητα από την καπιταλιστική κρίση. Με αφορμή τις πρόσφατες πλημμύρες, η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ διοργάνωσε την περασμένη Τετάρτη εκδήλωση στην οποία παρουσιάστηκαν οι θέσεις του Κόμματος για την αντιπλημμυρική προστασία και τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων.

Τις θέσεις της ΚΟ Αττικής παρουσίασε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Αττικής. Παρακάτω παραθέτουμε αποσπάσματα από την ομιλία του.

Δεν είναι μοιραία κατάσταση

«Αυτή η κατάσταση στις εργατικές - λαϊκές συνοικίες να πλημμυρίζουν κάθε χρόνο δεν είναι μοιραία, ούτε αναπόφευκτη. Είναι τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών, των κομμάτων που στήριζαν την πολιτική της ΕΕ.

Γνωρίζουν λεπτομερώς από έρευνες που οι ίδιοι έχουν αναθέσει και χρηματοδοτήσει, με κριτήρια που και οι ίδιοι έχουν θέσει, από τις θέσεις στην τοπική διοίκηση που έχουν στελέχη τους, από τους βουλευτές τους και τους ανθρώπους τους στην περιοχή που ξέρουν κάθε σπιθαμή και τις ανάγκες των σπιτιών, γιατί έρχονται πριν τις εκλογές και τις εκμεταλλεύονται αυτές τις ανάγκες.

Η στατιστική έχει δείξει ότι στην περιοχή της Δυτικής Αθήνας γίνεται μια μεγάλη πλημμύρα κάθε 6 χρόνια. Ενδεικτικά δώσαμε στη δημοσιότητα τη μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών για την αντιμετώπιση του πλημμυρικού κινδύνου που είχε χρηματοδοτήσει ο ΑΣΔΑ και είχε επιμεληθεί ο καθηγητής Ε. Λέκκας. Γνωρίζουμε ότι έρευνες και μελέτες υπάρχουν και άλλες, προτεινόμενες δράσεις και παρεμβάσεις πολλές. Αυτά ξεσκεπάζουν την προπαγάνδα της συγκυβέρνησης κάθε φορά που γίνεται καταστροφή.

Εγιναν αγώνες και αγώνες για να φτιαχτούν υποδομές για να φύγουν τεράστιες μάζες λαού από την ομηρία των αστικών κομμάτων που χρησιμοποιούσαν ψηφοθηρικά και τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Οι κομμουνιστές πρωτοστάτησαν για να γίνουν οι πόλεις ανθρώπινες, με υποδομές. Οπου υπήρχε κομμουνιστής δήμαρχος ήταν ένα όπλο υπέρ του λαού. Μόνο σε ένα Δήμο στην Δυτική Αθήνα η νομοθετημένη έκταση ταυτίζεται με τη δομημένη έκταση. Στο Δήμο Πετρούπολης.

Την περίοδο της μεγάλης καπιταλιστικής ανάπτυξης ποιος έσπρωξε τους εργαζόμενους στα νύχια των κατασκευαστών και των τραπεζών για να φτιάξουν ένα σπίτι; Σε μέρη που ακόμα και σήμερα δεν υπάρχουν στοιχειώδεις υποδομές;

Τα έργα υποδομών, αντιπλημμυρικά αντισεισμικά, αντιπυρικά δε χρηματοδοτούνται, δε βρίσκουν θέση στους περιβόητους κωδικούς των προϋπολογισμών. Δεν ιεραρχούνται. Γιατί δεν είναι ανταποδοτικά. Τα αντιπλημμυρικά δεν πουλιούνται έπειτα, δε νοικιάζονται, δεν μπαίνουν διόδια για 25 χρόνια! Δεν είναι έργα βιτρίνας να φαίνονται. Και για πολλούς άλλους λόγους που έχουν να κάνουν μόνο με ένα πράγμα. Με το κέρδος. Χρηματοδοτούν ό,τι φέρνει κέρδος. Ακόμα και όποια έργα υποδομής γίνουν με λεφτά του λαού θα γίνουν ανολοκλήρωτα ή κάτι θα αφήσουν άφτιαχτο για μεγαλύτερο κέρδος.

Στη Δυτική Αθήνα την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων έγιναν μεγάλα έργα, μεγάλες παρεμβάσεις με χορό εκατομμυρίων. Υπόσχονταν οι κυβερνώντες ότι αυτά θα έβγαζαν την Δυτική Αθήνα από την υποβάθμιση, θα έφερναν την ανάπτυξη υποδομών.

Υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση

Τα 6 χρόνια καπιταλιστικής κρίσης έχουν οξύνει το μεγάλο πρόβλημα που ήδη υπήρχε στη Δυτική Αθήνα. Μαζί με την εκτίναξη της ανεργίας και της φτώχειας στην περιοχή ήρθε να προστεθεί η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση υπηρεσιών. Συρρίκνωση του αναγκαίου προσωπικού στους Δήμους. Ασυντήρητες, εγκαταλελειμμένες οι ήδη ανεπαρκείς υποδομές, χωρίς τακτικό έλεγχο και εργασίες συντήρησης, καθαρισμούς. Ετσι σώθηκαν οι τράπεζες! Ετσι κερδίζουν μέσα στην κρίση μεγαλοξενοδόχοι, εφοπλιστές βιομήχανοι! Αυτά είναι τα πλεονάσματα που κάθε τόσο καμαρώνει η συγκυβέρνηση.

Πώς θα φτιαχτούν και θα στελεχωθούν υποδομές; Με τα voucher και τα 5μηνα; Με τις εργασιακές σχέσεις λάστιχο που αντικαθιστούν τη μόνιμη σταθερή δουλειά; Την ιδιωτικοποίηση δομών και υπηρεσιών; Τη λογική της ανταποδοτικότητας και ανταγωνιστικότητας που είναι το πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων;

Η πολιτική αυτή συνεχίζεται: Είναι πρόκληση η δήλωση του υπουργού Α. Ντινόπουλου στη Βουλή ότι τα αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική για τη σημαντική βελτίωση της κατάστασης είναι ...ακριβά και δε θα γίνουν με τις παρούσες οικονομικές συγκυρίες. Είναι ομολογία ότι δε γίνονται γιατί δε φέρνουν κέρδος για το κεφάλαιο.

Είναι πρόκληση ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αττικής. Είναι ο ίδιος προϋπολογισμός Σγουρού που επανακατέθεσε η διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τον ψήφισαν από κοινού ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Σγουρός (ο μνημονιακός Περιφερειάρχης όπως τον έλεγε η Ρένα Δούρου προεκλογικά), ο Μαντούβαλος και στήριξε με την τοποθέτησή του και ο Τζήμερος. Αυτός ο προϋπολογισμός, που τον βάφτισαν τον «πρώτο αριστερό προϋπολογισμό στην Αττική», δίνει απλόχερα κονδύλια για έργα βιτρίνας, ζεστό χρήμα στους μεγαλοεπιχειρηματίες, ελάχιστα για αναγκαίες υποδομές για την στήριξη των λαϊκών στρωμάτων που υποφέρουν.

Προεκλογικά έλεγαν ότι έχουν ομάδες που δουλεύουν εντατικά για να μη βρεθούν μπροστά σε προειλημμένες αποφάσεις. Μετά έλεγαν ότι δεν πρόλαβαν και θα τον αναμορφώσουν αργότερα! Δύο μέρες μετά ήρθαν οι πλημμύρες. Εκεί άρχισαν να λένε ότι ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας προβλέπει μεγάλα ποσά για αντιπλημμυρικά έργα. Οταν με στοιχεία αποκαλύφθηκε ότι συνεχίζεται η ίδια πολιτική με πριν, άρχισαν τις συσκέψεις για να καταγράψουν δήθεν τις αναγκαίες παρεμβάσεις. Και όλα αυτά, με το αναγκαίο βαρετό και χιλιοπαιγμένο έργο ότι ήταν επιτόπου δίπλα στον πολίτη.

Είναι προκλητικοί οι Δήμαρχοι, που, αντί να ενημερώνουν, να διεκδικούν και να κινητοποιούν τους εργαζόμενους, ρίχνουν το φταίξιμο στον καιρό και την κακιά στιγμή. Οχι μόνο δεν αντιπαλεύουν το ασφυκτικό αντιλαϊκό πλαίσιο λειτουργίας των τοπικών διοικήσεων, τον γνωστό «Καλλικράτη», αλλά είναι υποστηρικτές και προπαγανδιστές του. Καλλιεργούν αυταπάτες ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, χωρίς σύγκρουση και απειθαρχία, χωρίς μαζικό λαϊκό κίνημα, μπορούν να δοθούν λύσεις. Αυτά έλεγε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Οτι το πλεόνασμα της τάξης των 280 εκατ. στην περιφέρεια Αττικής είναι πλεόνασμα απραξίας. Το πλεόνασμα είναι εκεί, στα ταμεία της Περιφέρειας Αττικής. Τώρα γιατί δεν το ξεκλειδώνει για να δοθεί η αναγκαία ενίσχυση στον κόσμο που υποφέρει εξαιτίας της αδιαφορίας της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των Δήμων;

Αγώνας και διεκδίκηση

Καλούμε τους φορείς και οργανώσεις του λαϊκού κινήματος να διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση να αποζημιωθούν στο σύνολο των ζημιών χωρίς όρια όλοι οι πληγέντες, είτε αφορά σπίτια είτε καταστήματα, βιοτεχνίες, αυτοκίνητα.

- Να παγώσουν τα χρέη σε εφορίες, τράπεζες, ΟΑΕΕ χωρίς προσαυξήσεις και τόκους.

- Να σταματήσουν οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης. Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και να επιστραφούν όσες δόσεις έχουν πληρωθεί.

- Να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη.

- Να απαιτήσουμε έκτακτη ενίσχυση από την κυβέρνηση στους δήμους για την αντιμετώπιση αναγκών για την αντιπλημμυρική προστασία.

- Στην Περιφέρεια καταθέσαμε πρόταση και καλούμε το λαϊκό κίνημα να απαιτήσει να ενταχθούν τώρα στη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια όλα τα αναγκαία άμεσα έργα που θα σώσουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα της Αττικής από τον κίνδυνο φυσικών καταστροφών. Δηλαδή:

- Να γίνει συνολικός σχεδιασμός για την αντιπλημμυρική προστασία.

- Να ξεκινήσει ο έλεγχος και οι εργασίες θωράκισης σχολείων, παιδικών σταθμών, νοσοκομείων, ιατρείων που είναι πολύ υψηλή η τρωτότητά τους σε πλημμύρες. Το ίδιο και για την αντισεισμική τους θωράκιση.

- Να γίνουν έκτακτες εργασίες για τον περιορισμό ανάλογων φαινομένων στα σημεία που επλήγησαν από την πλημμύρα, στα σημεία που πλημμυρίζουν κάθε φορά. Προτάσεις και υλικά υπάρχουν, να χρηματοδοτηθούν.

- Να προσληφθούν εργαζόμενοι με σταθερή δουλειά στους Δήμους, να σταματήσουν οι απολύσεις με όχημα την "αξιολόγηση". Με επανδρωμένες τεχνικές υπηρεσίες να υπάρχει ετοιμότητα άμεσης παρέμβασης σε προειδοποίηση καιρικών φαινομένων.

- Να ενταχθούν στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης και της Περιφέρειας όλα τα αναγκαία έργα για τη σημαντική βελτίωση της κατάστασης. Να ξεκινήσουν από τα αντιπλημμυρικά έργα που ζητούν οι Δήμοι και δεν εντάσσονται στους προϋπολογισμούς, από τις μελέτες που έχουν στα χέρια τους. Να χρηματοδοτήσουν και άλλες. Να επικαιροποιήσουν όσες έγιναν παλιότερα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση για την αντιπλημμυρική θωράκιση του δήμου Παύλου Μελά (2022-10-05 00:00:00.0)
Να γιατί ξαναπνιγόμαστε! (2022-08-25 00:00:00.0)
Αλλοθι (2019-02-20 00:00:00.0)
Ο εφιάλτης μιας νέας καταστροφής είναι υπαρκτός... (2018-11-17 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ δίπλα στους πληγέντες από τις πλημμύρες (2018-06-30 00:00:00.0)
Χρόνια κοροϊδίας από περιφερόμενες κουστωδίες υπουργών (2005-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ