Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
Βαθύτερη προσαρμογή στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Ολοκληρώθηκε η πολυεθνική άσκηση ναρκοπολέμου «ΑΡΙΑΔΝΗ 2014», που διοργανώθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου και Πατραϊκού και στην οποία, εκτός από τις ελληνικές δυνάμεις, συμμετείχε και η μόνιμη αντιναρκική δύναμη του ΝΑΤΟ που περιπολεί στη Μεσόγειο, «Standing NATO Mine Counter Measures Group 2».

Η SNMCMG-2 αποτελείται από το ιταλικό πλοίο AVIERE (ως ναυαρχίδα), το γερμανικό HOMBURG, το τουρκικό ERDEK, το βρετανικό GRIMSBY, το βουλγάρικο PRIBOY και το ελληνικό ναρκοθηρευτικό ΕΥΡΩΠΗ, που εντάχθηκε στη ΝΑΤΟική δύναμη μετά από σχετική απόφαση της κυβέρνησης για συμμετοχή του ΠΝ στον εν λόγω στολίσκο. Αλλωστε στη SNMCMG-2, από συγκροτήσεώς της το 1999, έως το 2011, είχε διατεθεί σε συνεχή βάση αντιναρκικό πλοίο του ΠΝ. Από το 2011 έως και τον Αύγουστο φέτος, το επιτελείο του εν πλω διοικητή στελεχωνόταν με αξιωματικούς του ΠΝ, μέχρι που ξαναστάλθηκε πλοίο, στη λογική της κυβέρνησης περί - με κάθε τρόπο και μέσο - «παράστασης σημαίας», παρουσίας της χώρας σε κάθε ΝΑΤΟική αποστολή ή επιχείρηση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ναυτικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ, MARCOM, σχετικά με τη συμμετοχή της SNMCMG2 στην «ΑΡΙΑΔΝΗ» , η άσκηση «σκοπεύει στη βελτίωση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχόντων μονάδων και του προσωπικού κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων εξουδετέρωσης ναρκών. Το σενάριο της άσκησης αναπαριστά το αίτημα έθνους - μέλους της Συμμαχίας για την επέμβαση του ΝΑΤΟ, ώστε να αποκατασταθεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και να διαφυλαχτεί η ασφάλεια στη θάλασσα μετά από δραστηριότητες ναρκοθέτησης».

Σύμφωνα εξάλλου με δήλωση του διοικητή της SNMCMG2, Ιταλού πλοιάρχου G. Piegaja, η ΝΑΤΟική Δύναμη τους τελευταίους μήνες αναπτύχθηκε σε όλη τη διαδρομή από τις ακτές του Μαρόκου έως τη Μαύρη Θάλασσα «σε υποστήριξη αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων, αντιναρκικών ασκήσεων όπως η "ΑΡΙΑΔΝΗ", και στην πρόσφατα ολοκληρωθείσα άσκηση "NOBLE JUSTIFICATION" που πιστοποίησε την SNMCMG2 ως Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NATO Response Force - NRF)».

Υπενθυμίζουμε ότι στο λιμάνι του Πειραιά θα καταπλεύσουν επίσης, στις 26-30 Νοέμβρη, η ναυαρχίδα και άλλα πλοία της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ - 2 (Standing NATO Maritime Group 2, SNMG-2), έχοντας συμμετάσχει πρώτα στην άσκηση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού «Mavi Balina».

Στη Βρετανία ο Α/ΓΕΝ για θέματα «ευρείας συνεργασίας»

Επίσκεψη στη Βρετανία πραγματοποίησε, στις 13-14/11, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής περί γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ντόπιας αστικής τάξης μέσω και της «στρατιωτικής διπλωματίας».

Ο Ελληνας Α/ΓΕΝ συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του, «First Sea Lord and Chief of the Naval Staff» ναύαρχο George Zambellas, με τον οποίο - όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΝ - συζήτησαν «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, που αφορούν μεγάλο εύρος πεδίων συνεργασίας».

Επιπρόσθετα, επισκέφθηκε το Στρατηγείο MARCOM (Maritime Command, Ναυτική Διοίκηση) στο Northwood και συναντήθηκε με τον Βρετανό διοικητή P. D. Hudson, και τους αξιωματικούς του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που υπηρετούν εκεί.

Σηματοδοτώντας την κρισιμότητα του στρατηγείου MARCOM, αλλά και την ...αξία της επίσκεψης εκεί, όπως και της τοποθέτησης στο Northwood Ελλήνων αξιωματικών, από το ΓΕΝ τονίζεται ότι «το MARCOM αποτελεί το μοναδικό πλέον επιχειρησιακό Ναυτικό Στρατηγείο της Συμμαχίας μετά την αναθεώρηση της δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ το 2012 και τη συνακόλουθη κατάργηση του Ναυτικού Στρατηγείου της Νάπολης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ