Τρίτη 18 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ»
Με νέα διόδια... «διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον»

Με 18 συνολικά σταθμούς διοδίων προικοδοτεί η συγκυβέρνηση την «Εγνατία οδό», ενόψει της επικείμενης ιδιωτικοποίησής της, καθώς αναμένεται το επόμενο διάστημα να προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός «εκδήλωσης ενδιαφέροντος» από ιδιώτες - επενδυτές.

Χτες, με αφορμή δημοσίευμα ειδησεογραφικής ιστοσελίδας, όπου γίνεται λόγος περί... «άδικου καταμερισμού» των σταθμών διοδίων μεταξύ των νομών που διασχίζουν τα 670 συνολικά χιλιόμετρα της Εγνατίας, το υπουργείο Υποδομών εξέδωσε ανακοίνωση - απάντηση, όπου αποκαλύπτει το σχεδιασμό του για την επικείμενη εγκατάσταση σταθμών κατά μήκος του δρόμου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην «Εγνατία οδό» θα καθιερωθούν «αναλογικά διόδια για πρώτη φορά στην Ελλάδα (...) όπου ο χρήστης του δρόμου θα πληρώνει μόνο για τη διαδρομή που διανύει», ενώ το σύστημα θα είναι έτοιμο το 2017. Επίσης άμεσα ξεκινά στον κάθετο άξονα των Ευζώνων η πιλοτική εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος διοδίων.

Επισημαίνεται, ακόμη, ότι σήμερα ο δημόσιος προϋπολογισμός καλύπτει το 50% των εξόδων συντήρησης της Εγνατίας Oδού, «αδικώντας κατάφωρα όσους πολίτες πληρώνουν χωρίς να χρησιμοποιούν το δρόμο» - σύμφωνα με την περιβόητη λογική της «ανταποδοτικότητας» - ενώ στο εξής με τους νέους σταθμούς αυξάνονται τα έσοδα της Εγνατίας.

Επίσης, αναφέρεται ότι το συνολικό κόστος για το Δημόσιο της παρέμβασης για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του αυτοκινητόδρομου θα φτάσει τα 70 εκατ. ευρώ. Τέλος, το υπουργείο Υποδομών υποστηρίζει ότι με την ολοκλήρωση της παραπάνω παρέμβασης, ανάμεσα σε άλλα, «αυξάνεται η αξία του αυτοκινητόδρομου» και «διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον»...

Στην πραγματικότητα, βέβαια, για το λαό δεν υπάρχουν «δίκαιοι» και «άδικοι καταμερισμοί» των διοδίων: Ανάγκη για το λαό είναι η κατάργηση όλων των διοδίων, η διασφάλιση ποιοτικών και ασφαλών οδικών αξόνων, φτηνών μεταφορών με βάση τις ανάγκες των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ