Τρίτη 18 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ»
Στο μικροσκόπιο η στάση τους για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Στο μικροσκόπιο του συστήματος μπαίνουν οι λεγόμενοι «ανεξάρτητοι βουλευτές», σχετικά με τη στάση που θα τηρήσουν στη διαδικασία εκλογής του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και συνολικότερα στο πλαίσιο των αντιλαϊκών διεργασιών για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος.

Κατά δημοσιεύματα, ο Π. Μουτσινάς, ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών (ΑΔΒ, αριθμεί 16 βουλευτές), προωθεί πρόταση σχηματισμού κυβέρνησης «ειδικού σκοπού» για την αποφυγή εθνικών εκλογών. Ο Π. Μουτσινάς φέρεται να τάσσεται υπέρ της «συνεννόησης» για μια κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας».

Αντιδρώντας στα δημοσιεύματα αυτά και διαφοροποιώντας τη στάση τους κρατώντας ανοιχτή την πόρτα στον ΣΥΡΙΖΑ, πέντε «ανεξάρτητοι» βουλευτές (Βουδούρης Οδυσσέας, Γιαταγάνα Χρυσούλα, Παραστατίδης Θόδωρος, Μακρή Ραχήλ και Τατσόπουλος Πέτρος) εξέδωσαν ανακοίνωση, σημειώνοντας: «(...) Η ΚΟ των ΑΔΒ ιδρύθηκε με αποκλειστικό σκοπό την ισότιμη συμμετοχή ανεξάρτητων βουλευτών στις εργασίες της Βουλής. Ο πρόεδρος της ΚΟ δεν εκπροσωπεί πολιτικά τους υπόλοιπους βουλευτές, αλλά μόνο συντονίζει τα διαδικαστικά θέματα (...) Εξάλλου ο εσωτερικός κανονισμός της ΚΟ ρητά ορίζει στο άρθρο 13 ότι "Οι αποφάσεις της ΚΟ παίρνονται ομόφωνα". Και είναι αυτονόητο ότι, όχι μόνο δεν υπάρχει ομοφωνία, αλλά ούτε και καμία σύγκλιση σε μείζονα θέματα, όπως η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ή κυβέρνηση ειδικού σκοπού».

Στο στόχαστρο και οι ΑΝΕΛ

Θυμίζουμε ότι η συγκυβέρνηση αριθμεί 155 βουλευτές (127 η ΝΔ, 28 το ΠΑΣΟΚ), ενώ οι «ανεξάρτητοι» βουλευτές είναι συνολικά 23 (οι ΑΔΒ, συν άλλοι 7). Επομένως, ακόμα και αν ψηφίσουν όλοι οι «ανεξάρτητοι» -πράγμα μάλλον απίθανο- δεν αρκεί για να εξασφαλιστεί η διαδοχή του Κ. Παπούλια από την παρούσα Βουλή.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο στόχαστρο της κυβέρνησης έχουν μπει εδώ και καιρό οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, παρότι ο Π. Καμμένος, διαθέσιμος όπως είναι να συμμετέχει σε συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεσμεύεται ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει την κυβερνητική πρόταση.

Με τα σημερινά δεδομένα, ο μόνος βουλευτής των ΑΝΕΛ που εμφανίζεται να διαφωνεί με αυτήν την επιλογή είναι ο Π. Μελάς, ο οποίος συναρτά την τελική του στάση από παραμέτρους σχετικές με το γενικότερο πολιτικό κλίμα. Στην αντίπερα όχθη, ο ανεξάρτητος συνεργαζόμενος Ν. Νικολόπουλος, αλλά και οι Γ. Δημαράς και Γ. Αβραμίδης δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν σε κάθε περίπτωση. Στο «μέσον» στέκονται οι υπόλοιποι 9 βουλευτές. Κατά πληροφορίες, στη ΝΔ εξακολουθούν να θεωρούν εφικτή την «προσέγγιση» των Τ. Κουίκ, Μ. Κόλλια, Μ. Χρυσοβελώνη, Ε. Κουντουρά και Π. Χαϊκάλη.

Αντίστοιχες πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι οι Δ. Αναγνωστάκης, Γ. Πανούσης, Γ. Κυρίτσης, Θ. Ψύρρας και Ν. Φούντα, οι οποίοι διαφώνησαν με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ και έχουν πάρει αποστάσεις από τη στρατηγική προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να υπερψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Επίσης, στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Χαρ. Τρικούπη θεωρούν πιθανό οι Χρ. Αηδόνης, Γ. Ψαριανός, Μ. Ανδρουλάκης, Β. Οικονόμου, Κ. Μάρκου και Μ. Μπόλαρης να ψηφίσουν με γνώμονα τη «σταθερότητα» και την αποφυγή των πρόωρων εκλογών.

Στους πιθανούς υποστηρικτές της κυβερνητικής πρότασης στη ΝΔ περιλαμβάνουν και τους προερχόμενους από τους ΑΝΕΛ Γ. Νταβρή, Κ. Γιοβανόπουλο, Β. Καπερνάρο, Γ. Κουράκο και Γ. Κασαπίδη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ